Dolar

32,3787

Euro

35,0516

Altın

2.326,54

Bist

9.076,20

Hizbullah nedir?

Hizbullah, (Arapça: حزب الله‎, Allah'ın Partisi) (Allah'ın Hizbi) Lübnan'da bulunan, hem sivil hem de askeri kanadı olan Şiî inançlı ve her türlü Şiilik görüşe sıcak yaklaşan siyasi ve askeri partidir.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-22 15:44:45

Hizbullah nedir?

Hizbullah esas olarak, İsrail'in Lübnan'ı işgalinin ardından, bir grup Müslüman din adamı tarafından kuruldu. Bekaa Vadisi'nde konuşlanan Hizbullah'ın askeri kanadı yaklaşık 2 bin kişiden oluşuyordu. Hizbullah, Filistin'in işgal altında bir Müslüman toprağı olduğunu, İsrail'in varolma hakkı bulunmadığını savunuyor.

Hizbullah 1982 yılında başta İsrail'i, o zamanlar işgal etmekte olduğu Güney Lübnan'dan çıkartmak ve ardından İsrail'i yıkmak amacıyla kurulmuştur. Hizbullah'ın şu andaki genel sekreteri Hasan Nasrallah'dır.

Hizbullah siyasi ve silahlı mücadele kanatlarının yanı sıra fakir Lübnan halkına yardım amacıyla birçok kurumlar da işletmektedir. Bunların arasında 8 hastane, 24 klinik, 32 okul ve 6 tane de çiftçiler için tarım yardım derneği bulunmaktadır.

Ayetullah Humeyni taraftarlarının İran'daki Devrimini Orta Doğu'da yayma amacı da taşıyordu.

Genelde Arap ve Müslüman dünyasında yasal bir direniş örgütü olarak kabul edilen Hizbullah ABD, Kanada, İsrail ve Avustralya, Suudi Arabistan tarafından terörist ilan edilmiştir. Avrupa Birliği Konseyi ise bu konuda kesin bir tutum almamayı tercih etmiştir.

ORTAYA ÇIKIŞI VE İLK ZAMANLARI

Hizbullah'ın kendine has bir örgüt olarak ortaya çıktığı tarih kesin olarak bilinmemektedir. Bazı araştırmacılar 1982 tarihini esas almaktayken, diğer araştırmacılar ise 1985 yılına kadar Hizbullah'ın çok sayıda küçük grubun ortak adı olarak kullanıldığını kabul etmektedirler. Zamanla bu küçük gruplar tek bir bayrak altında toplanarak Hizbullah'ı oluşturdular.

HİZBULLAH SALDIRILARI

Lübnan İç Savaşı boyunca Hizbullah ABD ve Avrupa askerlerinin Lübnan'dan atılması amacıyla birçok eylemde bulundu. 1983 yılında ABD Elçiliğine yapılan bir saldırı sonucu 17'si Amerikalı 63 kişi öldü. Aynı yıl içinde ABD kışlalarına yapılan saldırıda 241 Amerikalı asker öldü. ABD tamamen kanıtlanmamış olduğu halde Hizbullah'a para yardımı yaptığı gerekçesiyle bu saldırılardan İran'ı sorumlu tuttu. Bu saldırılardan kısa bir süre sonra ABD bütün askerlerini Lübnan'dan geri çekti.

İÇ SAVAŞTAN SONRA HİBULLAH FAALİYETLERİ

1990 yılında Lübnan'da imzalanan Taif Antlaşması'yla iç savaş son buldu. Ancak Taif antlaşmasında Lübnan'daki bütün silahlı grupların silahlarını bırakması öngörülmesine rağmen Hizbullah silahları bırakmadı. Güney Lübnan ordusu ve İsrail'e karşı gerilla savaşını sürdürdü. 15 Mayıs 2000 tarihinde İsrail Lübnan'dan tamamen geri çekildi. Fakat Suriye Ordusu Lübnan'daki varlığını sürdürdü.

14 Şubat 2005 tarihinde eski Lübnan başbakanı Refik Hariri suikast sonucu öldürüldü. Suikastın sorumluları kesin olarak belirlenemedi. Ancak olayda Suriye'nin parmağı olduğu görüşü bazı kaynaklar tarafından ileri sürüldü. Halkın tepkisi ve uluslararası baskı sonucu Suriye, Nisan 2005'te Lübnan'dan geri çekilmek zorunda kaldı.

Mayıs 2005'te yapılan seçimlerde Hizbullah oylarını büyük ölçüde arttırdı ve Temmuz 2005 yılında kurulan Ulusal Birlik Hükümetinde yer aldı. Ancak Hizbullah ile İsrail arasında sınır bölgelerinde çatışmalar zaman zaman devam etti.

HİZBULLAH'IN SURİYE İÇ SAVAŞINDAKİ ROLÜ

Hizbullah, Lübnan'daki faaliyetlerinin yanısıra Suriye'deki faaliyetleriyle de gündeme geldi. 2010 yılının sonunda Tunus'ta başlayarak Arap dünyasındaki pek çok ülkeye sıçrayan Arap Baharı'nın 2011 yılının Mart ayında Suriye'de de başlaması sonrası Esed rejiminin barışçıl gösterilere karşı tutumu sert oldu. 2012 yılının sonu itibariyle Hizbullah'a bağlı milisler, Genel Sekreter Hasan Nasrallah'ın talimatıyla Suriye'ye girerek Esed rejiminin zorlandığı bölgelerde savaştı. Hizbullah, Suriye'deki iç savaşın önemli etkenlerinden biri haline geldi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara