Dolar

32,3432

Euro

35,1171

Altın

2.307,86

Bist

9.079,97

Hentbolda altyapı ve antrenör sıkıntısı

Türkiye Hentbol Federasyonu Eğitim Kurulu Başkanı Murat Bilge:'Avrupa ve Dünya Şampiyonası finallerinde yer alamamamızın nedeni hem altyapı hem de antrenörlerden kaynaklanan bir durum'- 'Bu sene itibarıyla Erkekler Süper Lig'de rekabetin artacağına inanıyorum'- 'Avro ve dolardaki artış kulüplerin biraz daha Türk sporculara yöneleceğini gösteriyor'

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-06 11:24:03

Hentbolda altyapı ve antrenör sıkıntısı
ÖMER HAKAN KİBAR - Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) Eğitim Kurulu Başkanı Murat Bilge, "Avrupa ve Dünya Şampiyonası finallerinde yer alamamamızın nedeni hem altyapı hem de antrenörlerden kaynaklanan bir durum." dedi.

20 Yaş Altı Milli Erkek Hentbol Takımı Başantrenörlüğü görevini de yürüten Bilge, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki sporcu havuzunun yetersizliğinden yakındı.

Konuyu açıklığa kavuşturmak için futboldan örnek veren Bilge, şöyle konuştu:

"Avrupa'da oynayan Brezilyalı futbolcu sayısı 2 bin. Kendinizi Brezilya Milli Takımı antrenörünün yerine koyun. Hangi birini takip edeceksiniz? 2,5-3 milyonluk Slovenya, altyapılarda 200-300 kişiyle işlem yapıyor. Biz ise en fazla bu işi 25-30 kişiyle yapıyoruz. Asıl problem bu. Yetenekli sporcu havuzunun artırılması şart. Altyapıda böyle bir sorunla karşı karşıyayız."

Türk antrenörlerin de kendilerini geliştirmeleri gerektiğine dikkati çeken Murat Bilge, "Antrenörlerle ilgili gelişim seminerlerini son 2 yıldır çok yoğun yapıyoruz. Avrupa'nın en önde gelen antrenörleri sürekli ülkemize geliyorlar. Biz de bu seminerlere gelirken algılarımız açık olarak gelmeli ve bir şeyler öğrenmeliyiz." değerlendirmesini yaptı.

"Hedefimiz altyapıdaki sporcu havuzunu artırmak." diyen Bilge, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dönemde böyle bir sorun yaşıyoruz. Seminerlerle Türkiye'nin her yerindeki sporcu havuzunu artırmayı amaçlıyoruz. Tabii bu uzun bir süreç. Altyapıdaki gelişim, üstyapının bundan etkilenmesi, antrenörlerin eğitimi, bunların hepsi birbirine paralel olarak yürüyor. Bu uzun soluklu bir süreç. Avrupa ve Dünya Şampiyonası finallerinde yer alamamamızın nedeni hem altyapı hem de antrenörlerden kaynaklanan bir durum."


- "Beşiktaş'a ciddi rakipler çıkacak"


Murat Bilge, gelecek sezonda Erkekler Süper Lig'inde Beşiktaş'ın işinin kolay olmayacağını dile getirdi.

Beşiktaş'ın çok kıymetli bir kulüp olduğunu belirten Bilge, "Bu sene itibarıyla Erkekler Süper Lig'de rekabetin artacağına inanıyorum. Beşiktaş'ın hentbola çok önemli emekleri var. Onlara rakip olması lazım ki kalite artsın. Beşiktaş'a ciddi rakipler çıkacak ve bu Beşiktaş'ın da kalitesini artıracak." ifadelerini kullandı.


- "Gelecek sezon yabancı sayısı düşürülecek"


Bilge, son dönemde ülkede avro ve dolardaki artışın kulüplerin Türk oyuncuları tercih etmesine neden olacağını söyledi.

Süper Lig'de geçen sezon 14 yabancı oyuncuya izin verildiğini anımsatan Murat Bilge, şunları kaydetti:

"Gelecek sezon yabancı sayısı düşürülecek. Bu tabii ki genç sporcuların önünü kapatan bir unsurdu. Avrupa kupalarında başarıyı hedefleyen kulüpler kaliteli yabancı oyuncu almalı. Bazı kulüplerin de misyonu, Maliye Piyango gibi kendi sporcularıyla yukarıda yer almak olmalı. Bunun sayısını artırmalıyız. Avro ve dolardaki artış kulüplerin biraz daha Türk sporculara yöneleceğini gösteriyor. Bundan çok umutlanıyorum. Genç çocukların önü açılacak."


Haber Ara