Dolar

32,6101

Euro

34,9150

Altın

2.508,08

Bist

9.524,59

Hindistan’da en çok izlenen iki dizi

Bugünlerde Hindistan’da en çok izlenen iki dizi, izleyici rekorları kırıyor. Hind Müslümanları, ‘Diriliş Ertuğrul’u izlerken, Müslüman karşıtı Hindliler ise İsrail ‘Fauda’sını izliyor. Hindistan’daki iki tv dizisi arasındaki savaş, bir kültür savaşından daha fazlasını içeriyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-18 09:49:55

Hindistan’da en çok izlenen iki dizi

Bugünlerde Hindistan'da en çok izlenen iki dizi, izleyici rekorları kırıyor. Hind Müslümanları, ‘Diriliş Ertuğrul'u izlerken, Müslüman karşıtı Hindliler ise İsrail ‘Fauda'sını izliyor. Hindistan'daki iki tv dizisi arasındaki savaş, bir kültür savaşından daha fazlasını içeriyor.

İslam karşıtlığı ile bilinen, Filistinlileri ve Keşmir Müslüman halkını ‘terörist” olarak nitelendiren Hintli halkla ilişkiler uzmanı ve yazar Abhinav Pandya'nın kaleme aldığı, “Diriliş Ertuğrul” ile İsrail “Fauda” dizi hakkındaki yazıdan özet bölümler şöyle:

Hindistan'ın koronavirüs karantinası sırasında bölümlerini peş peşe izlediği iki uluslararası tv dizisi fanatik hayranlar kazandı. Ekranın arkasında Pakistan, Keşmir ve İsrail-Filistin çatışması için destekleyici rollerle, Modi ve Erdoğan, Hindu milliyetçileri ve azınlık Müslümanların oynadığı jeopolitik bir drama var.

Narendra Modi 2014 yılında genel seçimleri kazandığında, Hindistan'da sadece yeni bir popülizm tarzının zaferini müjdelemedi. Aynı zamanda Hindistan'ın sağa doğru keskin dönüşünü doğrulayan bir dönüm noktasıydı.

Bu milliyetçi popülizm, siyasette ve popüler medyada Hindistan'ın Müslümanlara yönelik dışlayıcı bir dil doğurdu ve Müslüman çoğunluğu olan Keşmir üzerinde merkezi kontrol uygulanması İsrail'le olan ilişkilere olan ilginin artması ve İslamcı terörizme karşı olduğu için örnek bir devlet olarak algılanıyordu.

Buna karşılık, Müslüman dünyasının bazı bölümleri, stratejik kazanım için uluslararası prestij oluşturma stratejisinin bir parçası olan Hindistan'ın Müslüman toplulukları üzerindeki yumuşak güç etkisini genişletmek için bilinçli bir itici güç oluşturdu.

'FAUDA'YA KARŞI 'DİRİLİŞ ERTUĞRUL'

Bu siyasi kültür savaşına jeopolitik rezonanslarıyla ev sahipliği yapan en son platform, biri İsrail'den diğeri Türkiye'den olmak üzere, popüler nüfuz ve dikkat çekmek için mücadele eden iki uluslararası TV dizisine sahip televizyon. ‘Fauda'ya karşı ‘Ertuğrul'un hikayesi.

Hindistan'ın yeni sağcı genel görüşünün temel bir yönü iddialı bir ulusal güvenlik duruşu oldu. Bu, sağlam ve güvenlik doktrinden ziyade  Pakistan ve terörizme karşı popülist söylem olarak ifade edildi. 

Güç kullanımını değerlendiren bu iddialı duruş, şu anda Modi'yi savunmak ve eleştirmenlerine saldırmak için hızlı bir ekip olarak hareket ettiği gürültülü bir sağcı milliyetçi çevrimiçi ekosisteme ev sahipliği yapan Hindistan'ın gelişen sosyal medya sahnesine hızla ve kolayca geçirildi.

Bu militarize milliyetçilik çok geçmeden Hint tarihi ve mitolojisinden ötekileştirilmiş karakterleri insanüstü vatanseverlere dönüştüren bir dizi casus gerilim ve hiper-milliyetçi tarihsel kurgu başlatan dev Bollywood film endüstrisi tarafından ele geçirildi.

Sektör ayrıca, Pakistan'la yapılan son askeri çatışmalara konu edinen “Uri Surgical Strikes” filmini 2016 yılında, Balakot hava saldırılarını konu edinen iki filmi de 2019'da piyasaya sürdü.

İsrail'in ise resme girmesi uzun sürmedi. Modi yönetimindeki Hindistan, Yahudi devletini kucaklamaktan çekinmiyor. Başbakanlar Modi ve Netanyahu arasında halkla illişkiler, silah anlaşmaları ve yeni bir stratejik müttefiklik kavramı var. Hindistan'ın hem siyasi hem de kültürel tartışmalarında değişimler meydana geldi.

HİNDİSTAN'DA EN ÇOK İZLENEN İKİ DİZİ

Bu ortama ‘Fauda' ve ‘Diriliş Ertuğrul' adlı iki dizi geldi. Hindistan'da en çok izlenen diziler oldular; ancak çok farklı seçim bölgeleri arasında ve bu farklılıklar iyi üretilen diziler için büyük rekabetlerden çok daha fazlasını gösteriyor; güçlü sosyo-politik ve jeopolitik çağrışımları var.

Filistinli teröristleri avlayan bir İsrail gizli biriminin dizisi olan Fauda, sağcı Hintliler arasında son derece popüler. Genelde, Hintliler altyazılı programları izlemek konusunda iyi değiller; ancak aktörleri İbranice ve Arapça konuşan Fauda söz konusu olduğunda, ekrana yapışıp kalıyorlar.

Kuşkusuz Netflix Hindistan ve sayısız korsan sitelerinde bulunan dizi; gidişatı, hikaye çizgileri, insan ilişkilerinin tasviri ve oyuncu kadrosu açısından dikkat çekici; ancak Hindistan'daki popülaritesi bundan çok daha fazlası. 

Fauda arzusu nereden geldi?

Birçok kültürel olay gibi, Fauda'nın hayran kitlesi de büyük kültürel etkenleri benimseyenler tarafından yönetiliyor - ve birçoğu sağa doğru belirgin bir dönüş yapmışlardır.

2014'ten önce Hindistan'da sağ görüşlü olmak itibar görmüyordu. Medya, akademi, kamu hizmeti ve güzel sanatlara solcu-liberal bir elit egemen oldu. 

Ancak altı yıldır Modi tarafından yıpratılan bu sol liberal ekosistem sarsılıyor. Hindistan'ın yeni bir eliti var: sağcılar, Hindu milliyetçisi, üst orta sınıfın, "solcu" muhaliflere karşı özgüvenleri ve saldırganlıkları, iktidardakilere yakınlıklarıyla doğrudan ilişkili.

Bununla birlikte, Hindu milliyetçiliği, dini tutuculuk ya da gerçekçiliğe, Modi'nin ideolojisi tarafında kabul edilen ilkelerden çok daha az bağlantılı: Kişisel statü ve yaşam tarzı ile ilgili olarak, bunlar oldukça liberal.

Amerika, Avrupa hatta bazılarının İsrail üniversitelerinden bile dereceleri var. Çağdaş Hindutva ile ilişkili aşırı derecede muhafazakar değerlerin aksine, ortak yerleşim ve aynı cinsiyet ilişkilerini destekliyorlar; alkol veya esrar konusunda herhangi bir tereddütleri yok.

"İSRAİL, HİNTLİLER İÇİN BİR MODEL"

Ve ‘Fauda' için en önemlisi, İslamcılığın sadık düşmanlarıdır, siyasi doğruluk olarak gördükleri şeylere hiç bağlılık hissetmezler ve Batı eğitimine güvenen, İngilizce konuşan bir sınıftır, küresel dilin hâkimiyetindedirler ve çok fazla Netflix izlerler.

Bu grup için İsrail, çekici cazibelere sahiptir. Kendine güvenen, asker dostu Modi tarzı Hindistan'ın destekçileri için, İsrail'in ayrılıkçı ve İslamcı terörle mücadele konusundaki onlarca yıllık deneyimi onu kilit bir rol modeli haline getiriyor ve Keşmir, Yeni Delhi'nin taklit çabaları için anahtar laboratuvar.

Hindistan hükümeti, Keşmir'e odaklanan, İslamcılığa ve cihad terörüne karşı engelsiz bir kampanya yürüttü, Fauda da bunun simgesi.

BJP ulusal yönetiminde bulunan Harvard'da eğitim görmüş Müslüman karşıtı sağcı ekonomist  Subramanian Swamy, Mayıs ayında koronavirüs karantinası sırasında Fauda'yı izledi ve diziden etkilenerek, dizi, Hindistan için ders niteliğinde diye değerlendirdi.

Amatör stratejik uzmanlar, uzman gibi davranan gazeteciler ve diğer kamu figürleri, hükümete İsrail'in tüm askeri taktik kitabını ödünç almasını ve Keşmir'e kopyalayıp yapıştırması gerektiği konusunda öğüt verdi. Ama aslında Hint ordusunda hizmet edenler onları destekliyor mu?

Birçoğu Keşmir'deki isyan karşıtı rollerde (İsrail dizisine açık bir referans noktası) görevlendirilen Hint ordusu subayları, bir başka önemli Fauda hayran kitlesidir. Keşmir ve İsrail-Filistin çatışmaları arasında daha geniş bir benzetme görüyorlar mı?

Kendi aralarında, yabancılaşma, milliyetçi ayrılıkçılık ve İslam'ın bir karışımı tarafından beslenen, gerilla taktiklerinde usta olan Filistin tarzı militanlara karşı gittikçe artan bir Gazze tarzı çatışmayla mücadele eden Fauda ajanları gibi bir denklik mi? 

Fauda gerçekten Hindistan için işlevsel ve teorik “dersler” sunuyor mu?

Çok sayıda yorumcu böyle bir benzetme olup olmadığını sorguladı. Ayrılıkçılardan, gazetecilere ve aktivistlere kadar bir cenah, Hindistan'ı sürekli olarak Keşmir'deki İsrail askeri işgal modelini kopyalamakla suçluyor. 2014 sonrası, Hint-İsrail terörle mücadele ve savunma işbirliğinin kuvvetlendirilmesiyle iddialarının güçlendiğini görüyorlar.

Popülerliğine rağmen, resmi Hindistan siyaseti İsrail-Filistin ve Hindistan-Keşmir karşılaştırmasını sevmiyor ve bunun Keşmir meselesinin uluslararasılaşmasına karşı tavizsiz bir muhalefetine potansiyel bir saldırı olduğunu düşünüyor. 

Modi yönetiminin İsrail'in taktik kitabını gerçekten kopyalayıp kopyalamaması kanıtlanmamış bir tahminden ibarettir. Ancak eleştirmenler Keşmir militanlarının kendileri açıkça Filistin taktiklerini kopyaladığı için Delhi'yi İsrail'in terörle mücadele taktiklerini benimsemiş kadar görüyorlar. 

İntifada tarzı protestolar, taş saçma , Fidayeen (Keşmir'de Hindistan karşıtı direniş grubu)  saldırılar ve şimdi Keşmirli ayrılıkçı hareketin cihatçı unsurlarının ezici hâkimiyeti ile Keşmir ve Batı Şeria / Gazze arasındaki benzerlikler daha belirgin olamazdı.

"TÜRKLERİN BÜYÜK BAŞARISI: DİRİLİŞ ERTUĞRUL"

İsrail'in Fauda'sının sağcı milliyetçi ve Müslüman-şüpheci fantezileri körüklediği kutuplaşmış bir Hindistan'da, Türklerin büyük başarısı: Diriliş: Ertuğrul.

Diriliş Ertuğrul, Hindistan Müslümanlarının ve çoğunlukla Güney Asya'daki Müslüman topluluklarının hayal gücünü ele geçirdi.

‘Ertuğrul', Pakistan'da oldukça popüler: Başbakan İmran Han Urduca olarak ulusal televizyonda, çevrimiçi olarak yayınlanması için emir verdi. Urduca adıyla "Erdugrul Ghazi" yi barındıran YouTube kanalı, 200 milyondan fazla görüntülemeye sahip. 61 milyon kişi yalnızca bu YouTube kanalında 1. Bölümü izledi.

Ertuğrul da, Fauda'nın Hindistan'ın koronavirüs karantinası sırasında ara vermeden esir kalan bir izleyici kitlesinden faydalandı. İçeride kalmaya zorlanan Hintli TV izleyicilerine Mahabharata ve Ramayana gibi Hindu mitolojisini dramatikleştiren dizilerin yeniden yayınlanması önerildi; Ertuğrul, "Hindistan'da izlenmesi gereken Müslümün ev şovu" olurken dizi, rekor kıran televizyon derecelendirme puanları aldı.

Tanınmış ve tartışmalı bir Hintli Müslüman din adamı, Ertuğrul dizisini izlemenin haram olduğunu ama bu dizinin bile Bollywood'u izlemekten “daha az haram” olduğunu kabul etti.

"KEŞMİR'DE YENİ DOĞAN BEBEKLERE
ERTUĞRUL İSMİ VERİLİYOR"

COVID-19 karantinasıyla, Ertuğrul, din adamlarından, daha Batılılaşmış ve eğitimli genç bir sınıfa, orta derecede dindar ailelere kadar geniş bir yelpazede cazip bir kült klasiği statüsüne ulaştı. Keşmir çiftleri, Ertuğrul'dan sonra yeni doğan bebeklerine bile onun ismini veriyorlar.

Fauda, Hindu milliyetçisi bir halk için İslamcı terör tehdidi hakkında büyük bir uyarı yazısı ise, Müslümanları azınlık ve "öteki" yerine kahraman ve galip olarak ön plana çıkaran bir dizinin de Müslüman azınlığına çekici gelmesi açıktır. Ertuğrul'un Keşmir'deki popülaritesinin başka nedenleri de var: Fauda'da olduğu gibi, jeopolitik dinamikleri yansıtan bir drama.

Birçok Hintli Müslüman entelektüelin önerdiği gibi, Ertuğrul bir çekiş ve itme sunuyor: hikayeye çekiyor, Müslümanları şeytanlaştırmak yerine cesaretlendiriyor.

İtici güç ise, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hindistan yarımadasındaki Müslümanlara yumuşak güç yardımının bir parçası olan, Türkiye'nin devlet televizyon kanalı tarafından üretilen ve finanse edilen eğlence olması.

Keşmirli bir araştırma analisti ve tutkulu bir Ertuğrul gözlemcisi olan Irshad Magray bana, İslam'ın Hint siyaseti ve toplumunda terörizmle yaygın bir şekilde ilişkilendirilmesiyle, Müslüman kimlikleri hakkında şüpheci, hatta utanç verici hale gelen genç bir kuşağa umut ve özgüven mesajı sunduğunu söyledi.

Keşmir'de en çok okunan İngiliz günlük gazetesi için yazılan Ertuğrul fenomeni üzerine bir makalede, yardımcı tarih profesörü Safeer Ahmad Bhat, “Savaş bize, zafer Allah'a aittir." Günümüz Türkiye'sine doğrudan yapılan bir vurgudur diyor.

 "Erdoğan, Türk milliyetçiliği ve İslam'ın dikkatli bir karışımını deniyor." diyerek, bunun "hükümetin milliyetçiliğin ilerlemesi için tarihi kullanma girişiminin” açık bir örneği olduğunu söyledi.

Ancak ulus ötesi bir imparatorluğun kurulmasıyla ilgili bir destan mesajı Türkiye'nin iç politikasından daha geniştir: dizinin ana odağı olan "Müslümanların dirilişi” ancak Müslüman hükümdarlar ile mümkün olabilir" diye ekledi Bhat.

Erdoğan'ın, Hint Müslümanları sosyal medya, bağışlar, burslar ve küresel sözcüsü haline getirmeyi hedefleyen kitlesel bir tanıtım kampanyası başlattığına şüphe yok. 

“ERDOĞAN, KEŞMİR'DE KAHRAMAN
OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Keşmir'de Erdoğan, İslam'ın ve Keşmir halkının davasını sürdürdüğü için zaten bir kahraman olarak görülüyor.

Ertuğrul'un mesajı, sağcı Hindu milliyetçiliğinin artık medya, politika ve sosyal alanlarda ve özellikle Keşmir'de çok baskın olduğu bir Hindistan'daki bir azınlık topluluğu için hoş bir sembolik geri dönüş sunuyor.

Nasıl Fauda hayranlığı, Hindistan nüfuzlularının daha militan ve dışlayıcı bir milliyetçiliğe doğru kayma sinyalini verirse, Ertuğrul çılgınlığı da, Hindistan'ın 180 milyon Müslümanının çoğunun o baskın siyasi kültürden uzaklaşması için yazılmış bir klavuzdur.

Arka planda, hem şiddet içermeyen hem de şiddet içeren İslamcı yönelimli grupların ortaya çıkarak, kökleri ve alt kıtanın yerli Müslüman dini gelenekleri ile tam tersi olan Türkiye ve Orta Doğu'ya yeniden yönlenmelerine yol açan Müslüman radikalleşmenin artan bir trendi var.

İKİ DİZİ ARASINDAKİ FARK

Snarkier, Ertuğrul'un, Hint Müslümanlarının kimlik krizini körüklediğini iddia ediyor - ama " “Türkler ve Araplar” onlara asla masada yer vermeyecekler.

Ertuğrul, bazıları giderek radikalleşen yabancılaşmış Müslümanları ifade ederken, Fauda Hindu milliyetçilerine ortak bir neden, hatta yakınlık hissi veriyor. Ama bu zehirli bir kadeh olabilir.

Açıkçası, şu anda Hindistan'da yüz milyonlarca hayranı olan, sağcı aktivistler ve entelektüeller tarafından sosyal medyada güçlendirilen Fauda tarafından tasvir edilen İsrail, hem bir enstantane hem de bir karikatürdür: teröristlerle acımasızca uğraşan aşırı erkeksi bir güvenlik devletine indirgendi. 

Kötü bir eğitim sistemi ve zayıf okuma alışkanlıkları olan bir ülkede, Yahudi cemaatine işlenen suçu fark etmeden Adolf Hitler'i yüceltirler; Hindu milliyetçi liderlerinin Nazizm ve onun "başarıları" na hayran oldukları uzun bir geçmişe sahiptir. 

Soykırım hakkında sadece çok küçük bir entelektüel sınıf eğitilir. Modi'nin eyalet lideri olduğu Gujurat'ta devlet okul kitapları Hitler'i övdü. İki ülke arasında daha anlamlı ve kalıcı bir ilişki, Delhi elitinin ve Fauda'nın ötesinde daha geniş bir temel gerektiriyor.

‘Fauda Hindistanı' ile ‘Ertuğrul Hindistanı' arasındaki kutuplaşma ne kadar ileri gidecek?

Bu, Modi'nin siyasi servetlerinin ne kadar daha yükselmeye devam edeceğine, Türkiye'nin hırslarına ve Müslümanların radikalleştirilmesine, İsrail'in ilhak planlarına ve kilit müttefikler tarafından yeniden değerlendirmeye neden olup olmayacaklarına, Hindistan muhalefetinin eşitlik içeren bir platform sunup sunmayacağına bağlıdır.

Ancak ufuktaki kara bulutlara rağmen (koronavirüs pandemisi -Hindistan şu anda dünyanın üçüncü en fazla onaylanmış vakasına sahip-, süper güç komşu Çin ile gerginlikler, Keşmir'de bir isyan, Müslüman azınlığın ve müttefiklerinin açıkça azınlık topluluğuna karşı ayrımcı olarak gördükleri mevzuat konusunda ülke çapında protestolar) Modi'nin popülerlik dereceleri yükselmeye devam ediyor ve bazı anketler yüzde 90'a yakın gösteriyor.

Yıl sonunda iki Hintli grubu bir araya getirecek ya da ayıracak bir olay var. Mumbai merkezli Applause Entertainment, Fauda'nın  Hindistan'a uyarlanması için İsrail'in Stüdyoları ile ortaklık kuruyor, ancak bu sefer Hindistan ve Pakistan arasındaki her zaman aktif olan çatışmaya karşı koyuldu.

Applause CEO'su Sameer Nair, Fauda'nın uyarlamasının Hindistan-Pakistan durumuna özellikle katkıda bulunacağını öne sürdü çünkü “her iki taraftaki insanlar hakkında” ve “Gri (siyah veya beyaz değil) çatışma durumunu temsil etmeye çalışıyor” dedi.

Fauda eleştirmenlerinin çoğu, İsrail-Filistin versiyonunda tarafsızlığa ulaşıldığı konusuna kuşkuyla yaklaşıyor; ve İsrail'i destekleyen yerel taraftarlar, dizinin "tarafsız" olarak ayrıştırılmasını kesinlikle kabul etmiyorlar. 

(Cornell Üniversitesi'nden Halkla İlişkiler mezunu olan Abhinav Pandya, “Hindistan'da Radikalleşme: Bir Keşif" (Pentagon Press, 2019) ve Keşmir'de terör finansmanı üzerine bir kitap yazıyor. Jeopolitik ve güvenlik işleri için Hindistan merkezli bir düşünce kuruluşu olan Usanas Vakfı'nın kurucu ortağıdır.)

Kaynak: www.haaretz.com

*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir

Çeviri: Feyza Akyıl
 

Haber Ara