Dolar

32,5023

Euro

34,9630

Altın

2.429,49

Bist

9.811,51

Hindistan gazetesi: Selman, Pakistan'ın Keşmir üzerindeki çabalarını engelledi

Hindistan gazetesi The Hindu; Pakistan’ın, İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi’nin Keşmir’le ilgili acil bir toplantı yapılması talebini Suudi Arabistan’ın reddettiğini bildirdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-10 10:10:58

Hindistan gazetesi: Selman, Pakistan'ın Keşmir üzerindeki çabalarını engelledi

Bir Hindistan gazetesi; Pakistan'ın, İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi'nin Keşmir'le ilgili acil bir toplantı yapılması talebini Suudi Arabistan'ın reddettiğini bildirdi.

Hindistan gazetesi 'The Hindu'da geçen Cuma günü çıkan haberde, Pakistan'ın geçen Aralık ayının ilk günlerinde Suudi Arabistan'ın İslam Konferansı Teşkilatı'nda Keşmir'e özel bir oturum düzenlemesine destek verdiğini açıklayarak diplomatik bir zafer kazandığını duyurduğunu söyledi.

Ancak, Yeni Delhi'deki yetkililer, İslam Konferansı Teşkilatı'nın resmi bir açıklama yapmadığını veya toplantının herhangi bir onayını vermediğini söyleyerek haberler hakkında şüphelerini dile getirdi.

Hindistan gazetesi, Pakistan gazetesi Dawn'ın, 6 Şubat Perşembe günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammet bin Selman'ın, Pakistan Başbakan İmran Han'ın Keşmir hakkında bir toplantı yapma çağrısını reddettiğini söylediğini aktardı.

Hindistan gazetesi, Başbakan Narendra Modi hükümetinin geçen yıl Ağustos ayında Cemmu ve Keşmir'in özel statüsünü kaldırmasından bu yana Pakistan Başbakanı İmran Han'ın, Hindistan'a karşı dünya çapında kampanya yürüttüğünü yazdı.

Gazete yazısını şöyle sürdürdü:
"Son zamanlarda Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Malezya'ya yaptığı geziyi iptal etmeye zorladı. İmran Han, Keşmir meselesini Malezya'da Başbakan Mahathir Muhammed hükümetinin ev sahipliğini yaptığı İslam Zirve'sine getirmeyi planlıyordu.
Riyad ise, davet edilmediğinden zirveye şiddetle itiraz etti. Riyad yönetimi zirveyi, Türkiye, Malezya ve Pakistan tarafından İslam dünyasındaki liderliğine bir meydan okuma olarak nitelendirdi. Suudi Arabistan zaten ekonomik krizden muzdarip olan Pakistan'a büyük yardımını geri çekmekle tehdit etti.
Görünüşe göre İslamabad'ın, Keşmir hakkında bir toplantı yapamaması nedeniyle İslam Konferansı Teşkilatı'na karşı rahatsızlığı artıyor."

Gazete, İmran Han'ın, "Keşmir konusunda, İslam Konferansı Örgütü'nde toplantı bile yapamıyoruz. Bunun nedeni ise sesimizin olmaması ve aramızda tam bir bölünme olması" dediğini aktardı.

Hint gazetesi haberinde, Yeni Delhi ile Riyad yönetimindeki ilişkiyi dikkat çekerek, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin geçen yıl Ekim ayında Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretin olumlu sonuçlandığını dikkat çekti.

Gazete, Hindistan Başbakan Modi'nin, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile beş kez bir araya geldiğini belirterek, toplantı sonuçlarının iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın her geçen gün artırdığını öne sürdü.

Riyad'ın Fransa, İngiltere ve Çin'den sonra Hindistan için büyük bir önem kazandığını ileri süren gazete; Hindistan'ın petrol ihtiyacının büyük bölümünü Suudi Arabistan'dan karşıladığını da dikkat çekti.

 

Haber Ara