Dolar

32,3844

Euro

35,0654

Altın

2.325,92

Bist

9.079,97

'Hizbullah, Orta Doğu'da 'elektronik ordu' kurdu'

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Hizbullah'ın Orta Doğu'da elektronik bir ordu kurduğunu ileri sürdü. Gazete, Lübnan Hizbullah gerillalarının Orta Doğu'daki istikrarsızlığı artırmak için binlerce İran yanlısı aktivisti sosyal medya platformlarında eğittiğini öne sürdü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-04 13:27:39

'Hizbullah, Orta Doğu'da 'elektronik ordu' kurdu'

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Lübnan Hizbullahı, İran'ın desteğiyle Orta Doğu'da elektronik bir ordu kurdu.

Elektronik ordunun merkezinin Beyrut'un güneyinde olduğunun bildirildiği haberde, söz konusu ekiplerin büyük sahte hesaplar üzerinden propaganda yaparak, İran'ın bölgedeki nüfuzunu arttırmayı hedeflediği ifade edildi.

Will Crisp ve Suad Salhi tarafından hazırlanan bir raporda, eğitimin, yoğun bir cadde boyunca konut binaları ve ticari dükkanlar arasında belirsiz bir bina olan Lübnan'ın başkenti Beyrut'un eteklerinde üç katlı bir binada gerçekleştiğini söylediler.

Iraklı genç adam Muhammed (gerçek adı değil) lüks binaya girdiğinde, içinde özel bilgisayarlardan en son teknolojiyi içerdiğini keşfetti.

Gazeteye göre Muhammed, Lübnan Hizbullah'ın yanlış haberler için düzenlediği bir eğitim kampına katılmaya başladı ve "Orta Doğu'da bölünme ve korku yayma yöntemlerini" öğreniyor.

İnternette propaganda yapmak ve bazen ülkesi Irak'ta "karışıklık ve ölüm" yaymak için sosyal medya platformlarında sahte isimlerden ağlar kurmayı öğrenecek.

Gazete, Hizbullah'ın binlerce İran yanlısı aktivisti sosyal medya platformlarında eğittiğini ve bölgede "elektronik ordular" olarak adlandırılan şeyin oluşturulmasına yardımcı olduğunu ortaya çıkardığı için Muhammed'in deneyiminin olağanüstü olmadığını ekliyor.

Gazete, Hizbullah'ın 2012'den bu yana, fotoğrafları manipüle etme, sosyal medya platformlarında çok sayıda sahte hesabı yönetme, video filmler çekme ve Facebook'ta sansürden kaçınma konusunda eğitmek için bireyleri Lübnan'a yönlendirdiğini ortaya çıkardı.

Gazete, öğrencilerin Irak, Suudi Arabistan, Suriye ve Bahreyn'den geldiğini söyledi.

Yetkili, eğitim kampının İran'ın bölgede oynadığı rolü ve ideolojisini parçalanmış bir Orta Doğu'da ne kadar yaygınlaştırdığını ortaya çıkardığını da sözlerine ekledi.

Gazete, Hizbullah'ın politikacılar, analistler, sosyal medya uzmanları, Irak İstihbarat Teşkilatı'nın psikolojik operasyonlar birimi üyeleri ve elektronik ordulardaki bazı eski bireylerle yirmiden fazla gerçekleştirdiği röportajı, Hizbullah'ın dijital medya eğitimine dayandırdı.

Geçtiğimiz yıllarda Lübnan'da eğitim almak için aktivist göndermeye doğrudan katılan iki kişiyle iki ayrıntılı görüşme içeriyor.

Beyrut'a gitmeden önce Muhammed, yolculuğunun gizli kalmasını ve kimsenin bundan haberdar edilmemesini emretti ve eğitim kampında geçirdiği günler boyunca kameraların gözetiminde kaldı.

Ertesi gün, eğitim kursunda kendisine ders verecek, birçoğu sade kıyafetler veya takım elbiseli ve sakalsız uzmanlarla bir araya gelen Muhammed, "Uzmanlarla ve eğitmenlerle tanıştığımda, dersin derinliğini ve teknolojisini keşfettim ve heyecanlandım." dedi.

2015 yılında Lübnan'daki eğitimini takip eden yıllarda, Muhammed, dijital bilgisayarların diğer alanlarında eğitim almak için Beyrut'a başka sayıda gençlik aktivisti gönderdi ve burada bir bilgisayar korsanı ve sahte medya ekibi oluşturdu.

Iraklı bir siyasi partide önde gelen bir yetkili olan Abdullah (gerçek adı değil) isimli şahıs ise, Beyrut'a eğitim için gönderdiği bazı kişilerin geri döndüğünü ve iletişim platformlarında sahte ağlar yönetmeye başladığını söyledi.

Abdullah, İran'da benzer kursların düzenlendiğini, ancak Beyrut kadar popüler ve kolay olmadığını söyledi.

ABD, Arap ve Avrupa Birliği dahil diğer ülke ve gruplar Hizbullah'ı terör örgütü olarak görüyor. 2011 tarihli Amerikan Kongresi'nin raporunda, Hizbullah'ın terör örgütü olarak sınıflandırılmasının nedeni, Irak'taki silahlı gruplarla koordinasyon içinde bulunması ve eğitim vermesi.

Beyrut kamplarından yararlanan gruplar arasında Irak Hizbullah Tugayı da vardı.

Elektronik ordular, aynı mesajı beğeniler, yorumlar, paylaşımlar ve diğer gönderiler yoluyla güçlendiren hayali hesap ağları oluşturmak için bir yöntem kullandı.

Gazete, Irak Dijital Medya Merkezi direktörü Muhannad Al-Samawi'nin sahte haber ağlarının Orta Doğu üzerindeki etkisinin güçlü medya ve medya kurumlarına sahip Avrupa ve ABD'den daha büyük olduğunu söylediğini aktardı.

Samawi, “Yanıltıcı haberler yayınlayan sahte hesapların yayılmasının toplam etkisi Irak için çok yıkıcı. Ve her geçen gün daha da kötüleşiyor" dedi.

"Hizbullah, bölgedeki müttefik gruplara ve diğer yöntemlerle aynı yöntemi kullandığı için ideolojik destek sağlama yeteneğini göstermiştir” diyen Risk Danışmanı Grubu analisti Joel Gülhan, "Hizbullah gerçeği karıştırmak, insanların gerçeğe olan inancını kaybetmelerini ve belirli konular hakkındaki duyguları körüklemeyi amaçlamaktadır." yorumunda bulundu.

Kaynak: Arabi21

Çeviri: Feyza Akyıl

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara