Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

“Her birimiz tehlikedeyiz”

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, “Siber saldırılar KOBİ düzeyine indi bile” başlıklı yazısında, kişi başına gelişen teknoloji ile birlikte toplumların ve kurumların hayatının siber saldırı tehdidi altına girmeye başladığına dikkat çekti. Oğuz, şunları ifade etti;

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-09 15:28:36

“Her birimiz tehlikedeyiz”

“19'uncu yüzyıl interneti; telgraf idi. Sonra radyo geldi bütün ezberler değişti. 30'lu yıllar, radyonun küresel fenomen olduğu çağdı. Herkesin rüyası, önünde fotoğraf çektirecek bir radyo sahibi olmaktı. Radyonun o zamanki etkisi, bugünün internet gücüyle kıyaslanabilir. 20 Ekim 1938'de Orson Welles, kurucusu olduğu Mercury Tiyatrosu'nu radyo üzerinden yayınlamayı denedi. Piyasaya yeni çıkmış; H. G. Wells'in Dünyalar Savaşı romanındaki Marslıların dünyayı işgalini, gerçekmiş gibi, radyo haberi olarak sundu.”

“Her birimiz tehlikedeyiz”

Kızılca kıyamet o zaman koptu ve “Marslılar dünyalıları sinek gibi öldürüyor” cümlesiyle milyonlarca Amerikalı, sokağa döküldü. Defalarca “bu bir kurgu, radyo tiyatrosu” dense de panik, uzun süre giderilemedi.

Orson Welles'in “Marslıların sanal istilâsı”, 82 yıl sonra bugün, farklı boyutta gerçekleşiyor aslında... Siber saldırılar, sanal olsa da sonuçları gerçek ve her birimiz tehlikedeyiz. Ülkeler, ordular, kurumlar, şirketler ve hatta cep telefonu taşıyan herkes, bitler ve baytlara dönüşmüş Marslıların tehdidi altında.

“Yeni tehdit siber saldırı”

5 milyar dünyalının bir şekilde bağlantıda olduğu sanal dünyada siber saldırı, yeni tehdittir ve pek çok ulus, yıllar öncesinden kendi “siber kuvvetlerini” kurmuş bulunuyor. Türkiye de ordumuz, kamu ve finans sektörü kurumsal özel sektör firmaları, kendi güvenlik tedbirlerini geliştirdiler.

Fakat KOBİ'lerimiz henüz işin vahametinin farkında değil. Bilişime yatırdıkları her 9 $'dan 1 $'ını siber saldırılara karşı güvenlik yatırımına harcamalılar. Oysa risk gerçekleştikten ve servet kaybettikten sonra tedbir almayı tercih ediyorlar.

Haber Ara