Dolar

32,5665

Euro

34,9826

Altın

2.425,47

Bist

9.722,09

Hindistan'da tedavülden kaldırılan banknotlar için son gün

Hindistan'da tedavülden kaldırılan banknotların bugün, banka veya postane aracılığıyla hesaplarına yatırılmaları gerekiyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-30 11:57:07

Hindistan'da tedavülden kaldırılan banknotlar için son gün

AA'nın haberine göre Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin kasım ayında 500 ve bin rupilik banknotların tedavülden kaldırılması kararını duyurmasının ardından, ellerindeki banknotları bankaya ya da postaneye henüz yatırmayan vatandaşların, banka ve ATM'lerin önünde uzun kuyruklar oluşturduğu bildirildi.

Yoksulların ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşların, banka hesapları olmaması nedeniyle paralarını banka ya da postaneye yatırma imkanı olmadığına işaret edilirken, banknotlar, ülkede tedavüldeki paranın yaklaşık yüzde 86'sını teşkil ediyor.

Yurt dışında yaşayan Hint asıllı vatandaşlar dahil olmak üzere birçok kişi ellerinde kalan banknotları 31 Mart 2017 tarihine kadar da Hindistan Merkez Bankası şubelerinden değiştirebilecek.

Hindistan Parlamentosu da 1 Nisan 2017 tarihinden sonra 500 ve bin rupilik banknotları ellerinde bulundurmaya devam eden kişilere cezai yaptırım öngören bir kanun hazırlıyor.

Başbakan Modi, 9 Kasım'da ulusal televizyonda yaptığı konuşmada, 500 ve bin rupilik banknotların artık tedavülde olmayacağı, nakit olarak kullanılamayacağını açıklamıştı.

Kararla ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlanması ve ülke genelinde son yıllarda artan vergi kaçakçılığı ve kara para ticaretinin minimize edilmesi hedefleniyordu.

Haber Ara