Dolar

32,5331

Euro

34,7167

Altın

2.487,86

Bist

9.524,59

HDP'nin önergesine red

HDP'nin, sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili Meclis Araştırması açılması önergesinin bugün gündeme alınması önerisi reddedildi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-15 22:42:23

HDP'nin önergesine red

HDP'nin, sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili Meclis Araştırması açılması önergesinin bugün gündeme alınması önerisi reddedildi.

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır'da iki gencin üzerine, beyaz ranger araçtan inen bir şahıs tarafından rastgele ateş edildiğini savunarak, "Beyaz torosları davet eden Başbakan, ona, buradan söylüyoruz. Artık beyaz toroslar değil, beyaz rangerlar ve siyah rangerlar ölüm saçıyor, ölüm kusuyor oralarda" iddiasında bulundu.

Sokağa çıkma yasaklarının Anayasa'nın 13. maddesine aykırı olduğunu ve bu konuda hukuki girişimlerde bulunduklarını kaydeden Beştaş,"Bu hükümet, şu anda sistematik, kararlı ve istikrarlı bir şekilde insanlığa karşı suç işlemeye devam ediyor" görüşünü ileri sürdü.

'DAVUTOĞLU'NUN ÖYLE BİR BEYANI YOK'

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sözlerinin tahrip edilmesi gibi doğudaki gerçekliğin de tahrip edildiğini belirterek, "Sayın Genel Başkanımızın, hiçbir yerde, hiçbir şekilde beyaz torosları davet eden bir sözü, bir beyanı yoktur" dedi.

Yaşanan olayların tek sorumlusunun terör örgütü olduğunu vurgulayan Bostancı, "Siz barış istiyorsanız, bu ülkede Türk, Kürt kardeşliğini istiyorsanız, sesinizi yükseltmeniz gereken, o hendekleri açan, halkı kendisine siper eden ve güvenlik güçlerine karşı halkı kalkan gibi kullanmaya çalışan, PR görevini de kimilerine bırakan terör örgütüdür" değerlendirmesinde bulundu.

'KONAK'I BEYAZ TOROSLAR DEĞİL İKİ TETİKÇİ ÖLDÜRDÜ'

Öneri hakkında söz alan AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu da "Herhalde vicdan sahibi herkes, bu ülkede beyaz toroslara geri dönmeyi isteyecek insanların belki en sonuncusunun Ahmet Davutoğlu olduğunu bilir. Sizin de motosikletli katillerden haberiniz var mı? Nusaybin'de, Medeni Konak'ı beyaz toroslar öldürmedi, YDG-H üyesi iki tetikçi öldürdü. Bunu da siz çok iyi biliyorsunuz" ifadesini kullandı.

HDP sıralarından kendisine "Makul Kürt" denilerek sataşılması üzerine Miroğlu, "Makul Kürt'üm, benim makul Kürt'lüğümü senin ömrün öğrenmeye yetmez, anladın mı? Ben makul Kürt'üm ama senin ne Kürt'ü olduğunu bilmiyorum" dedi.

Miroğlu, "Sokağa çıkma yasağı, sizin desteklediğiniz, tolere ettiğiniz, bütün çabanızla yanınızda durduğunuz devrimci halk savaşı stratejisinin bir sonucudur. Bu strateji, Türkiye'de demokratik zemini zehirliyor. Bu stratejiye karşı bir hükümetin, bir devletin alabileceği yegane tedbir, silahlı gruplarla işgal edilmiş ilçelerini, şehirlerini hükümranlık haklarını hatırlayarak savunmaktır" diye konuştu.

'TBMM'NİN ONAYI OLMADAN OHAL İLAN EDİLEMEZ'

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise sokağa çıkma yasakları ile Anayasa'nın ihlal edildiğini savunarak, "Bu yasakların konmasının yegane mercisinin neresi olduğunun farkında mısınız? Bütün bunlar, TBMM'nin onayı olmadan uygulanamaz. Meclis'in bilgisi, onayı, izni olmadan Türkiye'de sıkıyönetim ilan edilmez, olağanüstü hal ilan edilemez, sokak yasakları konulamaz" görüşünü dile getirdi.

Diyarbakır'daki tarihi Fatihpaşa Camisi'nin, terör olayları sırasında yandığını anımsatan Gök, "Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir caminin naklen yayını televizyonlardan izlenmiştir ve bu iktidar müdahale edememiştir. Bu ayıp size yeter. Siz camiyi koruyamadınız, insanlarımızı nasıl koruyacaksınız orada?" sözlerine yer verdi.

Gök, "Biz CHP olarak PKK terörüne de karşıyız, IŞİD'e de karşıyız, DHKP-C'ye de karşıyız. Var mısınız? Hendekleri kazanlara da karşıyız" ifadesini kullandı.

'HIRSIZIN HİÇ Mİ SUÇU YOK'

Hükümete sataşmada bulunulduğu gerekçesiyle söz alan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de "Hırsızın hiç mi suçu yok?" sözleriyle biten Nasrettin Hoca fıkrasını anlatarak, terör örgütünü inkar eden, görmezden gelen, bölgede yaptıklarını hiçbir şekilde kale almayan ve sadece siyasi iktidara, iktidardaki partiye yönelik konuşmalar yapıldığını anımsattı.

Terör örgütüyle çok ciddi bir mücadelenin gerçekleştirildiğini belirten Türkeş, "Tabii ki istenen, arzu edilen uygulamalar değil, o uygulamalar. Ama baktığınızda da zorunlu olan uygulamalardır. Gereken yapılıyor" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, Hükümet'in terörle ve teröristlerle mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından oylanan öneri reddedildi.

Öte yandan MHP'nin Türkiye'nin enerji arz ve güvenliği ile enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması önergesinin gündeme alınması önerisi de kabul edilmedi.

Haber Ara