Dolar

32,5684

Euro

34,8882

Altın

2.439,24

Bist

9.645,02

Hisse senedinizi yakın markaja alın

Portföyünüzde hisse senedi varsa kar ve zarar durumlarına da hazırlıklı olmalısınız hatta çok kısa vadede plan yapmamalısınız. Piyasaları takipte bulunmanız ise avantajınıza

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-21 00:21:24

Hisse senedinizi yakın markaja alın

Vatandaşlar özellikle küçük yatırımcı boyutunda ellerindeki varlıkları en uygun koşullarda değerlendirebilmek için çok farklı yöntemler denemekteler. Bazıları altına bazıları dövize bazıları ise hisse senetlerine yönelerek birikimlerine yön vermeye çalışmaktadır.

Hisse senetleri yönünde tercih kullanan küçük yatırımcıların hisseleri yakından takip etmeleri ve oluşturdukları portföyü rasyonel şekilde yönlendirebilmeleri için de para piyasalarını sıkı takip etmeleri gerekiyor.
Portföyünüzde eğer hisse senedi varsa kar ve zarar durumlarına da hazırlıklı olmalısınız hatta çok kısa vadede plan yapmamalısınız bu daha rasyonel bir yaklaşım olabilecektir

Tercihiniz hisse senedi mi?

Hisse senetleri, borsalarla birlikte anılan kıymetli kağıtlardır.
Anonim ve sermaye şirketleri tarafından çıkarılan hisse senetleri, belli haklarla sorumlulukları sahiplerine verir. Belli değerlere sahip olan hisse senetleri; borsada alınıp satılabilirken, her yatırımcı tipine uygun türleri de bulunmaktadır.Hisse senetleri halka arz edilmeleriylae birlikte borsada işlem görmeye başlar.

Yatırım hesabı açıp alım için emir vermelisiniz

Hisse senedi almak istediğinizde aracı bir kunumda yatırım hesabı açmanız gerekiyor. İlgili yatırım hesabına para yatırdıktan sonra almak istediğiniz hisse senedi için çalıştığınız aracı kuruma emir vermelisiniz.
Aracı kurumranı borsada alım satım yapabilmeleri için izne sahip olmaları ve yatırım hesabı açan müşterilere çerçeve sözleşmesini ve risk bildirim formunu imzalatmaları gerekmekte. İçeriği Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenen risk bildirim formunda yatırımcılardan alınancak komisyon oranları, saklama ücreti ve masrafların detaylı olarak belirtilmesi gerekir.Hesap açtırırken ya bankaya gitmelisiniz ya da online bankacılık kanalıyla hesap açabilirsiniz.
Tercihiniz banka değil de aracı kurum ise aynı şekilde internet üzerinden kurumla temasa geçmeli ve hesap açılışını tamamlamalısınız.

Kimler çıkarır kimler alabilir?

Hisse senedi çıkarma yetkisi olan kurum ve kuruşlar Anonim Şirketler, Sermayesi paylara bölünmüş olan komandit şirketler ve Merkez Bankası, Kamu İktisadi Teşekkülleri, Sigorta şirketli gibi bağlı ortaklık olan şirketlerdir.
Kişilerin borsada şahsen alım satım işlemi yapma yetkisi bulunmuyor. Yatırımcılar, SPK'nın yetki belgesi verdiği aracı kurum aracılığıyla borsada hisse senedi alabilirler.

Hangi avantajları sunuyor?

Likit bir piyasaya sahip olan hisse senetleri yatırımcıların yatırımlarını nakit paraya hızlı şekilde çevirebilme imkanı sunar. Hisse senetleri sizin mülkünüz konumundadır. Bu mülkler şirketin büyümesinde önemli fonksiyona sahiptir.Şirket açısından bazı haklar size tanınır.Bunlar kar payı, rüçhan hakkı ve oy hakki gibi haklardır.Alacağınız hisse senedinin adeti oranında ortak olduğunuz pay hakkı ile şirket sermayedarısınızdır.Spot bir piyasaya sahip hisse senetleri alım satımı istediğinizde yapacağınız finansal bir ürün.

Hangi riskler var?
Hisse senetleri bazında şirketin gelecekte beklenen temettüü (kâr payını) ödeyememesi, piyasalardaki dalgalanmaların etkisiyle hisse fiyatlarının düşmesi veya satış anında hissenin yeterli talep görmemesinden kaynaklı riskler bulunur.
Şirketin iflası halinde ise ortaklar (hissedarlar) şirketin tüm alacaklılarına ödemeler yapıldıktan sonra kalan tasfiye bakiyesine payları oranında katılmaktadırlar.

Peki açığa satış işlemi nedir?

Sahip olduğunuz hisse senedi işlemlerinizde açığa satış avantajıyla ödünç piyasası kanalıyla hisse senetleri açığa satıldıktan sonra hissenin düşüşe geçmesi size para kazandırabilir. Düşüş sonrasında yerine konan hisseler sizlere karlı işlem avantajı sunar.Borsada açığa satış işlemi; birikimlerini hisse senedi piyasasında değerlendiren çoğu yatırımcımızın kullandığı başlıca yöntemler arasındadır. Bunun en büyük sebebi açığa satış işlemleri sayesinde değeri düşen menkul kıymetlerden kazanç elde edilmesidir.

 

Haber Ara