Dolar

32,5154

Euro

34,7314

Altın

2.487,30

Bist

9.524,59

Herkes o tarihe odaklandı: 2020 için ne yapsak işe yaramayacak

Amerika Birleşik Devletleri 2020 yılının Kasım ayında yapılacak seçimlere hazırlanırken, adaylar da bir bir ortaya çıkıyor. Fakat gözler Başkan Donald Trump'a çevrilmiş durumda. 2020 seçimlerine hazırlık yapan Trump medyada yeniden bir şekillenmeye sebeb oluyor. ABD medyası şimdi 'nerede duracağını' planlıyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-14 17:29:48

Herkes o tarihe odaklandı: 2020 için ne yapsak işe yaramayacak

TIMETURK | ÇEVİRİ

Gelecek başkanlık seçimine iki yıldan fazla zaman var. Ancak Başkan Donald Trump şimdiden 2020 ABD başkanlık seçimlerine hazırlanıyor. Başkan Donald Trump sloganını bile belirledi.

Donad Trump ‘‘2020 için yeni sloganımız ne biliyor musunuz? Amerika'yı harika tutun!'' ifadeleri ile 2020'nin Kasım ayını bekliyor. Amerika kamuoyunda yapılan araştırmalar ise Trump'ın bu hedeften uzak olmadığını gösteriyor. Keza anketlerde Donald Trump'ın bir dönem daha başkanlık yapacağına ''kesin'' gözüyle bakılıyor.

6 Kasım 2017'de gerçekleşen ara seçimlerde 'Trump'ın kaderi belirlenecek' ifadeleri kullanılıyordu fakat seçimlerde Senato'da Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar kazanınca güç dengesi değişmedi.

ADAYLAR ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI

Son olarak Meksika kökenli bir aileden gelen ve eski ABD Başkanı Barack Obama'nın Konut ve Kentsel Gelişim Bakanı olan Julian Castro ve Irak Savaşı'na katılan eski bir asker olan Temsilciler Meclisi üyesi Tulsi Gabbard 2020 başkanlık seçimlerinde aday olacaklarını açıkladı.

Trump'ın ırkçı tutumuna karşı Meksikalı göçmen bir kadının torunu olan 44 yaşındaki Castro'nun başkanlık seçimlerinde tek Latin kökenli aday olması bekleniyor. Irak Savaşı'na katılan eski bir asker olan Tulsi Gabbard ise 2012'de Temsilciler Meclisi'ne seçilen ilk Hindu üye konumunda bulunuyor.

Şimdi gözler 2020'de gerçekleşecek seçimlere çevrildi. Zaman akıp geçerken ABD medyası kendi ile yüzleşmeye başladı.

Yahudi asıllı Amerikalı milyarder ve eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in desteklediği iki büyük grup şimdiden ABD seçimleri için online ilanlara 11 milyon dolar harcıyor. Fakat basın propagandanın ters tepmesinden korkuyor.

Çünkü basının Trump'a karşı yaptığı her haber Başkan'ın sosyal medya kullanımı sayesinde geri tepiyor. New York Times yazarı By Frank Bruni'ye göre ''iştahla hareket etmek Trump'a puan kazandırmaktan başka bir işe yaramıyor.''

DONALD TRUMP'LA GÜREŞECEĞİZ

By Frank Bruni bu durumu Medya'ya yapılan işkence olarak görüyor; ''Kasten, evet, ama bakışlarımızı nasıl sürdürdüğünü sürekli kullandığı yollardan bahsediyorum. Demek istediğim, Beyaz Saray'daki öncekilerden daha fazla, bizi yapmaya zorladığı zor seçimler. Şimdi ve Kasım 2020 arasında, özellikle de yaşamlarımızın en duygusal ve en yoğun başkanlık yarışı ne olabilir bağlamında, bununla tekrar tekrar güreşeceğiz. 2019 şafağı ve potansiyel Demokratik adayların cumhurbaşkanlığı tekliflerine hazırlanmalarının hızlanmasıyla, kendimizi kurtarmak için geçen sefer yaptığımızdan farklı şeyler yapma ihtiyacımız var

Başarımız veya başarısızlığımız, seçim zamanında bizim durumumuzu etkileyecektir. Tehlikeli derecede sıcak olan sivil söylemin sıcaklığını ya yükselticez yada düşüreceğiz. Hepsinden önemlisi, Ocak 2021'de Beyaz Saray'da başkanlık görevine yemin eden kişi üzerinde Medya olarak ne yapacağımızın bir etkisi olacak. Demokrasiler hak ettikleri liderleri almazlar. Hangi engelli rotayı uygulayan liderleri yakalarlar ve medyalarının yarattığı atmosferde büyürler.

DONALD TRUMP'IN 'ALGI OYUNU' KAZANIYOR

Yarım asırdan fazla cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip eden eski CBS habercisi Dan Rather, “Son seferinde yaptığımızın gölgesi bir sonraki seferde beliriyor” dedi. Ve geçen sefer yaptığımız ses ve öfkeyi vurgulamaktı, çünkü Trump bunu cömert bir şekilde ''medya beni eziyor'' ifadeleri ile kullanmayı başardı.

ABD medyası bu yılın ortalarında yeni bir yol belirlemek zorunda kalacak. Ya sert söylem ya yumuşak eleştiri. Fakat ne olursa olsun ABD başkanlığına yeniden Donald Trump gelirse artık umutsuzluk bedenlerimize kadar işleyecek.

Kaynak: By Frank Bruni / New York Times

Haber Ara