Dolar

32,3157

Euro

35,1159

Altın

2.292,25

Bist

9.058,68

Hırvatistan koalisyona hazır

Seçimin kazananı 'Vatansever' ittifakı, 'Most' ittifakı ile koalisyon hükümeti konusunda anlaştı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-23 19:16:17

Hırvatistan koalisyona hazır

Hırvatistan'da 8 Kasım'da yapılan milletvekili genel seçiminin ardından 1,5 aydır devam eden koalisyon görüşmeleri, seçimin galibi "Vatansever" ittifakı ile "Most" ittifakı arasında uzlaşma sağlanmasıyla son buldu.

"Most" ittifakının Sosyal Demokrat Parti (SDP) öncülüğündeki "Hırvatistan Büyüyor" ittifakı ile yürüttüğü görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanınca, Hırvat Demokrat Birliği (HDZ) öncülüğündeki "Vatansever" ittifakı ile "Most" ittifakı bir kez daha masaya oturdu.

Mecliste çoğunluğu sağladıklarını gösteren 78 milletvekilinin isminin bulunduğu listeyi Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'e dün gece sunan "Most" lideri Bozo Petrov ve HDZ Genel Başkanı Tomislav Karamarko, bugün yaptıkları son toplantının ardından hükümeti kurmakla görevlendirilecek isim konusunda da uzlaştı.

Petrov, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, hükümeti kurmakla görevlendirilmek üzere Cumhurbaşkanının onayına sunulacak ismin, "Vatansever" ittifakının önerdiği Tihomir Oreskovic olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Kitarovic'in Oreskovic'i hükümeti kurmakla görevlendirmesi beklenirken, ülke basınında Kitarovic'in seçimin yenilenmesi kararı almasının halen ihtimal dahilinde olduğu yorumları da yapılıyor.

Seçimin sonuçlarına göre, 151 üyeli mecliste "Vatansever" ittifakı 59, "Hırvatistan Büyüyor" ittifakı 56, "Most" ittifakı 19, İstra Demokrat Meclisi (IDS) 3, Slavonija ve Baranija Hırvat Demokratik Birliği (HDSSB) 2, "Milan Bandic 365" hareketi 2, "Başarılı Hırvatistan" hareketi 1 ve "Canlı Duvar" hareketi 1 sandalye sahibi olacak. Mecliste kalan 8 sandalye azınlıkların temsilcilerine ayrılacak.

Haber Ara