Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Her beş ebeveynden biri çocuğuna küfür ediyor

'Duygusal İhtiyaçlara Yönelik Anne Baba Tutumu Araştırması’na göre, her 5 ebeveynden biri sözü dinlenmediğinde çocuklarına küfür ediyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-22 11:47:10

Her beş ebeveynden biri çocuğuna küfür ediyor

Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu'nun düzenlediği “İstismarın Görünmeyen Yüzü” forumu dün Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu ve Koruncuk Vakfı Başkanı Av. Figen Özbek, GFK Tüketici Deneyimleri Genel Müdürü Fulya Durmuş, ile akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen forumda, GfK Türkiye tarafından yapılan “Duygusal İhtiyaçlara Yönelik Anne Baba Tutumu Araştır-ması”nın sonuçları tartışıldı.

YÜZDE 73'Ü UZMAN DESTEĞİNE GEREK DUYMUYOR

Milliyet'ten Burak Dursun'un haberine göre 15 ilde 1241 kişiyle gerçekleştirilen “Duygusal İhtiyaçlara Yönelik Anne Baba Tutumu Araştırması”ndan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Ankete göre; 1-18 yaş arası çocuğu olan ebeveynlere “Bugüne kadar çocuğunuzla iletişim sorunları yaşadığınızda bir uzman desteği aldınız mı?” sorusuna çocuklarıyla iletişim problemi yaşayan ailelerin sadece onda birinin uzman desteğine başvurduğunu ifade etti. Destek almayanlara bir uzmandan destek ister miydiniz diye sorulduğunda ise yüzde 73'ü gerek duymadığını belirtiyor. Ücretsiz kamu desteğinden haberdar olanların oranı ise sadece yüzde 20.

YÜZDE 27'Sİ ÇOCUĞUNA KÜFÜR EDİYOR

Araştırmaya katılan her 5 ebeveynden en az biri sözü dinlenmediğinde çocuklarına ceza verdiğini ve sesini yükselterek konuştuğunu söylerken çocukluğunda söz dinlemediğinde ailesinden küfür duyduğunu ifade edenlerin yüzde 27'si de çocuğuna küfür ettiğini belirtiyor. Çocukluğunda ailesinden küfür duymayan ebeveynler arasında ise çocuğuna küfür ettiğini belirtenlerin oranı yüzde 7'ye düşüyor. Yaklaşık her 5 ebeveynden biri sözünü dinlemediğinde çocuklarına küfür ettiğini ifade ediyor.

Ebeveynlerin yarısı çocuklarını yargılamadan dinlediklerini ve onların her zaman doğruyu söylediğine güvendiklerini belirtiyor. “Sözümü dinlemediğinde normal ses tonumla konuşarak onu ikna etmeye çalışırım” diyen ebeveynlerin oranı yüzde 48 olurken ebeveynlerin yüzde 44'ü ise çocuklarına karşı yanlış bir davranışta bulunduğunda özür dilediğini ve sözünü dinlemediğinde hoşgörüyle yaklaştığını söylüyor.

Çocukluğunda büyüklerinden “Beni seviyorsan ödevini bitir” sözünü duyan ebeveynlerin yüzde 64'ü çocuklarına da bu sözü söylüyor. Annesinden “Başkasının annesi olacağım” cümlesini duyan annelerin yüzde 43'ü çocuklarına bu sözü söylüyor. Yine çocukluk döneminde “Sence baban mı haklı ben mi?” lafını duyan annelerin yüzde 41'i kendi çocuklarına da bu soruyu yöneltiyor. Ayrıca, ebeveynlerden yaklaşık 3'te biri çocukları televizyon, tablet veya bilgisayarla oynarken kendi işlerini hallettiklerini belirtiyor.

Her 3 ebeveynden biri çocuklarının fotoğraflarını sosyal medya hesaplarında n paylaştığını söylüyor. Üstelik paylaşım yapanların yüzde 36'sı sosyal medya hesaplarındaki takipçileri arasında tanımadığı veya az tanıdığı kişilerin bulunduğunu belirtiyor.

Haber Ara