Dolar

32,3773

Euro

35,0633

Altın

2.326,09

Bist

9.079,97

HDP'li vekilin taktığı broş ne anlama geliyor?

HDP'nin Ezidi milletvekili Feleknas Uca'nın, yemin ederken üzerinde inancını simgeleyen tavus kuşu broşu merak konusu olmuştu...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 03:24:58

HDP'li vekilin taktığı broş ne anlama geliyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bugün milletvekilleri tek tek kürsüye gelerek yemin etti. En çok merak edilen isim ise hiç kuşkusuz HDP'nin Diyarbakır'dan seçilenEzidi vekili Feleknas Uca'ydı. Türkçe bilmeyen Uca, kürsüde telafuzda zorlansa da yeminini başarılı bir şekilde tamamladı. Yemin sırasında Uca'nın kıyafetindeki broş dikkatlerden kaçmadı.

Ezidi vekil Uca'nın yemin sırasında elbisesinde tavus kuşu broşu vardı. Peki Uca neden yemin töreninde bu broşu kullandı?

DÜŞMÜŞ MELEĞE İNANIYORLAR

Bilindiği üzere Feleknas Uca bir Ezidi. Ezidilikte de tavus kuşunun önemli bir yeri var. Ezidilik'in önceki ilahi dinlerde anlatılan, düşmüş meleğin (şeytanın), yaratıcının buyruğuna rağmen insan karşısında eğilmeyip saygı göstermemesi, onun aslında ne kadar asil olduğunun tüm evrene ispatıdır ve yaratıcı tarafından sınanmıştır.

İşte bu sınavı başarı ile verip tüm insanlığın ve dünya işlerinin başına geçme hakkını kazanmıştır diye düşünülür.

MELEK-İ TAVUS NEDİR? EZİDİLER NİYE ONA İNANIYOR?

Ancak burada düşmüş meleğin sahip olduğu özellikler diğer dinlerden farklıdır. Ezidilik'te tanrı dünyanın sadece yaratıcısıdır, ancak sürdürücüsü değildir. Tanrısal iradenin vücut bulması için Düşmüş melek bir nevi aracılık rolü üstlenmiştir.

Düşmüş melek, "Melek-i Tavus" olarak adlandırılır ve bir tavus kuşu ile simgelenir. Tanrı özünde iyilikle dolu olduğundan ibadet edip onun gönlünü kazanmak gerekmez. Aksine ibadetin ona değil içi kötülüklerle dolu olana, Tavus'a yapılması ile kötülüğün en büyük kaynağından korunulur. Bu anlamda iyilik ve kötülüğün kaynağı aslında Melek Tavus'tur.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara