Dolar

32,3448

Euro

35,0981

Altın

2.310,54

Bist

9.079,97

HDP raporu: 78 sivil hayatını kaybetti

HDP, 7 Haziran seçimlerinin ardından yaşanan saldırı ve çatışmalarda 78 sivilin hayatını kaybettiğini, sadece 4-19 Ağustos tarihlerinde dokuz HDP binasına saldırı düzenlendiğini açıkladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-28 17:30:26

HDP raporu: 78 sivil hayatını kaybetti

Ajanslarda yer alan habere göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu 7 Haziran seçiminin ardından yaşanan sivil kayıplar, tutuklamalar ve HDP binalarına yapılan saldırılara ilişkin rapor yayınladı.

“Sivil kayıplar ve HDP binalarına saldırılar bilançosu” başlıklı raporda şu bilgilere yer verildi:

78 sivil hayatını kaybetti

* 17 Haziran 2015 Bursa Emniyet Müdürlüğü Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürlüğü'nde görev yapan polis memuru Abbas Usta, 75 yaşındaki Ayşe Şahin ile tartıştı ve tartışma sonunda silahını çıkartan polis memuru anne ve kızını yayılım ateşine tutarak Ayşe Şahin (75) ve Sevda Uysal (42)'ı öldürdü. Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve burada susma hakkını kullanan Abbas Usta, mahkemeye çıkartılarak tutuklandı.

* 26 Haziran 2015 Adana Fatih Mahallesi'nde oturan Hassas Noktaları Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli bekar polis memuru Ragıp S. cinsel tacizde bulunduğu küçük kızın ailesi ve mahalle sakinleri tarafından darp edilince beylik tabancasını çekip rastgele ateş etti ve olay neticesinde Çağatay Erdem hayatını kaybetti; Bestami Şahin ile yoldan geçen Raşit Ünsat yaralandı. Ragıp S. olaydan sonra gözaltına alındı.

* 12 Temmuz 2015 Ardahan'ın Göle İlçesinde pikniğe giden aileye askerler tarafından ateş açıldı. Açılan ateş sonucu, çok sayıda kişi yaralanırken 70 yaşındaki Kamber Morkoç hayatını kaybetti.

* 20 Temmuz 2015 Şanlıurfa İli Suruç İlçesindeki Bombalı Saldırı Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) çağrısıyla Suruç'tan Kobanê'ye gidecek çoğu üniversite öğrencisi, ilçedeki Amara Kültür Merkezi'nde basın açıklaması yaparken canlı bomba patlaması sonucu 33 kişi hayatını kaybetmiş en az 100 kişi yaralanmıştır.

* 23 Temmuz 2015 Kilis'te Yargısız İnfaz. Gaziantep ili Kilis sınırında Afrîn Kantonu'ndan yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için 23 Temmuz 2015'te Türkiye'ye geçmek isteyen ve daha sonra adının Firas Feyad olduğu öğrenilen Rojavalı bir kadın Türk silahlı kuvvetlerine bünyesindeki askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmiştir. Olay açık bir yargısız infaz olarak bilinmektedir. Olay ile ilgili bir soruşturmaya ulaşılamazken ölenin kimlik bilgisine de ulaşılamamıştır

* 25 Temmuz 2015 İstanbul'un Bağcılar İlçesi'ndeki evi DHKP-C Örgütü gerekçe gösterilerek özel harekât polislerince evi basılan Günay Özarslan yargısız infaz edildi. Günay Özarslan'ın vücudundan 15 mermi çekirdeği çıktığı belirtildi.

* 25 Temmuz 2015 Şırnak Cizre'de başlatılan gözaltı ve sınır ötesi operasyonları protesto eden gruba özel harekât polislerinin açtığı ateş sonucu olayları evinin balkonundan izlediği belirtilen Abdullah Özdal (21) göğsüne isabet eden kurşunla yaşamını yitirdi.

* 26 Temmuz 2015 Mersin'de faili meçhul ölüm gerçekleşti. Mersin ilinde yaşayan 35 yaşındaki Bülent Ecevit Güngör; Mersin'de Suruç katliamı, hava saldırıları ve gözaltıları protestosu sırasında balkonda otururken başına bir cismin isabet etmesi sonucu ağır yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir.

* 26 Temmuz 2015 Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'nde eylem yapan gruplara müdahale eden polis ekiplerinin kovaladığı Beytullah Aydın (11) kaçarak saklandığı bir binanın 7. katından düşerek yaşamını yitirdi.

* 27 Temmuz 2015 Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde, başlatılan operasyonlara karşı eylem yapan gruplara polisin açtığı ateş sonucu Seyithan Dede (19) boynundan vurularak yaşamını yitirdi.

* 29 Temmuz 2015 Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde, polis ekipleri durdurdukları bir araçtan inen 4 kişiye ateş açtı. Kurşunların isabet ettiği Hasan Nerse (17) vurularak ağır yaralandı. Hareket edemeyen Hasan Nerse'nin ellerini ve ayaklarını kelepçeleyen polisin olay yerine kimseyi yaklaştırmaması sonucu Hasan Nerse yaşamını yitirdi.

* 30 Temmuz 2015 Ağrı'nın Sıtkiye Mahallesinde polisler bir eve baskın yaparak 3 genci katletti. İnfaz edilen gençlerden ikisi kardeş olup Ağrı Diyadin nüfusuna kayıtlı, diğeri ise Muş nüfusuna kayıtlı Sezai Yaşar (26), Ahmet Yaşar, Mirzettin Göktürk isimli vatandaşlar Polis tarafından infaz edildi.

* 1 Ağustos 2015 Zergelê Köyü'nde sivillere yönelik hava saldırısı gerçekleşti. 24 Temmuzdan itibaren Türk Silahlı Kuvvelerinin başlattığı sınır ötesi operasyon kapsamında sivil ve askeri bölgeler fark edilmeksizin Kandil'e hava bombardımanları yapılmaktadır. 01.08.2015 tarihinde Türk savaş uçakları yine sınır ötesi operasyon kapsamında Kürdistan bölgesine (Kuzey Irak) yaptığı hava saldırısında biri hamile olan 2 kadın ile birlikte 8 sivil insanı hayatını kaybetmiştir. Kandil'in Zergelê Köyü'ne 8 roketin atılması suretiyle 8 Sivil yaşamını yitirdiği olayda 27 sivil ise ağır yaralanmıştır.

* 7 Ağustos 2015 Şırnak'ın Silopi ilçesinde polislerin mahallelere girerek etrafa rast gele ateş açması sonucu 3 sivil hayatını kaybetti 20 kişi ise yaralandı. Polis 6 evi ateşe verirken, yaralılara hastaneye taşıyan araçlara ise ateş açıldı. Hastane personelleri ise polis tarafından tehdit edilerek kafalarına silah doğrultuldu. Polis kurşunuyla hayatlarını kaybedenlerin isimleri; Kamuran Bilin (27), Mehmet Hıdır Tanboğa (15), Hamdi Ulaş (58)

* 11 Ağustos 2015 gecesi Nusaybin'de Hükümet Konağı'na Roketatarlı bir saldırı düzenlenmiş olup bu saldırıda bir kişi öldürülmüştür. Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak'ın “1 Bölücü Terör Örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir.” olarak adlandırdığı kişinin 29 yaşında Havzullah Doğan isimli üç çocuk babası ve inşaat işçisi olduğu öğrenilmiştir. Görgü tanıklarının ve aile bireylerin basına yansıyan anlatımlarına göre Havzullah Doğan'ın sokaktan geçerken özel harekât timlerinin rastgele ateş açtığı kurşunların hedefi olduğu, burada yaralanan Doğan'ın bir evin bahçesine sığındığı ve polis timlerinin buraya giderek Doğan'ı infaz ettiği belirtilmiştir.

* 12 Ağustos 2015 Ağrı Diyadin ilçesinde akşam saat 20.00-21.00 saatlerinde jandarma karakoluna yapılan silahlı saldırı sonrasında Özel Hareket Polisleri ikisi çocuk olmak üzere üç kişiyi infaz etti. Bir ekmek fırınında çalışan 14 yaşındaki Muhammet Aydemir ve 16 yaşındaki Orhan Aslan odun taşıdıkları fırında özel hareket polisleri tarafından katledildi. Kimliği açıklanmayan bir erkek cesedi de Murat Mahallesi'nde harabe olan evlerin arasında bulunmuştu. İnfaza tanık olan karaman ailesinden 5 kişi özel hareket polisleri tarafından darp edilerek gözaltına alınmıştır.

* 13 Ağustos 2015 Sakarya'nın Karasu İlçesi'nde hırsızlık şüphesiyle İstanbul'da gözaltına alınıp ilçeye getirildikten sonra sabah sevk edildiği adliye binasında polis memurunu etkisiz hale getirerek kaçan 19 yaşındaki Mazlum Kaynak, polisin açtığı ateşle hayatını kaybetti.

* 13 Ağustos 2015 Diyarbakır Merkez Bağlar ilçesine bağlı Kanartepe mahallesinde, mahallelilerin verdiği bilgiye göre, dün gece saat 23.00 sularında mahalleyi abluka altına alan Özel Harekât polislerinin etrafa rastgele açtığı ateş sonucu evinin kapısında oturan 40 yaşındaki Fahrettin Budak'ın göğsü ve sırtına aldığı 3 kurşunla öldürüldüğü belirtildi.

* 17 Ağustos 2015 Bitlis Tatvan'da Sorgun Askeri Kışlası önünde askerlerin bir araca ateş açması yaralanan Ömer Cinkılıç, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. İddiaya göre, Ahlat yönünden Tatvan istikametine giden ve içerisinde iki kişinin bulunduğu sivil araçtan nöbetçi kulübelerine doğru boş şişe atılması sonucu askerlerin açtığı ateş sonucu ağır yaralanan Ömer Cinkılıç (23), Tatvan Devlet Hastanesi'nde kaldırılmıştı.

* 17 Ağustos 2015 günü akşam 21.30 sıralarında Yalı Caddesinde Komiser Yardımcısı M.A., yönetimindeki otomobil yolun karşısına geçmeye çalışan 72 yaşındaki Gülgün Tuna'ya çarptı. Kazayı görenler durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı müdahalenin ardından Tuna ambulansla Karşıyaka Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada tedaviye alınan Tuna yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Kazadan sonra Komiser Yardımcısı M.A., meslektaşları tarafından gözaltına alınarak polis merkezine gönderildi.

* 17 Ağustos 2015 Emniyet Müdür yardımcısı Celal Yılmaz'ın, trafikte tartıştığı motosiklet sürücüsü Ahmet Sülüsoğlu'nu öldürdü. Olay, 17 Ağustos 2015 günü gece saat 01.00 sıralarında Halkalı Polis Lojmanları önünde meydana geldi. Olay sonrası teslim olan Emniyet Müdür Yardımcısı Yılmaz, Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürülerek ifadesi alındı. Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Celal Yılmaz'ı akşam saatlerinde Küçükçekmece Adliyesi'ne sevk etti. Nöbetçi Mahkeme tarafından tutuklanan Emniyet Müdür Yardımcısı Yılmaz cezaevine gönderildi.

* 17 Ağustos 2015'ta sokağa çıkma yasağı ilan edilen Diyarbakır ilinin Silvan ilçesinde yaşanan olaylarda evler, dükkânlar ateşe verilirken gerçek silahlarla ve bombalarla mahallelerde rastgele ateş açıldı. Çok sayıda kişinin yaralandığı ve bir kişinin öldüğü bilgisi basına yansımıştır. Tüm giriş çıkışların yasaklandığı Silvan'da hiçbir iletişim aracı çalışamaz hale getirildi. Başından vurularak öldürülen kişinin Serhat Bilen (25) olduğu belirtildi. Atılan el bombası nedeniyle iki yaşlı kişi daha hayatını kaybetti. Seksen yaşındaki Hanife Duran ve yine çatışmalar nedeniyle kalp krizi geçiren altmış yaşındaki Veysi Toruman hayatını kaybetti.

* 18 Ağustos 2015'de Muş Varto'da çıkan çatışmalarda Muş Valiliği tarafından 4 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. Cenazeler polisler tarafından adeta kaçırılarak Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Özel harekât timlerinin sağ yakalayıp infaz ettiği iddia edilen 2 sivilin, 1979 Alagöz Mahallesi doğumlu Rahmi Kızıltaş ve 1989 Alagöz Mahallesi doğumlu Abdullah Toprak olduğu öğrenildi. Kızıltaş ve Toprak'ın aileleri Malatya'ya giderken, sivillerin nerede infaz edildikleri ise bilinmiyor.

* 18 Ağustos 2015 İstanbul'un Esenler ilçesi Tuna Mahallesi'nde önceki gün Silvan'da yaşanan devlet terörünü protesto ederken polisin ateş etmesi sonucu (16) yaşındaki Fırat Elma hayatını kaybetti. Diyarbakır nüfusuna kayıtlı olan Fırat Elma otopsi işleminden sonra Diyarbakır'da defnedildi.

* 19 Ağustos 2015 tarihinde artan operasyonları protesto etmek için Mardin'in Artuklu İlçesi'ndeki Yalım Mahallesi'nde akşam saatlerinde düzenlenen eyleme polis saldırdı. Gaz bombalarının yanı sıra gerçek mermilerin de kullanıldığı saldırıda 19 yaşındaki Ali Akpınar evine giderken polisin açtığı ateş sonucu vuruldu. Akpınar'ın ensesinden hedef gözeterek vurulduğu anlaşıldı. Mahallede giriş çıkışları kapan polis çağrılan ambulansın geç gelmesi sonucu Akpınar kan kaybından hayatını kaybetti.

* 19 Ağustos 2015 Şırnak, İdil'de Turgut Özal mahallesinde gösteri yapan grubu dağıtmak için polis yoğun bir şekilde gaz bombası kullandı. Polis yer yer silah da kullandı. Kullanılan silah ve atılan gaz bombasında sonra, benzin istasyonunda pompacı olarak çalışan ve eve gitmekte olan 21 yaşındaki Cabbar Acar polis kurşunu ile hayatını kaybetti. İlçe merkezinde bu sabah işyerlerini açan esnaf olay gecesi Cabbar Acar'ın polis kurşunu ile öldürüldüğünü öğrenince işyerlerini kapattı.

* 22 Ağustos 2015 Diyarbakır'ın Sur İlçesinde polisle göstericiler arasında çıkan çatışmada 4 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı. Polis tarafından ateş edilmesi sonucu bir sivil hayatını kaybetti.

* 26 Ağustos 2015 Yüksekova'da gece saatlerinde yaşanan olaylarda 3 kişi yaşamını yitirirken 7 kişi de yaralanmıştır.

HDP binalarına saldırılar

* Kocaeli'nde 23 /08/2015 tarihinde HDP Kocaeli İl Başkanlığı'na saldırı düzenlenmiş olup, saldırgan grup taş, sopa ve pet şişe fırlatmış, yan binadan parti il binasına ulaşarak camları kırmış, parti hakkında ağır hakaret ve küfür ifade eden sloganlar atmış, ardından itfaiye vinçleri getirilerek polis denetiminde parti bayrakları itfaiyenin resmi görevlileri tarafından hukuksuz biçimde indirilmiştir. Olayda gözaltı olmamıştır.

* Kırşehir İl ve Merkez İlçe Binası'na 23.08.2015 tarihinde cenaze sonrası yürüyüşe geçen grup HDP binasının camlarını taş ve sopalarla kırmıştır. Gözaltının olmadığı saldırı da biber gazı kullanılmıştır.

* Burdur İl Başkanlığı'na 21.08.2015 tarihinde yapılan saldırı da camlar kırılmış, tabela kaldırılmış ve Türk Bayrağı asılmıştır. Polis saldırganları saldırı sonrası uzaklaştırmıştır.

* İstanbul Sultanbeyli İlçe binasına 10.08.2015 tarihinde saldırı oldu. Bina önünde tekbir getirilerek, “dişe diş kana kan intikam intikam” sloganı atan grup, daha sonra binaya saldırmıştır. Binaya atılan taşlar sebebiyle binada hasar oluşmuştur. Gözaltı olmamıştır.

* Kemer'de 24.07.2015 İlçe binasına saldırı düzenlenmiştir. Şüpheliler, balkonda bulunan parti flamaları ve tabelayı tahrip etmiştir. Çevredeki güvenlik kamerası kayıtlarını incelemeye alan polis, soruşturma kapsamında isimleri açıklanmayan 3 kişiyi gözaltına almıştır.

* Adana'da Dumlupınar Mahalle temsilciliğine 23.07.2015 tarihinde ses bombası atılıp, silahlarla ateş açılmıştır. Gözaltı ve yakalanan şüpheli yok.

* Antalya'nın Alanya İlçe Binası'na 16.08.2015 ve 22.08.2015 tarihinde yürümek isteyen grupla polis arasında pazarlık yapılmıştır. HDP binasına polis tarafından Türk Bayrağı asılırken, grup HDP tabelasını polisten istemiş HDP binası önüne çağırılan itfaiye ekiplerinin yardımı ile HDP tabelasını indiren polis, tabelayı gruba teslim etmiştir.

* Osmaniye'de 22.08.2015 tarihinde İl Binasına taşlarla saldırı olmuş ve bina çatısına bayrak asılmıştır. Osmaniye il binası ile Karakol arasında sadece bir binalık mesafe olduğu halde kolluk görevlileri olay yerine dahi gelmemiş, saldırıyı gerçekleştirenler hakkında hiçbir işlem başlatılmamıştır.

* İstanbul Kadıköy İlçe binasına 17.08.2015 ve 24.08.2015 tarihlerinde bina kapısındaki paspasın yakılması ile bina kapısı ve karşısına pankart asmak suretiyle saldırı olmuştur.

Sonuç olarak, bir kısım saldırılar neticesinde il ve ilçe binaları kullanılamaz hale gelmiş olup maddi hasar oluşmuştur.

Haber Ara