Dolar

32,5023

Euro

34,5554

Altın

2.493,95

Bist

9.548,09

'Her 4 ölümden 1'inin nedeni kan pıhtılaşması...'

Dünya üzerindeki her 4 ölümden 1'inin nedeni olan kan pıhtılaşmasına bağlı hastalıklar ve komplikasyonları, her yıl dünya genelinde 3 milyondan fazla hastanın hayatını kaybetmesine neden olurken, hastalığın en önemli risk faktörlerinden biri hareketsizlik olarak belirtiliyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-09 16:19:31

'Her 4 ölümden 1'inin nedeni kan pıhtılaşması...'

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği'nce (UVECD) düzenlenen "18. Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Kongresi" ile Fleboloji Derneği'nin organize ettiği "9. Ulusal Fleboloji Kongresi" kapsamında Prof. Dr. Cengiz Köksal, Prof. Dr. Tankut Akay, Prof. Dr. Ahmet Kürşat Bozkurt ve Prof. Dr. Öcal Berkan'ın katılımıyla basın toplantısı yapıldı.

HER YIL 3 MİLYONDAN FAZLA İNSAN ÖLÜYOR

Toplantıda verilen bilgiye göre, dünya üzerindeki her 4 ölümden 1'inin nedeni olan kan pıhtılaşmasına bağlı hastalıklar (venöztromboembolizm) ve komplikasyonları her yıl dünya genelinde 3 milyondan fazla hastanın hayatını kaybetmesine neden oluyor.

"KAN PIHTILAŞMASI EN ÇOK BACAK ve KARINDA YAŞANIYOR"

Pıhtının en sık meydana geldiği yerler bacak ve karın içindeki derin toplardamarlarken, nadiren de olsa kol ve boyun toplardamarlarında görülebiliyor. Derin yerleşimli toplardamarlarda, pıhtılaşma ile damarların tıkanması anlamına gelen Derin VenTrombozu'nun toplumda görülme sıklığı binde 1 ile 3 arasında değişiyor.

HASTALIK NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Akciğer atardamarlarında, kan pıhtısı sebebiyle oluşan tıkanık olan akciğer embolisine yol açan pıhtıların pek çoğu, bacak ya da uyluk bölgesindeki derin toplardamarlardan köken alıyor. Bu pıhtıdan kopan bir parça, kan dolaşımı ile taşınarak akciğer atardamarına ulaşıp, damarı tıkıyor. Yaşamı tehdit eden, tedavi edilmediğinde başta akciğerler ve kalp olmak üzere tüm organların çalışmasını etkileyen hastalık, önlenebilir hastane ölümlerinin ilk sırasında yer alıyor.

 

Haber Ara