Dolar

32,5463

Euro

34,8298

Altın

2.432,48

Bist

9.702,43

'Hediye paketi yerine, tabutları açıyoruz'

HDP Milletvekili Baydemir, yaptığı açıklamada 'Hediye paketi açmak yerine, tabutları açıyoruz!' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-01 06:35:30

'Hediye paketi yerine, tabutları açıyoruz'

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve beraberindekilerle Şırnak'ta yaptığı açıklamada, "Çocuklarımıza hediye paketi vermeyeceğiz, veremeyeceğiz. Bugün Şırnak'ta Cizre'de, Silopi'deki insanlar hediye paket açmıyorlar. Bugün adli tıp morgunun kapısının önünde tabutları açıyoruz biz" dedi.

Ajansların haberine göre; HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Ayşe Acar Başaran, Alican Önlü, sokağa çıkma yasağı bulunan Cizre ve Silopi ilçelerinde ölenlerin cenazelerinin bulunduğu Şırnak Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. 2015 yılında katliamların yaşanmadığı, annelerin gözyaşını dökmediği tek bir gün geçmediğini ifade eden Baydemir, "Bugün 31 Aralık günü başta HDP eş başkanlarımız, demokratik bölgeler partimizin eş başkanları DTK eş başkanları, milletvekillerimiz ve sivil toplum örgütleri Cizre ve Silopi'de halkımıza dayatılan katliama seyirci kalmamak, bir an önce hayatın normale dönmesi çabasını ortaya koymak üzere saat 4 itibari ile Şırnak merkezde olacaktı. Şırnak halkımızla gelecek olan, barış heyetini, adalet heyetini, özgürlük heyetini karşılayacaktık. Maalesef bir müdahaleden kaynaklı, maalesef Diyarbakır'daki tahammülsüzlükten, şiddetten kaynaklı heyetimiz geçime yaşadı. Bu gece heyetimiz Siirt ilimizde konaklayacak. Yarın öğlen saatlerinde kendilerini bir kez daha Şırnak'ta karşılayacağız" dedi.

Türkiye'nin bir çok noktasında insanların umutla yeni yıla hazırlandığını belirten Baydemir, kendilerinin Şırnak'ta morg kapısı önünde gelecek acı bir haberin kaygısı ve üzüntüsü ile beklediklerini söyledi. Baydemir, "Bugün dünyanın pek çok merkezinde, pek çok kentinde insanlar kadınlar, çocuklar, yaşlılar büyük bir coşku ile bir yılı kapatıp ve büyük bir umutla yeni yıla hazırlanıyorlar. Bizlerde şu anda Şırnak'ta morgun kapısı önünde, yarın ne olacak, 1 saat sonra Cizre'den Silopi'den nasıl acı bir haber gelecek kaygısı ve üzüntüsüyle karşılıyoruz yeni yılı. Bir toplumu toplum yapan, bir toplumu bir arada tutan sevinçte ve tasada ortaklığıdır. Bugün Türkiye'nin batı yakasındaki sevinç, buranın sevinci olmaktan çıkmıştır. Bugün Şırnak'taki, Cizre'deki acı, hüzün, gözyaşı maalesef Türkiye'nin batı yakasının acısı, hüzünü, gözyaşı olmaktan çıkmıştır. Bugün buradaki umudumuz, umutlarımız maalesef Anakara'nın umudu olmaktan çıkmıştır. Ankara'nın bakış açısı, dayatması, hissiyatı buranın bakış açısı ve hissiyatı olmaktan çıkmıştır" dedi.

"HEDİYE PAKETİ YERİNE, TABUT AÇIYORUZ"

Cizre'de ve Silopi'de patlamalar yerine havai fişeklerin patlamasını istediklerini ifade eden Baydemir, "Tamda bu noktada biz çocuklarımıza hediye paketi vermeyeceğiz, veremeyeceğiz. Bugün Şırnak'ta Cizre'de, Silopi'deki insanlar hediye paket açmıyorlar. Bugün adli tıp morgunun kapısının önünde tabutları açıyoruz biz. Muhtemelen Ankara'da, İstanbul'da, Bursa'da, İzmir'de Türkiye'nin pek çok yerinde yılbaşı kutlamaları yapılacak. Bizlerde isterizki Şırnak'ta Cizre'de top atışları ile insanlar katledilmesin. Kurşunlanarak, kadınlar, çocuklar siviller öldürülmesin. Hiçbir insan hayatını yitirmesin. Bugün Silopi'de Cizre'de patlamalar yerine havai fişekler patlasın. Ama maalesef bunu bu halka çok gördüler. Bu halka bir kez daha, 90 yıllık cumhuriyet tarihi boyunca reva görülen katliam, işkence, ret ve imha dayatılıyor. Ya bu dünyada ulusal mahkemelerde, yetmedi ve işlemedi mi uluslar arası mahkemelerde Lahey adalet divanında, uluslar arası ceza mahkemelerinde, bu dünyanın mahkemeleri yetmezse esas mahkeme olan mahkemeyi kübrada zalimlerden hesap sorulacaktır. Cehennemin ateşi, bugün Cizre'de Silopi'de bu halkı içine atmış olduğunuz ateşten daha gürdür, daha yakıcıdır. Mutlaka ama mutlaka bu zulmün hesabı bir mahkemede sorulacaktır. Ya bu dünyada ya öbür dünyada mahkemede sorulacaktır" diye konuştu.

2016 yılının özgür yıllı olması temennisinde bulunan Baydemir, "Biran önce bu ateşe kim ne kadar su dökebiliyorsa su dökmelidir. Bir an önce eller tetikten çekilmelidir. Tahkim edilmiş ateşkes pozisyonuna geçilmelidir. Cizre'de de, Şırnak'ta da, Sur'da da bütün coğrafyamızda hızla yaşam normale dönmelidir. Hızla yaşamın normale dönmesi içinde hepimizin ortak bir akla, ortak bir çabaya ihtiyacı bulunmaktadır. Ben bir kez daha bu vesile ile 2016 yılının özgürlük yılı olsun, onurlu barış yılı olsun, zulmün ortadan kalktığı yıl olsun. Bu yıl yaşadığımız bütün trajediler Kürt halkının, Kürdistan halkının, Türkiye halklarının yaşamış olduğu acıların en son yılı, en son günü olsun temennisinde bulunuyorum"dedi.

 

Haber Ara