Dolar

32,3569

Euro

34,9550

Altın

2.320,17

Bist

9.079,97

Hera'nın şehri tıp tarihine ışık tutuyor

Hera'nın şehri tıp tarihine ışık tutuyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-10 13:12:02

Hera'nın şehri tıp tarihine ışık tutuyor
YAVUZ KARADUMAN - Tekirdağ'ın Karaevlialtı mevkisindeki Hera'nın Şehri (Heraion-Teikhos) Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan buluntular, 2 bin yıl önce kullanılan tıp yöntemleri hakkında bilgi veriyor.

Namık Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik şehirde 16 yıldır kazı çalışması yaptıklarını söyledi.

Kazı çalışmaları sonucunda, Heraion Teikhos yerleşiminin akropolünde, geniş bir alana yayılmış, milattan önce 1. yüzyıla ait "Kült ve Sağlık Merkezi"nin varlığı, mimarisi ve küçük buluntularının saptandığını belirten Atik, "Bu alanda, antik kaynaklarda betimlenen, ilaç yapımında kullanılan tandır şeklinde fırınlar bulundu fakat bunlardan sadece bir tanesi şans eseri bozulmadan ve çökmeden çıkartıldı" dedi.

Antik şehirdeki sağlık merkezinden çıkartılan buluntuların 2 bin yıl önce Trak medeniyetinin tıp yöntemleri hakkında bilgi verdiğini ifade eden Atik, "Kazılarla gün ışığına çıkartılan demir, tunç, kurşun, kemikten yapılmış tıp aletleri (spatula, cımbız, kulak kaşığı, kanca, iğne, çift çatal vb.) ilaç yapımında ve saklanmasında kullanılan kaplar, ölçü kaşıkları ve sağlık tanrısı Asklepios'a sunulan adak figürleri, ilaç fırınlarının da olduğu alanın işlevini belirlemektedir" diye konuştu.

Kazılardan ortaya çıkarılan buluntular ve antik yazarların yazılarından elde edilen verilere göre Trakların dikenli deniz salyangozundan ilaç ürettiği bilgisine ulaşıldığını anlatan Atik, şunları kaydetti:

"Antik yazılara göre dikenli deniz salyangozu (Mureks) kabuklarının fırınlarda eritilmesi, bal ve domuz yağıyla karıştırılması ile elde edilen balsam, yanık tedavisinde kullanılmaktaydı. Eritilmiş ve toz haline getirilmiş mureks diş temizliğinde de kullanılmaktaydı. Antik yazarlar Hippokrates, Dioskurides, Xenokrates ve Plinius'tan aldığımız bilgilere göre, Mureks Kabukları'nın yanı sıra Mureks Salgısı hem sindirim için faydalı olmakta, hem de panzehir olarak da kullanılmaktaydı. Mureks eti ise sirkede bekletilerek şişmiş karaciğerin tedavisinde, yağda pişirilerek kelliğin tedavisinde kullanılmaktaydı. Vücudun şişmiş yerlerine bağlanan eti ise ödeme karşı iyi gelmekteydi."

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara