Dolar

32,5588

Euro

34,8532

Altın

2.428,62

Bist

9.722,09

Herkes Bitcoin alabilir mi?

2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma girin Bitcoin tartışmaları da beraberinde getirdi. Kimileri spekülatif yaklaşırken kimileri de bu paranın geleceğin ödeme aracı olacağı kanaatinde. Peke gerçekten öyle mi?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-20 19:10:53

Herkes Bitcoin alabilir mi?

Son dönemin tartışmalı ve merak uyandıran yatırım araçlarından birisi de Bitcoin. Sanal para birimine yönelik spekülatif açıklamalar devam ederken bunu geleceğin finansal aktörü olarak addeden kesimler de bulunuyor.Ama gerçek olan bir şey var ki o da risksiz kazancın olamayacağı.

Peki Bitcoin hakkında ne derece bilgi sahibiyiz. Gelin isterseniz önce Bitcoin nedir ne değildir sorusu üzerinde kafa yoralım:

2008 krizi sonrası Satoshi Nakamato adlı kişi ya da kişiler uçtan uca elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin'e dair teknik yazılarını yayınladılar. Böylece Bitcoin merkezsizleştirilmiş, üçüncül müdahalelere karşı korumalı kripto para birimi olarak ortaya çıktı. 2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma girdi. Sonrasında Bitcoin, ilk başarılı kripto para olarak "1. nesil blockchain" olarak adlandırıldı.

Ağa girenin takibi mümkün değil

Dağıtık yapısı sayesinde çok kısa bir sürede günümüz finansal düzenine karşı yükselişe geçti. Bitcoin ağına giren işlemlerin takip edilmesi mümkün iken, işlemi gerçekleştiren kişinin kim olduğunu bulmak olanaksız. Bitcoin Blockchain ağında onaylanan işlemler, zincir yapısından dolayı geri döndürülemez ve bu işlemler değiştirilemez.
Düzenlemeye ya da kontrole tabi olmadığından Bitcoin'in değeri sıfır noktasından, binlerce dolara kadar yükselmiştir. Bitcoin'in yükselişinin ardından birçok kripto para birimi daha ortaya çıktı. Bu para birimlerine "alternative coin", bir diğer değişle "alt coin" dendi. Alternatif kripto para birimleri yaratılırken çeşitli noktalarda farklı özelliklere sahip rekabet avantajından yararlanılmış ve yeni market tipleri ortaya çıktı.

Nasıl başvurulur?

Yerli ya da yabancı kripto para borsalarının birisine başvuru oluşturmanız ve kimlik doğrulama yaparak güvenli bir şekilde kayıt oluşturmanız gerekmektedir. Kripto para borsasında kayıt ve güvenlik oldukça önemli olduğu için güvenlik ağına "yüz tanıma, kimlik onaylama, telefon numarası ve e-mail onaylama, tek bir kanaldan hesaba girip yapabilme" gibi güvenlik seviyesi hat safhada olan kripto para borsasında işlem yapılması önerilir. Güvenli bir şekilde kayıt yaptıktan sonra kripto para borsasında işlem yapmaya hazır hale gelmek için, hesabınızda yer alan cüzdan kısmında almak istediğiniz Bitcoin miktarı kadar para bulundurmanız gerekir. Bitcoin hesabınıza para aktarma işlemlerini ise cüzdan ya da benzer yerlerde paranızın bulunduğu hesap bilgilerini güvenli bir şekilde girmeniz yeterli

21 milyon adet sınırı

Bitcoin blockchain platformunda üretilebilecek maksimum Bitcoin miktarı 21 milyon adet. Bitcoin uçtan uca, adresten adrese transfer imkanı sağlarken blok üretim süresi yaklaşık 10 dakika.Bitcoin adresleri kullanıcıların platform üzerindeki kimlikleridir. İşlemi yapan şahısla ilişkilendirilemezler ve bu adreslerin anahtarları kaybedildiğinde adresler üzerinde hak iddia edilemez.

Hangi avantajları var?

Enflasyon ve çökme riskinin düşük olması, basit, güvenilir ve iz sürülememesi en temel avantajlarından. Para transferlerinin geleneksel yöntemlere kıyasla daha güvenli, daha ucuz ve daha hızlı olması Bitcoin'in sağladığı önemli bir avantaj. Milyonlarca lira değerindeki Bitcoinlere cüzdan erişimi sağlayabildiğiniz her yerden ulaşabilirsiniz.
Yapılan işlemlerin ve hesap bakiyenizin herhangi bir kişi/kişiler veya devlet ve banka tarafından bilinmemesi ve kontrol edilememesi de bazı avantajlar sağlamaktadır.

Dezavantajı nedir?

İzinin sürülememesi bazı durumlarda avantaj sağlasa da dezavantaj oluşturduğu durumlar da mevcut. Ticaretinin illegal olduğu ürünlerin ödemelerinde kullanılmasına ve kara para aklama maksadıyla kullanılmasına neden olmakta. Bu teknoloji üzerinde uzmanlaşmış kişi sayısının az olması, kaybetme riski, harcama yapılabilecek platformların darlığı sistemin diğer dezavantajlarından.Paris merkezli Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu, yılda iki kez yayımlanan risk raporunda kripto varlıkların yüksek riskli ve spekülatif olduğuna dikkat çekerken, bu enstrümanları alan ve elinde bulunduran tüketicilere tüm paralarını kaybetmek dahil yüksek riskler karşısında tetikte olma uyarısına yer vermişti.

Yasal bir yere bağlı değil

Bitcoin herhangi bir devlet ya da merkez bankasına bağlı değil.Karşılığında altın gibi herhangi bir değerli maden yok. Fiziksel olarak basılan bir para değeri değil. Tamamen sanal olarak üretilen ve temelinde matematik formülü olan bir sistem. Bu matematik formül herkese açık ve isteyen herkes bu sisteme dahil olabilir. Bitcoin madenci sistemine dahil olan her birey sistemin güvenliğini sağlamlaştırmış oluyor.

Değerini kim belirliyor?

Bitcoin fiyatı sadece arz-talep ilişkisine göre değişir, çünkü dolaşımdaki Bitcoin sayısı sınırlandırılmıştır.Arz-talep dengesi, alıcı ve satıcının belli bir üründe karşılıklı fiyat konusunda karar kılması. insanlar Bitcoin almaya başladıkları zaman - dolaşımdaki Bitcoin miktarının sınırlı olmasından dolayı- değeri artmaya başlar, satmaya başladıklarında ise değeri düşer.

Kaç liralık alabilirim?

Hesabınıza para transfer etmek için minimum yükleme sınırı yok. Bitcoin alabilmek için ise gereken en düşük tutar 1 Türk Lirası. 1 TRY ve üzerinde olmak şartıyla dilediğiniz tutarda Bitcoin alış emri girebilirsiniz.Örneğin 1 Bitcoin'in fiyatı 10,000 TRY ise; 10 TRY ile yaklaşık 0.001 BTC almış olursunuz.

 

Haber Ara