Dolar

32,3755

Euro

34,9680

Altın

2.325,67

Bist

9.057,86

HDP, nasıl kazandı?

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-12 02:29:59

HDP, nasıl kazandı?

Bir hakikati itiraf edelim. Adamlar çok sıkı çalışmışlar. Herkesle oturup konuş ve pazarlık yapmışlar. Doğal müttefikleri olan marjinal Türk gruplar sorun değildi. PKK özünde Marksist bir terör örgütü olduğu için onun yönlendirdiği HDP her türlü Türk komünistlerin desteğini almakta hiç zorlanmadı. Komünist oluşumları içinden çıkaran sol gruplar da bu bohça bizim bohça anlayışı ile hareket ettiler. Alevi cemaatlerin bu güne kadar sol yapılanmanın dışında yer aldıkları pek görülmedi. Hdp o kadar toplayıcı ve sıkı davrandı ki toplumsal hiçbir karşılığı olmayan ve halkımızın “ibne” dediği tipleri de listesine aldı.

Asıl sorulması gereken bölge Müslümanları nasıl oldu da bu Marksist yapılanmaya destek verdiler. Bu arada konunun mahiyetini bile bilmeden bölgedeki Müslüman Kürtlere tan ettik, onlara hak etmedikleri suçlamaları yaptık. Böyle durumda olan biri olarak Müslüman Kürt kardeşlerimden özür dilerim. Soruya dönersek cevap sadedinde hoşumuza gitmeyecek şeyler söylemek zorunda kalacağım.

Malum terör örgütü destekli partinin en uzak olduğu yapılanmalar İslami yapılanmalar. Kim bunlar dersek öne çıkan bazı İslami grupları tanıtalım.

Hak, Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslami İnisiyatifi (Azadi İnisiyatifi) Öncülüğünü Diyarbakırlı Avukat Sıdkı Zilan yapıyor. Son yaptıkları kongrede Şeyh Sait posterleri dikkat çekmişti. Oluşum Hüda Par ve diğer İslami yapılanmalardan bağımsız. Hareketin genel sekreteri Adem Özcaner son seçimde HDP'den Van Milletvekili oldu. Hareketin lideri konumundaki Avukat Sıdkı Zilan hem PKKlıların hem de Hüda Parlıların avukatlığını yapıyor. Sıdkı ZİLAN 2 Mart 1967'de Diyarbakır'da doğdu. 1985 yılında Diyarbakır İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Diyarbakır'ın Kulp ve Hani ilçelerine bağlı köylerde, 1988-1996 yılları arasında imamlık yaptı. 1992 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Diyarbakır Barosu'na bağlı olarak avukatlık yapmaktadır. 1999 yılında Fazilet Partisi Diyarbakır merkez Sur ilçesi belediye başkan adayı, 2003 yılında Saadet Partisi Diyarbakır milletvekili adayı oldu. 2005 yılında Kürt Ulusal Birlik Hareketi'nin (TEVKURD), 2012 yılında da Kürdistan İslami İnisiyatifi'nin (Azadî Hareketi) kurucuları arasında yer aldı. Türkçe, Arapça, Kürtçe (Zazakî ve Kurmancî) bilen Zilan, evli ve 8 çocuk babasıdır.

Öze Dönüş hareketi Zeki Savaş'ın fikirleri etrafında oluşan bir yapılanma. Bilinen özelliği geçmişte kanlı çatışmalara sahne olan Hizbullah cemaatinin menzil gurubunun devamı. Yani denilebilir ki hüda par ile aralarında bir husumet var. Kıyaslama yapılırsa hdpye daha yakın. Öze Dönüş Grubu da Hdp ile pazarlık yaptı ve birkaç vekil karşılığı seçimlerde örgüt partisini destekledi.

Sanırım en şaşırtıcı olanı Med Zehra grubunun da benzer bir ilişki ile Hdp'ye oy vermesi ve vekil alması.

Bu saydıklarım benzer bir çok İslami oluşum için de geçerli. Şöyle bir soru aklınıza gelebilir. Tadat ettiğimiz yapılanmalar benzer bir ilişkiyi Hüda Par kökenli bağımsızlarla gerçekleştiremezler miydi? Hayır. Birçok nedeni var. Sadece biri belki bir fikir verebilir? Hala geçmişteki kavgaların izleri ortadan kaldırılamadı.

HDP sadece konuşup pazarlık yapmadı. Tehditler hiçbir zaman eksik olmadı. Köylere gittiler, imamlara çok etkili göz dağı verdiler. Bazı müftüler ve imamlar hdpli adayları seçtirebilmek için özel çabalar sarf ettiler. Özellikle üniversitelerde akademisyenler öğrencileri yönlendirici dersler yaptılar. Ak Parti adına sandık müşahidi olacak kişilerin büyük çoğunluğu hdp için çalıştı. Seçime ramak kalmışken Mardin'de 600 müşahit ak partiden istifa ettiğini açıkladı. Kimse ne oluyor bile demedi. Seçimler göz göre göre kaybedildi.

Bütün bunlar olurken İkinci Yeni Peşinde koşan Ak Parti neredeydi?

Meselenin bam teline basan soru bu?

Neden bu kadar aymaz davrandılar?

Kaybedilen seçimlerden dolayı bir çok kesimi suçlamak, hatayı başka yerlerde aramak sonraki seçimlerde de bu başarısızlığın yeniden tekrar etmesini sağlamak olacaktır.

Devletin öncelikli görevi emniyet ve güven ortamını sağlamaktır. Polisin görevini yapmadığı ve onların da kahır ekseriyetinin hdpye oy verdiği görülmektedir. Paralelci zaten bunlar demek meseleyi izah etmiyor. Neden, paralelciler hep orada mı toplanmış?

Can, mal ve ırz korkusu olan Müslüman Kürt, senin havaalanını ne yapsın?

Son bir serzeniş te İslami STK'lara söyleyelim. Kardeşim nedir yaptığınız? Biraz direnemez miydiniz? Amacınız Meclis'e mi girmekti? Ne yapacaksınız Meclis'te. Bir stknın Meclis'te olması onun en bariz vasfını yitirmesi demektir.

Her şey bir yana Maksist bir yapılanmanın içinde bir Müslüman garabetini nasıl izah edeceksiniz?

Netice itibariyle neye ve kime hizmet edeceksiniz, biz de göreceğiz siz de.

Haber Ara