Dolar

32,3331

Euro

35,1182

Altın

2.302,25

Bist

9.079,97

Hizbullah Netanyahu’nun ofisinden çekilmiş fotoğrafını yayınladı

Dün sosyal medyada Netanyahu'nun ofisinin çekildiği çok net bir fotoğraf yayınlandı. Fotoğrafı Hizbullah'ın paylaştığı ve 'Netanyahu gücümüzü test etme' mesajıyla yayınladığı kaydedildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-03 11:49:50

Hizbullah Netanyahu’nun ofisinden çekilmiş fotoğrafını yayınladı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İsrail ve Lübnan Hizbullah'ı arasındaki gerilim tırmanırken Hizbullah'tan çarpıcı bir hamle geldi. İddiaya göre Hizbullah dün akşam, Netanyahu'nun ofisinin çekildiği çok net bir fotoğraf yayınlandı. Fotoğrafın, Arapça "Netanyahu gücümüzü test etme" ve İbranice "Savaşa hazırız" mesajlarıyla paylaşıldığı kaydedildi. Fotoğrafın uzak bir pencereden ya da drone vasıtasıyla çekildiği değerlendiriliyor.

Fotoğrafı, İsrail siyaseti ve dış politikası üzerine çalışan araştırmacı Özgür Dikmen, Twitter hesabından paylaştı. İsrail konusunda çalışan isimler tarafından RT edilen paylaşım şu şekilde:

2019-09-03_11h33_43

GONEN SEGEV KİMDİR?

Özgür Dikmen'in fotoğrafta atıf yaptığı İsrailli eski bakan Gonen Segev, 1990'lı yıllarda ülkede enerji bakanlığı yapmıştı. Nijerya'da doktorluk yaptığı sırada İran hesabına çalışmaya başladığı iddia edilen Segev, Geçen Mayıs'ta Ekvator Ginesi'nde gözaltına alındı. İsrail'e iade edilen 63 yaşındaki eski bakan, Ocak 2019'da suçunu itiraf etmiş, fakat sorgusunda "İranlıları kandırmak ve İsrail'e bir kahraman olarak dönmeye çalıştığını" söylediği belirtilmişti. Bunun üzerine savcılıkla yapılan pazarlık sonucu "savaş sırasında düşmana yardım etmek" suçlaması düşürüldü.

Gonen Segev, 2005'te de geçerlilik süresiyle oynanmış bir diplomatik pasaportla Hollanda'dan getirdiği 30 bin uyarıcı hapı İsrail'e sokmaya çalışırken yakalanınca, beş yıl hapis cezası almıştı. Segev'in tıp doktorluğu yapma yetkisi de elinden alınmış, ancak 2007'de salıverilmesinin ardından gittiği Nijerya'da doktorluk yapmaya başlamıştı. İsrail iç güvenlik servisi Şin Bet, Segev'in geçen Haziran ayında, yedi yıl önce Nijerya'da İran Büyükelçiliği yetkilileriyle temas kurduğunu ve iki kez de İran'a gittiğini itiraf ettiğini açıklamıştı. Segev'e şifreli mesajlar göndermesi için gizli bir iletişim sistemi verildiği ve "İsrail'deki enerji sektörü, askeri üsler, siyaset ve güvenlik kurumlarındaki yetkililer hakkında bilgiler verdiği" iddia edildi.

_105114958_gettyimages-991915718-594x594

İSRAİL-HİZBULLAH GERİLİMİ

Hizbullah örgütünün kalesi olarak bilinen Beyrut'un güney banliyösünde, geçen hafta 25 Ağustos 2019 gece saatlerinde İsrail'e ait 2 insansız hava aracı düştü.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, konuya ilişkin açıklamasında, "Gece saatlerinde yaşanan olay, Beyrut'un güneyindeki bir yeri hedef alan ve kamikaze İHA ile yapılan bir saldırıydı. Bu da düşmanın 14 Ağustos 2006'dan beri gerçekleştirdiği ilk eylemdir" dedi.

İsrail'in aynı gece Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki bazı hedefleri vurması sonucu Hizbullah mensubu 2 kişinin öldüğü bilgisini de paylaşan Nasrallah, bunun karşılıksız kalmayacağını söylemişti.

Lübnan'ın doğusundaki Beka bölgesinde bulunan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlığı'na (FHKC/GK) ait mevziler ise 26 Ağustos'ta gece saatlerinde üç hava saldırısıyla vuruldu.

İSRAİL OLASI BİR HİZBULLAH SALDIRISINA KARŞI TEDBİR ALIYOR

Bu arada İsrail ordusu, Suriye ve Lübnan'a düzenlediği saldırıların ardından bir karşılık gelebileceği endişesiyle tedbir almaya başladı.

İsrail'de yayın yapan Maariv gazetesinin haberine göre ülkenin kuzeyindeki limanlar ve ana yolların çoğu kapatıldı. Ulaşım için tali yollar açıldı.

İsrail'in Kanal 13 televizyonu da kuzeyde Suriye ve Lübnan sınırlarına yakın olan Kiryat Shmona Havaalanı'nın da ordudan gelen talimat üzerine kapatıldığını duyurdu.

Kuzey sınır bölgesinin neredeyse tamamen uçuşa kapatıldığı, deniz kuvvetlerinin alarm durumuna geçtiği ve topların buraya taşındığı belirtildi.

SON HADİSE

Son olarak pazar günü Hizbullah, sınırın İsrail tarafına yönelik tanksavar ateşi açtı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'dan, sınırın İsrail tarafındaki askeri üsse ve araçlara yönelik bir dizi tanksavar atışı yapıldığı belirtildi.

İsrail ordusunun saldırılara karşılık verdiği ve Lübnan'ın güneyindeki bölgeleri vurduğu ifade edildi.

NASRALLAH: ARTIK KIRMIZI ÇİZGİMİZ YOK

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ise grubun artık 'kırmızı çizgilerinin kalmadığını ve yeni bir aşamaya geçildiğini' dile getirdi.

Yeşil Hat üzerinde operasyon gerçekleştirdiklerini dile getiren Nasrallah, bunun 1948 toprakları üzerinde olduğunu en büyük kırmızı çizginin bu olduğunu belirterek "Artık kesinlikle kırmızı çizgimiz yok." dedi.

İran destekli örgütün lideri Nasrallah, sahadaki Hizbullah üyelerinin şimdiki odak noktalarının Lübnan hava sahasına giren İsrail insansız hava araçlarını hedef almak olduğunu söyledi.

"İsrail için Lübnan'da yeni bir dönem başladı. Artık istedikleri gibi Lübnan'ın hava sahasına insansız hava aracı (İHA) gönderemeyecekler, bu İHA'lar Hizbullah'ın seçtiği zaman ve mekanda düşürülecek." dedi.

HARİRİ MÜDAHALE ÇAĞRISI YAPTI

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri de Hizbullah ile İsrail arasında yaşanan karşılıklı gerginliğin önüne geçilmesi için uluslararası toplumun müdahalesini istedi.

Başbakan Hariri, Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyinden İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği tanksavar saldırısı ve İsrail ordusunun buna verdiği karşılığı sonrası harekete geçti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Fransa Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Emmanuel Bone ile telefonda görüşen Hariri, uluslararası toplumun ülkesinin güneyindeki gelişmelere müdahale etmesini istedi.

Ülkenin güneyinde konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücünün (UNIFIL) de, gerginliğin önüne geçmek üzere ilgili taraflarla temaslar kurduğu kaydedildi.

Haber Ara