Dolar

32,5976

Euro

34,7961

Altın

2.488,42

Bist

9.457,82

Her sektörü dönüştürüyor! KOBİ’ler yapay zekâyla güçlerine güç katıyor

Hayatı kolaylaştıran yapay zekâ uygulamaları, pek çok sektörün dönüşmesinde anahtar rol oynuyor. Sorunların teşhisi ve çözümüne katkı sağlayan uygulamalardan yararlanan sektörlerin başında eğitim, sağlık, perakende, otomotiv ve imalat sanayii geliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-27 15:08:49

Her sektörü dönüştürüyor! KOBİ’ler yapay zekâyla güçlerine güç katıyor

Sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamı değiştiren yapay zekâ teknolojileri hemen her sektörü tesiri altına alıyor. Söz konusu teknolojiler akıl gücü gerektiren sektörlerde ön plana çıkıyor.

Güvenilir ve pratik

Yüksek hacimli, bilgisayarlı görevleri güvenilir bir biçimde gerçekleştiren yapay zekâ uygulamalarının etkin olduğu alanlar şöyle:

l Sağlık sektöründe insan beynini taklit eden makinelerin sayısı artıyor. Bu makineler kişiselleştirilmiş ilaç listesi hazırlayabiliyor, sağlık analizi yapabiliyor, bakım görevlileri veya yaşam koçları olarak hareket edebiliyor, dertlere deva olabiliyor.

l Spor alanında antrenörleri yönlendiren, oyuncuları motive eden, teknik ve idari kadroya raporlar veren sistemler revaçta.

l Eğitimde de öne çıkan yapay zekâyla öğrencilere not vermek otomatikleştirilebiliyor. Böylece daha objektif bir değerlendirme yapılabiliyor. İlaveten öğrencilerin ilgi alanları belirlenebiliyor, hangi branşlarda başarılı olabilecekleri saptanabiliyor. Öğretmeler için ise en uygun eğitim yöntemi ve programı çıkarılabiliyor.

l Perakende devleri yapay zekâ yatırımlarına büyük önem veriyor. Bu yatırımların ardından devreye giren sistemlerle tüketicilere en uygun fiyata en kaliteli ürünler tanıtılıp sunulabiliyor. Örneğin akıllı market arabaları ya da filelerle hem ekonomik hem de ergonomik yiyecekler, giyecekler ve mobilya takımları satın alınabiliyor.

Fabrika verileri analiz edilebiliyor

l Yapay zekâ sayesinde fabrika verileri tahlil edilebiliyor. Ortaya konulan veriler ve öneriler imalatta verimliliği arttırmaya, yükte hafif pahada ağır ürünler üretmeye imkân tanıyor. 

l Genç dâhiler tarafından yazılan algoritmalar sayesinde otomobiller her talebi karşılayabiliyor. Otonom olan, dijitalleşen taşıtlar rağbet görüyor. Rahat ve güvenli olan akıllı konutlara da talep yağıyor. Çünkü bu konutlar her komutu yerine getirebiliyor. Dile gelen dayanıklı tüketim ürünleri için de durum aynı.

Haber Ara