Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Helal gıdada yüzde 20 yetmez'

5. Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi'nde 57 Müslüman ülkenin, 1,8 milyar Müslüman nüfusun helal tüketim mallarının sadece yüzde 20’sini üretmesi gündeme geldi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-24 09:35:39

'Helal gıdada yüzde 20 yetmez'

5. Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi İstanbul'da başladı. Açılışta konuşan İslami Ticareti Geliştirme Merkezi Genel Direktörü Hassane Hzaine, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasında gerçekleşen ve gerçekleşmesi muhtemel iş birliklerinin son derece önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Sadece helal gıda alanında dünyada 1 trilyon doların üzerinde kapasite var. Müslüman ülkeler bu kapasiteden maalesef yüzde 20'ye kadar faydalanılabiliyor. Yüzde 80'lik kısım İslam İşbirliği Teşkilatı dışındaki ülkeler tarafından sağlanıyor. Mesela Yeni Zelanda özellikle kırmızı ette öne çıkıyor. Avustralya tavuk etinde ve Brezilya ve Kanada da et tedariğinde önde. O yüzden bir şekilde potansiyelimizi kullanmalıyız. Eğer İslam alemi olarak potansiyelimizi kullanabilirsek bu alandaki payımızı artırabiliriz.”

"YALNIZCA YÜZDE 20'SİNİ ÜRETİYORUZ"

Fuarın açılışında konuşan Fas Endüst, Ticaret, Dijital ve Ekonomi Bakanı Rakiye Edderham ile birlikte yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye olarak çok önemli bir adım attıklarını ve Helal Akreditasyon Kurumu'nu (HAK) kurduklarını belirtti. Zeybekci, “Bu kurum, yıl sonundan önce çok güçlü bir kurum olarak hepinizin hizmetinde olacak” dedi.

57 Müslüman ülkenin, 1,8 milyar Müslüman nüfusun helal tüketim mallarının sadece yüzde 20'sini ürettiğini belirten Zeybekci, buna karşın küresel helal pazarının İslami finansla birlikte 2 trilyon dolara ulaştığını kaydetti.

 

Haber Ara