Dolar

32,3375

Euro

35,1809

Altın

2.245,46

Bist

8.718,11

Hollanda Başbakanı: IŞİD'lileri mecburen almak zorundayız

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, IŞİD üyelerini, Türkiye'de ya da Erbil'de Hollanda misyonlarına başvurdukları takdirde mecbur geri almak zorunda olduklarını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-22 20:07:28

Hollanda Başbakanı: IŞİD'lileri mecburen almak zorundayız

Rutte, Hollanda'dan giden IŞİD'liler ve çocuklarının ülkeye geri getirilmesine ilişkin, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

IŞİD'lilerin bulundukları bölgede yargılanması taraftarı olduğunu belirten Rutte, "IŞİD'liler Türkiye'de ya da Erbil'de Hollanda misyonlarına başvurdukları takdirde mecbur almak zorundayız. Bu hafta bu gerçekleşti zaten" dedi.

"O ÇOCUKLARI SURİYE'YE BEN GÖNDERMEDİM"

Rutte, IŞİD'lilerin çocuklarının bulunduğu durumun "çok korkunç" olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Fakat onlar da büyüdüğü zaman risk oluşturabilir. 1 ve 2 yaşındaki bebeklerden değil ileri yaşta olan çocuklardan bahsediyorum. Çocukların velileri ilk etapta kendileri ölümcül olan tehlikeli bir bölgede teröre destek vermek için gitme kararı aldı ve çocuklarını da bu ortamda bulunmaya maruz bıraktı. Bu velilerin sorumluluğudur, benim değil. O çocukları Suriye'ye ben göndermedim."

Gelecekte başka IŞİD'liler ülkeye gelmeyeceği garantisini hiç bir zaman veremeyeceğini ifade eden Rutte, diğer AB ülkeleri ile yoğun iletişim halinde olduklarını ve onların bu konuda nasıl bir yol haritası çizdiklerine de baktıklarını dile getirdi.

Hollanda'da Lahey Mahkemesi 11 Kasım'da, hükümetin Suriye'nin kuzeydoğusundaki gözaltı kamplarında bulunan IŞİD'lilerin çocuklarının hızla geri getirilmesi için her türlü çabayı göstermesi gerektiğine karar vermişti.

Yüksek mahkeme ise bugün, hükümetin buna zorunlu olmadığına hükmederek, bunun kararını hakimin değil hükümetin kendisinin vermesi gerektiğini açıklamıştı.

 

Haber Ara