Dolar

32,5670

Euro

34,8862

Altın

2.438,06

Bist

9.645,02

Hindistan Yüksek Mahkemesi ineklerin yasal koruyuculuğunu üstlendi

Hindistan Yüksek Mahkemesi kendisini milyonlarca ineğin yasal koruyucusu olarak tayin etti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-15 09:48:06

Hindistan Yüksek Mahkemesi ineklerin yasal koruyuculuğunu üstlendi

Bir Hindistan mahkemesi şimdiye kadar ilk defa kendisini Hindu toplumu tarafından kutsal kabul edilen ineği korumak adına milyonlarca ineğin yasal koruyucusu ilan etti. ve kesilmeleri yasakladı.

Uttarakhand Yüksek Mahkemesi New Delhi'nin kuzeyindeki dağlık alanda sadece yaşayan bütün ineklerin kesilmesini yasaklamadı aynı zamanda et tüketimi ve satışına da yasak getirdi.

Bu adım Başbakan Narendra Modi'nin iktidara gelen Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Parti'si tarafından ineklere geleneksel bakış açısı politikasını açıklamasının ardından geldi. Yine de bu şimdiye kadar bir mahkemece alınan ilk karar olarak değerlendirildi.

İNEĞİNİ TERK EDERSEN BESLEMEZSEN…

İneğin korunmasını salık veren mahkeme, ineğini terk eden ya da yetersiz beslenmesine neden olan kişileri cezalandırmakla tehdit ediyor. Ayrıca hayvanlar içinde üç hafta zarfında mobil muayenehaneler kurulmasını da emrediyor.

Yerli bir çiftçi tarafından verilen dilekçe sonrası ise hayvanlar her 25 kasabayın içine alacak şekilde sığınma alanları kurulacağı hükmü verildi. Çiftçinin dilekçesinde ise kesilen her inekten arta kalanların yerel su şebekesini kirlettiğini ifade etti.

Ayrıca polislerin veteriner eşliğinde her gün inekleri korumak için devriye gezeceği belirtildi. Alınan bütün önlemlerin yapılması ve sürdürülmesindeki masrafların ise hükümet tarafından karşılanacağı aktarıldı. Hüküm Uttrakhand'da olumlu karşılandı.

Öte yandan Modi'nin 2014'te iktidara gelmesinin ardından 29 hint eyaletinden 20'si, BJP tarafından doğrudan yönetilirken koalisyon halindeki diğerlerinde de ineğin korunması için önlemler alındı.

Modi'nin atayurdu olan Batı Gujarat ve Kuzey Haryana bölgesinde ise inekleri kesmeye 14 yıla kadar hapis cezası getirildi.

İNEKLERİ KORUMA GAYRETİ 60 İNSANIN LİNÇ EDİLMESİNE NEDEN OLDU

Inekleri koruma çabası en az 60 kişinin ise linç edilmesi ve Hindu çeteler tarafından öldüresiye dövülmesine neden oldu. Bu tür olaylarda ise kurbanlar hayvanlarını terk ettikleri, kesilmesi için sattıkları veya et bulundurdukları şüphesiyle hedef alındı.

Kurbanların çoğu ise dinlerinde et tüketmelerinin yasaklanmadığı Müslümanlardı. Bu saldırıların arkasında ise muhalefet partileri ve eylemciler tarafından Mayıs 2019 seçimleri öncesinde Hindu unsurlara oynayan yerel BJP liderlerinin olduğu iddia ediliyor.

BJP ise suçlamaları şiddetle reddederken rakiplerini Hindu karşıtı propaganda yapmakla suçluyor.

Haber Ara