Dolar

32,5564

Euro

34,8930

Altın

2.431,51

Bist

9.645,02

Hindistan S-400'ler için Türkiye'yi bekliyor

Rusya'dan S-400 almak için ön ödeme yapan Hindistan'ın ABD'nin Türkiye için vereceği kararı takip ettiği belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-01 09:00:10

Hindistan S-400'ler için Türkiye'yi bekliyor

Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi S-400'leri almasının ardından ABD ile yaşanan gerilim, ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası'nı (CAATSA) gündeme getiriyor.

HİNDİSTAN KARARI TAKİP EDİYOR

Savunma sanayii dergisi Defence News'da yer alan habere göre, Rusya'dan S-400 almak için ön ödeme yapan Hindistan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre'den geldiği halde beklettiği Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımlarının uygulanıp uygulanmayacağını takip ediyor.

Sebebiyse Yeni Dlehi yönetiminin de Rusya'dan S-400 alması. Hindistan, 800 milyon dolarlık bir ön ödeme yaptı ve 2025'te sistemlerin ülkeye kurulması bekleniyor.

Trump'ın Kongre'den gelen yaptırımları bekleterek Türkiye'ye karşı 'hoşgörülü' davrandığı belirtilen haberde ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch, “Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı dolayısıyla sert yaptırımlar uygulanmasının önünü açacağım. Er ya da geç olacak” ifadesini kullandı.

Dergiye konuşan Risch, Türk askerlerinin F-35 sürecinden çıkarıldığını ve ABD'den ayrıldığını söylerken, “Bunu yapmamız önemli çünkü dünyanın ve özellikle NATO müttefiklerinin bu konuda ciddi olduğumuzu bilmesi önemli” açıklamasını yaptı.

YENİ DLEHİ ABD'YE TEPKİLİ

Hindistan, S-400 konusunda ABD'nin yaptığı baskıyı reddediyor. Son olarak açıklama yapan Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, "ulusal güvenliğin hiçbir zaman dış devletlerin baskısıyla baltalanamayacağını" belirterek "ABD'nin S-400 almak isteyen ülkelerin kararlarına saygı duyması gerektiğini" söyledi.

"BAŞKA ÜLKELERİN ETKİSİ ALTINDA KALMAYACAĞIZ"

Hindistan ile Rusya arasındaki S-400 anlaşmasının kesinleştiğini belirten Jaishankar, ''Ulusal güvenlik ve savunma alanlarında aldığımız kararlarda başka ülkelerin etkisi altında kalmayacağız. Eğer S-400 alma konusunda karar aldıysak, diğer ülkelere düşen bu karara saygı göstermektir'' dedi.

HİNDİSTAN NE ALDI?



 

Haber Ara