Dolar

32,5372

Euro

34,8776

Altın

2.489,23

Bist

9.562,88

'Hizbullah şov' Lübnan için son umutları da yıktı

Diriliş Postası Yazarı İsmail Yaşa, 'Hizbullah'ın El Kusayr kentinde Lübnan ordusuna ait askeri araçlarla yaptığı şov'u dünkü köşesine taşıdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-17 17:06:34

'Hizbullah şov' Lübnan için son umutları da yıktı

TİMETURK | PINAR HİLAL BALTA

Yazısının başında "Emekli General Mişel Aoun'un Saad El Hariri liderliğindeki El Müstakbel Hareketi'nin desteğiyle cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte örgüte Suriye'den çekilmesi ve Lübnan'ı komşudaki krize daha fazla bulaştırmaması için baskı yapılabileceğinin öne sürülmesini" hatırlatan Yaşa, bu hayallerin yıkıldığını yazdı.

Yaşa ayrıca, Hizbullah'ın bu "şov"unun Lübnan'a dair son "devlet otoritesi" umtularını da yıktığını söyledi.

İşte o yazı:

"ÖN ALICI ÖNLEMLER"

Bu hayaller ilk darbeyi Aoun'un cumhurbaşkanı seçildikten sonra parlamentoda yaptığı yemin konuşmasıyla aldı. Lübnan'ın yeni cumhurbaşkanı teröre karşı "ön alıcı ve caydırıcı saldırılar" ile mücadele edileceğini söylüyordu. Çünkü Aoun'un bu sözleri Hizbullah'ın "terörle mücadele" bahanesiyle Suriye'deki varlığına yeşil ışık anlamına geliyor. Örgüt, militanlarını Lübnan dışına göndermesini -gerekirse- "ön alıcı saldırı" ile izah edebilecek.

HİZBULLAH'IN GÖVDE GÖSTERİSİ

Yeni cumhurbaşkanına bel bağlayanların hayallerine ikinci darbeyi de Hizbullah'ın El Kusayr'da gerçekleştirdiği gövde gösterisi indirdi. Örgüt, El Kusayr'da Lübnan ordusuna ait tanklarla ve zırhlı araçlarla yaptığı gösteriyle hem Suriye'den çekilmeyeceği hem de Lübnan'da ordu dahil her şeyin kendi kontrolünde olduğu mesajını verdi.

MİLİTANALRI YÜREKLENDİRİYORLAR

Uzun süredir bu tür bir gösteri yapmayan örgütün Suriye'de çok büyük kayıplar vermesinin ardından moralleri çöken militanlarına moral verme çabasını da bir kenara not etmek gerekir.

***

"LÜBNAN'DA DEVLET OTORİTESİNİN TEKRAR KAZANILMASINA YÖNELİK UMUTLARI YOK ETTİ"

Hizbullah'ın her yıl kutladığı "Şehit Günü" münasebetiyle El Kusayr'da gerçekleştirdiği gösteriye bir süre önce Lübnan Adalet Bakanlığı görevinden istifa eden General Eşref Rifi'den de tepki geldi. Rifi, örgütün gövde gösterisinin yeni dönemde Lübnan'da devlet otoritesinin az da olsa yeniden inşa edilebileceğine dair ümitleri yok ettiğini söyledi. Türkiye'nin de son günlerde sık sık gündeme getirdiği "Bir terör örgütüne karşı bir başka terör örgütüne destek vererek savaşılmaz" ilkesini hatırlatan Rifi, Hizbullah'ın Lübnan'ı "İran projesi"ne hizmet için kullandığına dikkat çekti.

ABD'DEN SORUŞTURMA

El Kusayr'daki "Hizbullah şov" ile ilgili son bir not:

Örgütün gövde gösterisinde Amerikan yapımı M113 zırhlı personel taşıyıcıların yer alması üzerine Washington'ın soruşturma başlattığı bildirildi…

HİZBULLAH'IN O ŞOVUNDNA KARELER:

o-HEZBOLLAH-TURNS-INTO-A-COACH-ARMY-facebook
2016-11-17_17h22_29

Haber Ara