Dolar

32,5517

Euro

34,8924

Altın

2.430,93

Bist

9.645,02

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah: ABD'nin, ''Büyük Orta Doğu Projesi'' tutmadı

Lübnan Hizbullah’ı lideri Hasan Nasrallah, “ABD'nin 'Büyük Orta Doğu Projesi'nin amacı, ‘İsrail ülkesinin kalıcı hale getirilmesiydi, ama tutmadı” dedi. 'Yüzyılın Anlaşması'na karşı çıkılması gerektiğini söyleyen Nasrallah, 'Mekke Zirveleri'ni de 'yardım dilenme zirveleri' olarak nitelendirdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-01 14:22:02

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah: ABD'nin, ''Büyük Orta Doğu Projesi'' tutmadı

buyuk_98

Dünya Kudüs Günü dolayısıyla Cuma günü düzenlenen “Kudüs'e Doğru” başlıklı konferansta konuşan Lübnan Hizbullah'ı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, “ABD'nin 'Büyük Orta Doğu Projesesi'nin amacı, ‘İsrail ülkesinin kalıcı hale getirilmesiydi, ama tutmadı” dedi. 'Yüzyılın Anlaşması'na karşı çıkılması gerektiğine söyleyen Nasrullah, 'Mekke Zirveleri'ni de, yardım toplama zirveleri olarak nitelendirdi.

“TRUMP ,İRANLA TEMAS KURMAK
İÇİN UZUN SÜRE BEKLEMESİ GEREKİYOR”

“İran'a yapılan savaşın sınırlarında kalmayacağını ve İran'a yapılan savaşın tüm bölgenin ateşleneceği anlamına geldiğini belirten Nasrallah; İran'la bir temasın kurulması için Trump'ın uzun bir süre beklemesi gerektiğini belirtti.

“Direniş ekseni Amerika'nın yüzyıl anlaşmasının gerçekleşmesi karşısında duracaktır” diyen Nasrallah, “Bölge halklarının yüzyıl anlaşması denilen cinayetin gerçekleşmesine mani olabileceklerini umduklarını” söyledi.

“BÜYÜK ORTA DOĞU PROJESİ
İSRAİL'E HİZMET EDİYOR, AMA TUTMADI”

Hizbullah Genel Sekreteri, yüzyıl anlaşmasıyla Kudüs, Gazze Şeridi ve işgal edilmiş toprakların dışında yaşayan Filistinli mülteciler konusunun her zaman için kapatılmasının hedeflendiğini kaydetti.
ABD eski dışişleri bakanı Condoleeza Rice'ın “Büyük Ortadoğu Projesi” hakkında sarfettiği sözlere değinen Nasrallah, “Bu projenin de amacı ‘İsrail ülkesinin kalıcı hale getirilmesiydi ama tutmadı” dedi.

Nasrallah, 2011'den sonraki “Arap baharları”na da değinerek, bu devrimlerin büyük liderlerin olmayışı nedeniyle kendi mecralarından saptıklarını ve Amerika yönetiminin bu baharları kullanarak, “Yüzyıl Anlaşması”ndan ibaret olan çürük bir meyveyi toplamak istediğini söyledi.

Filistin direnişinin Gazze Şeridi'nde sahip olduğu potansiyellere de işaret eden Nasrallah, bu bölgedeki direniş gruplarının ileride yaşanacak bir savaşta işgal altındaki Filistin toplarının büyük bir kısmını kontrol altına alabileceğini belirtti.

“SİYONİST REJİM, LÜBNAN
DİRENİŞİNDEN KORKUYOR”

Siyonist rejimin Lübnan direnişinin gücünden korktuğunu ve Siyonist yetkililerin sürekli Hizbullah'ın caydırıcılığından söz ettiklerini belirten Seyit Hasan Nasrallah, “Suriye kendisi için hazırlanan planı aştı ve Suriye'nin yok edilmesi için bu ülkeye getirilen ve İsrail'le işbirliği yapmak suretiyle Lübnan, Irak ve İran'a girmek isteyen kimseler çöktüler ve şu anda son nefeslerini çekiyorlar” ifadesini kullandı.

Arabistan yarım adasındaki son gelişmeleri ve Yemen Ordusu'na bağlı İHA'ların bu ülkenin petrol tesislerine yönelik saldırılarına da değinen Hizbullah lideri Nasrallah, “Bu saldırıları kınayan kimselere diyoruz ki: Kendi ahlaki ilkelerinize bakın; dört yıldır katledilen bir millet karşısında sessiz kaldınız ve petrol boruları hedef alındığında ise Al-ı Suud'a yaranmak için bunu mahkum ettiniz” şeklinde konuştu.
Hizbullah Genel Sekreteri, Yemen milletinin Kudüs ve Filistin'i savunma konusundaki tutumunu överek, Yemen milletinin bölge dengelerinde kendisini gündeme getirebildiğini söyledi.

SUUDİ ARABİSTAN, YEMEN
ORDUSU KARŞISINDA ACİZ

Nasrallah, şöyle dedi: “Mekke zirvesine çağrının perde arkasında, Yemen gelişmeleri bağlamında Suudi rejimine Arapların ve Müslümanların yardım etme çağrısı vardı. Bu oturumlar, Arabistan'ın yardım talep etme oturumlarıdır ve giderek daha da güçlenen Ensarullah ve Yemen milleti ve ordusu karşısında aciz kalmanın bir göstergesidir”.


“Arabistan'da petrol hatlarına saldırılmasına karşı olan herkese şunu diyorum: Aynada kendi yüzünüze bir bakın ve üzerinde, Al-ı Suud'un Yemen'deki cinayetleri karşısında kendi insanlığınızın düzeyini gösteren bir resim çizin”.

“Kral Selman, Arap, İslam ve Körfez İşbirliği zirvelerine davet ediyor. Bu davetin doğru ifadesi şudur: Siz Araplar Allah için bizi (Yemenlilerin elinden) kurtarın; çünkü Yemen'in İHA'ları Arabistan'ın bütün tekniğini aşarak belirlenen hedeflere ulaşabiliyor, Suudi petrol bölgelerini vurabiliyorlar ve Trump da kendilerini korumaktan aciz kalıyor”.

“MEKKE ZİRVELERİ, YARDIM
DİLENME ZİRVELERİ”

Mekke zirvelerini, “Suudi Arabistan için yardım dilenme zirveleri” olarak niteleyen Hizbullah Genel Sekreteri, bu zirvelerin Yemen halkı karşısında yaşadıkları güçsüzlük ve yenilginin göstergesi olduğunu vurguladı.

Nasrallah, konuşmasının diğer bir bölümünde ise şu ifadeler de bulundu: “Bazı kimseler var, Suudi Arabistan'ın bölgenin bir numaralı gücü olduğunu diyorlar ama Trump ise diyor ki, eğer Suudi uçakları bizim himayemiz olmadan kalkarsa yere inemezler”.

Haber Ara