Dolar

32,5298

Euro

34,8074

Altın

2.435,62

Bist

9.726,90

“Hindistan, Keşmir’de İsrail’in Filistin’deki stratejisini izliyor'

Boğaziçi Asya Araştırmaları Merkezi’nin kıdemli araştırmacısı Nazmul İslam, “Hindistan'ın şu anki yönetimi, İsrail’in Filistin’deki stratejisini tamamen takip ediyor” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-08 10:34:20

“Hindistan, Keşmir’de İsrail’in Filistin’deki stratejisini izliyor'

Boğaziçi Asya Araştırmaları Merkezi'nin kıdemli araştırmacısı Nazmul İslam, Hindu milliyetçilerin Keşmir'in özgürlüğünü yıllardır kısıtlamaya çalıştığını belirtti. “Hindistan'ın şu anki yönetimi, İsrail'in Filistin'deki stratejisini tamamen takip ediyor” diyen İslam da, Hint yönetimin bu şekilde Keşmir'in “Hindulizasyon”ununu gerçekleştireceğini ifade etti

Hindistan ve Pakistan arasında yıllardır gerginlik kaynağı olan Hindistan yönetimindeki Müslüman çoğunluklu Keşmir bölgesi son anayasal değişikliklerle dünya gündeminde yeniden üst sıralara taşındı.

Bölgeyi uzun süredir yakından takip eden, Boğaziçi Asya Araştırmaları Merkezi'nin kıdemli araştırmacısı Nazmul İslam, Hindu milliyetçilerin Keşmir'in özgürlüğünü yıllardır kısıtlamaya çalıştığını belirtti. İslam'a göre son anayasal değişiklik, Delhi'nin bu bölgeyle ilişkisini geri dönülmez şekilde değiştirecek.

Independent Türkçe'ye konuşan Nazmul İslam, Hindistan'ın bu özel statüyü kaldırarak “Keşmir topraklarında insanlık dışı bir durum yarattığını” söyledi.

Söz konusu yasayla birlikte Keşmir ve Pakistan yönetiminin de ılımlıları itibarsızlaştırıp, Keşmir'deki radikalleri teşvik edeceğini belirten İslam, “Cammu ve Keşmir'in demografik profilinde insanlar arasında daha fazla umutsuzluk, yoksunluk ve hoşnutsuzluk hissi oluşturan bir değişim korkusu olacak” diye konuştu.

Pakistan da Keşmir bölgesine Hindistan tarafından herhangi bir müdahalenin “savaş sebebi” olarak sayılacağını açıklamıştı.

Ancak Hindistan ve Pakistan arasında savaş çıkma ihtimalinin olmadığını söyleyen İslam, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
Sınırda küçük çaplı bir çatışma olabilir; çünkü Narendra Modi'nin “Pulwama Saldırısı” ndan sonraki konuşması, Hint Ordusunun Ceyş-i Muhammed üyelerine karşı harekete geçebileceğini açıkça gösteriyor, ancak bu nükleer yeteneğe sahip iki ülkenin tam bir savaşa girmesi mümkün görünmüyor.

“Hindistan'ın şu anki yönetimi, İsrail'in Filistin'deki stratejisini tamamen takip ediyor” diyen İslam, Hint yönetimin bu şekilde Keşmir'in “Hindulizasyon”ununu gerçekleştireceğini belirtti. İslam, Hindistan yönetiminin “Hindistan Toprak Edinme Yasası” kapsamında Keşmir topraklarını kontrol edebildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Hindistan yönetimi Keşmir'e yatırım yapmak için daha fazla yatırımcı davet edebilir, böylece Keşmir'den daha fazla gelir elde edebilirler. Dahası, 'Ladakh'ı bölmek, Hindistan'daki Müslüman nüfusu kontrol etmek için daha stratejik bir seçenek.

Bunların yanı sıra Donald Trump'ın Keşmir sorununu çözmek için arabuluculuk yapma isteğini hatırlatan İslam'a göre, Hindistan Trump yönetimine tepkisini belli etmek için bu toprakları tam kapasite kontrol etme imkanına sahip olduğunu da göstermek istiyor.

 

Haber Ara