Dolar

32,4456

Euro

34,4518

Altın

2.488,67

Bist

9.679,80

'Hizmet İhracatı 25,8 milyar dolar fazla verdi'

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi ve Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı M. İlker Aycı, Hizmet İhracatçıları Buluşması ve Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Hizmetler dış ticaretinde açık değil, fazla veriyoruz. Toplam mal ve hizmet ihracatımızdan elde ettiğimiz katma değerin yarısından fazlasını hizmetler sağlıyor. Bu yıl mal ihracatında açık verirken, hizmetler dış ticaretinde 25,8 milyar dolar fazla verdik” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-23 17:58:36

'Hizmet İhracatı 25,8 milyar dolar fazla verdi'

2018 yılında gerçekleştirdikleri başarılı hizmet ihracatı faaliyetleri neticesinde sektörlerinin zirvesinde yer almaya hak kazanan firmalar, 17 sektörel kategoride ve bir özel alanda ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanların elinden aldılar.

Hedef 150 milyar dolar

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi ve Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı M. İlker Aycı, Hizmet İhracatçıları Buluşması ve Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada Türkiye'nin son yıllarda gerçekleşen kalkınma hamlesiyle, mal ve hizmet ihracatında önemli yol katettiğini, bundan sonra her bir hizmet sektörü temelinde hazırlanacak stratejik planlarla, turizm, sağlık, lojistik, yolcu taşımacılığı, eğitim, bilişim hizmetleri, kültür-sanat gibi pek çok alanda planlanacak dönüşümle, küresel marka olma yoluna girileceğini vurguladı. Hizmet ihracatında 150 milyar dolarlık hedefe ulaşma yolunda ilk durağın 2023 olduğunu hatırlatan Aycı, gelecek 4 yıl sonunda 90 milyar dolarlık hedefe ulaşacaklarına inancının tam olduğunu belirtti. Bugüne kadar yapılan başarılı çalışmaların, bundan böyle siyaset, kamu ve özel sektör eşgüdümünde, odaklı ve stratejik planlamalarla sürdürülebilir hale gelebileceğini belirten Aycı, her bir sektör özelinde odaklanılması gereken ana gelişme alanlarına değindi.

“Dış ticarette açık değil fazla veriyor”

Hizmet İhracatının, düşük ithal girdisine ihtiyaç duyması ve döviz kazandırıcı bir faaliyet olmasından dolayı, cari açığa pozitif etkisi olduğunu belirten Aycı, “Hizmetler dış ticaretinde açık değil, fazla veriyoruz. Toplam mal ve hizmet ihracatımızdan elde ettiğimiz katma değerin yarısından fazlasını hizmetler sağlıyor. Bu yıl mal ihracatında açık verirken, hizmetler dış ticaretinde 25,8 milyar dolar fazla verdik” dedi.

Hizmet ihracatı ile büyüyen ülkeler, küresel krizlere karşı dayanıklı hale geliyor” diyen Aycı, Türkiye ekonomisinin küresel krizlere karşı sarsılmaz bir noktaya gelebilmesi ve ekonomik bağımsızlığın korunması açısından yerel girdisi yoğun, ithal girdi bağımlılığı olmayan hizmetlerin ihracatının çok kritik olduğunu ifade etti.

52 kuruluş ödül aldı

Hizmet ihracatı rakamları ile Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir gelişimine katkı sunan ve ödül kazanmaya hak kazanan kurumların bazıları şöyle:

TÜRK HAVA YOLLARI A.O, PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş., ATLASJET HAVACILIK A.Ş. (Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri), TÜRK HAVA YOLLARI TEKNIK A.Ş. (Bakım ve Onarım Hizmetleri), DESTEK PATENT ANONİM ŞİRKETİ (Danışmanlık, Müşavirlik ve Destek Hizmetleri), İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ (Eğitim Hizmetleri), TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (Finans, Sigorta ve Diğer Mali Hizmetler), LİMAK İNSAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. (İnşaat, Taahhüt ve Müteahhitlik Hizmetleri), TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş. (Liman İşletmeciliği Hizmetleri), MLP SAĞLIK HİZMETLERİ A.Ş.(Sağlık Hizmetleri), ETS GROUP (Turizm ve Konaklama Hizmetleri)

Haber Ara