Dolar

32,5173

Euro

34,7871

Altın

2.422,17

Bist

9.672,31

Hindular 'helal' sertifikası sebebiyle McDonald's'ı boykot ediyor

Hindular, Müslümanlar için helal sertifikası bulunan McDonald's boykot ediyor. Gerekçe ise bu durumun Müslümanlara ayrıcalık olduğunu düşünmeleri.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-23 13:53:25

Hindular 'helal' sertifikası sebebiyle McDonald's'ı boykot ediyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Bir Twitter kullanıcısı kısa süre önce McDonald's'a "Hindistan'daki restoranlarda helal et servisi yapıp yapmadıklarını" sordu. "Evet yapıyoruz" cevabı veren McDonald's, o cevabı verdiği andan itibaren Hindular tarafından protesto edilmeye başlandı.

2019-08-23_13h32_40

McDonald's India, Hindistan'daki tüm restoranlarının helal bir sertifikaya sahip olduğunu ve kullandıkları etin en yüksek kalitede olduğunu söyleyerek sorguyu cevapladı. McDonald's India, “Restoranlarımızda kullandığımız et, en yüksek kalitede ve HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası) sertifikasına sahip devlet onaylı tedarikçilerinden temin ediliyor. Bütün restoranlarımızda HALAL sertifikası var. İlgili restoran Müdürlerinden memnuniyet ve onay için size sertifikayı göstermesini isteyebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

2019-08-23_13h34_22

"MÜSLÜMANLARA AYRIMCILIK YAPILIYOR"

Twitter'da #BoycottMcDonalds etiketiyle paylaşımlarda bulunan Hindu kullanıcılar, "helal" sertifikasının "Müslümanlara ayrımcılık yapmak" olduğunu belirtiyor.

McDonald's India hesabına yüzlerce destek ve nefret mesajları geldi.

Hindular, HELAL değil JHATKA etler yediklerini söyleyerek firmayı boykot çağrıları yaptılar.

HELAL sertifikası, elde edilecek et için kesilecek hayvanın İslami usullere uygun olarak kesilmesi anlamına geliyor. Sertifika, Müslümanlara dünyanın herhangi bir yerinde et yemek istediklerinde dinlerine uygun kesildiğini belirtiyor ve "yenilebilir" garantisi veriyor. 

JHATKA ise Hindu ve Sih geleneklerine göre "yenilebilir" et anlamına geliyor. Bu et türünü elde etmek için hayvanın "aniden öldürülmesi" gerekiyor. Kesim öncesinde korkmaması, görmemesi bu kesimin kurallarından biridir. Kılıç ya da baltaylatek hamlede başının kesilmesi, kesime örnektir.

Haber Ara