Dolar

32,3841

Euro

35,0728

Altın

2.325,97

Bist

9.104,31

'Hiçbir ülke teröre tek başına son veremez'

Fransa Genelkurmay Başkanı General Pierre de Villiers, Senegal'in başkenti Dakar'da düzenlenen 'Afrika'da Barış ve Güvenlik Forumu'nda, 'Hiçbir ülke teröre tek başına son veremez.'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-10 02:16:13

'Hiçbir ülke teröre tek başına son veremez'

AA'nın haberine göre: King Fahd Palace Otel'de ikinci kez gerçekleştirilen foruma Afrika ülkelerinin başbakan, dışişleri ve savunma bakanlarının yanı sıra Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Japonya'dan üst düzey temsilciler, askerler, akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı.

Afrika kıtasında devam eden çatışmaların ve terörle mücadelenin masaya yatırıldığı forumda konuşan Fransa Genelkurmay Başkanı General Pierre de Villiers, söz konusu mücadelede ülkelerin orta ve uzun vadeli stratejilere sahip olması gerektiğini söyledi. Terörle mücadele eden ülkelerin uluslararası hukuka saygı göstermesinin önemine dikkat çeken Villiers, "Savaşı kazanmak yeterli değil. Barışı da kazanmalıyız" ifadesini kullandı.

Villiers, terörün sona erdirilebilmesi için net adımlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, "Tedbirli olalım. Güç ilerledikçe, şiddet geri çekiliyor. Diyalog devam ettikçe, barış yerleşiyor" dedi.

"Hiçbir ülke teröre tek başına son veremez"

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall da bölgede yaşanan krizler ve bu krizlerden alınan derslere değindiği konuşmasında, bölgedeki olası krizlere önceden çözüm üretmek gerektiğini dile getirdi.

Sall, Afrika'daki sorunların diğer coğrafyalara da zarar verdiğine değinerek, şunları söyledi:

"Afrika'da giderek artan radikal terörizme karşı geleneksel mücadele yöntemleri yetersiz, hatta etkisiz kalıyor. Mali'de yaşananlar bunun en büyük örneği. Silahlı, kararlı ve inançsız insanlarla karşı karşıyayız. Onlarla mücadelede sert ve kararlı bir yöntem kullanmalıyız. Bunun için de uygun ekipmanlara ve stratejilere sahip olmamız gerekiyor. Ayrıca uluslararası istihbarat paylaşımı da güçlendirilmeli ancak bu şekilde söz konusu tehditlerle daha etkin bir şekilde savaşabiliriz. Hiçbir ülke teröre tek başına son veremez."

Afrika'daki barış ve güvenliğin aynı zamanda dünya barışını da etkilediğini belirten Sall, terörle mücadelede atılacak en önemli adımın kıtadaki işsizliğin azaltılması olduğunu dile getirdi.

İslamiyeti doğru anlatmakta din adamlarına büyük görev düştüğünü kaydeden Sall, Batı Afrika'da ılımlı İslam kavramını kabul ettiklerini, radikal söylemler içeren farklı bir din kavramını asla benimsemeyeceklerini belirtti.

Sall, "Bazı insanlar 'Afrikalılar fakir. Camilerini, okullarını finanse edersek aynı zamanda dini görüşlerimizi de onlara benimsetiriz' diye düşünüyor. Bunu kesinlikle kabul edemeyiz" dedi.

Forum kapsamında yarın da devam edecek kapalı oturumlarda, Afrika'daki terörün nedenleri, göçmenlik sorunu, terörizmle mücadele stratejisi, Afrika ordularının modernizasyonu ve güvenlik sistemleri reformu, AB-Afrika işbirliği, uluslararası destekler ve radikal davranışların ilerlemesine karşı alınacak önlemler gibi ana başlıklar konuşulacak.

Yaklaşık 800 kişinin katıldığı forumun sonunda alınacak kararlar Afrika Strateji Enstitüsü Başkanı Cheikh Tidiane Gadio tarafından kamuoyuna açıklanacak.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara