Dolar

32,3238

Euro

35,1348

Altın

2.305,13

Bist

9.079,97

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş:

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 12:06:57

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş:
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçime aynı listeyle gidilip gidilmeyeceğine ilişkin, "Partimizin tüzüğünde ne varsa onu işletiriz. O konuda bir tereddüt yok. Birkaç ay önce görev başına gelmiş milletvekillerinin işte geniş kapsamlı bir şekilde değişik bir listeyle toplum önüne çıkarılmasının bir anlamı yok. Arkadaşlarımız henüz çalışmaya bile başlamadılar. Toplumun onay verdiği bir listedir. Aşağı yukarı tahminime göre bu listeye benzer bir listeyle yeniden halkımızın huzuruna çıkacağız" dedi.

Demirtaş, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesinde parti genel merkezine gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Artvin'deki sel felaketi dolayısıyla duyduğu üzüntüyü belirten Demirtaş, olayda yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Demirtaş, "Bu tür felaketlerin altından kalkabilmenin en etkili yolu, toplumsal dayanışmadır. Orada sel felaketi meydana gelmeden önce bu doğa olayını tetikleyen bazı müdahalelerin olduğu, HES yapımları, santral yapımlarının bunu tetiklediği şeklinde iddialar var. Doğa ile oynayan bu tür girişimlerin sonucu olarak acaba bu tür felaketler tetikleniyor mu, onların iyi araştırılması lazım" dedi.

"Sayın Davutoğlu'nun, HDP'li milletvekillerine bakanlık teklifi götürülmesi ihtimaline karşı bir parti kararı aldınız mı?" sorusu üzerine Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhtemelen bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'na bir kaz daha seçim hükümeti kurma görevi vereceğini söyledi. HDP'nin daha önceki MYK toplantısında, bu konudaki tavrını netleştirdiğini ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Anayasadan doğan hakkımız, yetkimiz ve sorumluluğumuz gereğince bize oy veren 6 milyondan fazla insanın seçim hükümetinde temsil hakkını kullanma açısından tereddütsüz şekilde seçim hükümetinde yer alacağımızı belirttik. Bu, AKP hükümeti değildir. Bu, AKP ile koalisyon değildir. Bir hükümet programı çerçevesinde uzlaşmayla sağlanan bir hükümet anlaşması da değildir. Anayasa gereği seçime ve seçim sonrasında yeni hükümet kuruluncaya kadar ülkeyi yönetmekle, seçim sürecini yönetmekle görevli geçici bir yürütme yetkisidir bu. Tabii ki HDP, seçimin güvenliği, seçimin sağlıklı ortamda yapılabilmesi açısından da aynı zamanda iktidar olanaklarının bir parti lehine seçimde kullanılmasının önüne geçmek açısından da bu hükümette yer almayı kararlaştırmıştır."

Eş başkanlar dışında 78 milletvekilinin tamamının bakanlık yapabilecek nitelikte olduğunu dile getiren Demirtaş, hangi bakanlığın ve ismin olacağının kendileri açısından tartışma konusu olmadığını vurguladı.

Demirtaş, "Sayın Davutoğlu'na çağrım şudur, Türkiye'nin, toplumun, seçmenlerin yarısı kadındır. Seçim hükümetinin yarısı da kadınlardan oluşmalıdır. Hangi partiden olursa olsun, bağımsızlardan olursa olsun Türkiye en azından bu konuda kadın özgürlüğü, temsiliyeti konusunda seçim hükümetinde de olsa ciddi bir hamle yapabilmeli ve Sayın Davutoğlu bakanların yarısını kadın üyelerden seçebilmelidir" şeklinde konuştu.

- "Kimse, ölüm, gözyaşı, tabut görmek istemiyor"

Selahattin Demirtaş, "Sizin çağrınıza Kandil'den yanıt geldi. Cemil Bayık, 'Kürt sorununun silahlarla çözülmeyeceğini biliyoruz ancak bu koşullarda tek taraflı silahları susturmamızı kimse beklemesin' dedi. Hükümet de operasyonların süreceğini söylüyor. Bu tıkanıklık nasıl aşılacak?" sorusunu yanıtlarken, Kandil'den yapılan açıklamanın kendi çağrısından iki gün önce gerçekleştiğini söyledi. Demirtaş, şunları söyledi:

"Kandil'in şu şekilde mesajlarını Türkiye kamuoyu duymalıdır, 'Müzakereye dönmeye hazırız ve karşılıklı tahkim edilmiş ateşkes ilan etmeye hazırız.' Bu konuda defalarca açıklama yaptılar. Burada çağrılara kulak tıkayan Sayın Cumhurbaşkanının kendisi. Türkiye toplumu sadece HDP'liler barış istiyor gibi bir yanılsama içine girmesin. Türkiye toplumunun tamamı barış istiyor. Şehit cenazelerindeki haykırışları, feryatları duyuyoruz, görüyoruz. Bu evlatlarımızın ölümü hepimizin ortak acısıysa hepimiz ortak bir şekilde birilerinin iktidarı ve çıkarı için evlatlarımızı feda edilmesine sessiz kalmayacağımızı da yüksek sesle belirtmeliyiz. Kimse sorunun diyalogla, müzakereyle çözülebileceği bir noktada asla savaştan, çatışmadan silahtan yana taraf olamaz, tavır koyamaz. Bu kadar iyi bir noktaya gelinmişken, diyalogda sırf HDP'yi baraj altında bırakmak savaştan beslenerek bir kez daha iktidar olma hırsıyla ülkeyi adım adım felakete sürükleme hakkının kimsede olmadığını göstermemiz lazım."

"Hükümetin ülkeyi felakete sürükleyen politikalardan vazgeçmesi gerektiğini" savunan Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Tek başına içeride, dışarıda ülkeyi felakete, savaş noktasına getirmiştir. Tabii ki bunun hesabını verecekler, seçimde de verecekler, seçim sonrasında da verecekler ama derhal silahları susturmak, aynı zamanda toplumun talebi ve beklentisidir. Hükümet, bu çağrılara kulak tıkayamaz. 'Sonsuza kadar gideceğiz, evlatlarımızı feda edeceğiz' gibi hamasetle, bu işleri bıraksınlar. Toplum, çatışma, savaş istemiyor. Kimse, ölüm, gözyaşı, tabut görmek istemiyor. Hiçbirimiz istemiyoruz. Hükümet, bundan büyük bir rant elde etmeyi düşünüyor olabilir ama kendileri de unutmasınlar ki o dünyanın en ağır yükü olan tabutların altında bugüne kadar bütün savaş hükümetleri kalmıştır. O dünyanın en ağır yükü olan genç bedenlerin içinde bulunduğu tabutların altında bunlar da kalacaktır. Ondan kimsenin kuşkusu olmasın. Bizim derdimiz, bir an önce ölümlerin durmasıdır. Bugün, şu saatte, yarına bırakmadan, hemen barış istiyoruz. Bu, toplumun, hepimizin en temel hakkı, beklentisidir. Bu çağrımızı tekrarlıyoruz."

- "Bu listeye benzer bir liste ile yeniden halkımızın huzuruna çıkacağız"

Demirtaş, "MYK toplantısında 2 dönem kuralı görüşülecek mi? Seçime aynı listeyle mi gireceksiniz?" sorusu üzerine ise MYK, PM ve il başkanları toplantılarının ardından bu konulara cevap verebileceklerini söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu:

"Partimizin tüzüğünde ne varsa onu işletiriz, o konuda bir tereddüt yok. Birkaç ay önce görev başına gelmiş milletvekillerinin geniş kapsamlı bir şekilde değişik bir liste ile toplum önüne çıkarılmasının anlamı yok. Arkadaşlarımız, henüz çalışmaya bile başlamadılar. Toplumun onay verdiği bir listedir. Aşağı yukarı, tahminime göre bu listeye benzer bir liste ile yeniden halkımızın huzuruna çıkacağız."

"Bunu bir dönem olarak görüp 2 dönem kuralını işletmeyecek misiniz?" sorusu üzerine Demirtaş, "HDP'de dönem işlemedi. HDP yeni bir partidir. Bu partide görev yapan milletvekilleri tüzük gereği yeni seçilmiş milletvekilleridir. Biz, kendi tüzüğümüze karşı bile hile yapmayı ahlaken doğru görmeyiz. Biz, kendi iç hukukumuza bakarız. Yoksa tüzük gereği aday olamayacak hiç kimse yok. HDP yeni bir parti. BDP ve DTP döneminde ayrı partilerde siyaset yapan arkadaşlarımız vardı. Biz, kendi iç hukukumuza bakarız, kendi Parti Meclisimizde bunları değerlendirip kararımızı vereceğiz" değerlendirmesini yaptı.

- "Biz, bu hükümette görev alacağız"

Demirtaş, "Bakan isimleri konusunda medyada bazı isimler konuşuluyor. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna karşılık, HDP'nin Türkiye'yi çok daha iyi yöneteceğini savundu. Adil bir yönetim için seçim hükümetine katılacaklarını aktaran Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Her arkadaşımız, bu görevi yapabilecek, HDP'nin adil, eşitlikçi, özgürlükçü barış siyasetini savunabilecek nitelikteki arkadaşlarımızdır. Her bir milletvekilimiz o hükümette bakanlık yapabilir. Dolayısıyla HDP'nin isimler üzerinden tartışılması ya da HDP'nin meşruiyetinin tartışılmasını asla doğru bulmayız. Biz, görev alacağız bu hükümette. Toplumun hakkıdır. Bu HDP'nin değil, bize oy veren insanların hakkıdır. Seçim döneminde adil bir seçim yönetimi açısından da toplumun hakkıdır. Biz, toplumun hakkını teslim edeceğiz."

"Bakanlık konusunda bir tasarrufunuz var mı?" sorusuna Demirtaş, "Hayır, fark etmez. Geçici bir hükümettir. Bu hükümet pazarlığı üzerine kurulacak bir koalisyon falan değil. Sonuçta hangi bakanlık olursa olsun daha fazla icraat yapma şansı yok. Sadece Bakanlar Kurulu'nda temsiliyeti önemsiyoruz. 6 milyon insan oy verdi ve 3 bakanlık hakkı var 6 milyon insanın. Biz de bu 3 bakanlık hakkını, toplumun olan, seçmenimizin hakkı olan 3 bakanlık hakkını teslim edeceğiz" cevabını verdi.

Demirtaş, "Sayın Davutoğlu'nun size getireceği isimlere itirazınız olmayacak mı?" sorusu üzerine, şu görüşleri dile getirdi:

"Bakanların yarısını kadınlardan seçerse çok iyi bir iş yapmış olur. HDP'li üyeleri kastetmiyorum, tüm Bakanlar Kurulu yarı yarıya kadın ve erkeklerden oluşursa Sayın Davutoğlu iyi bir iş yapmış olur. Onun ötesinde kendisi bilir. 2-3 ay Türkiye'yi geçici olarak idare edecek Bakanlar Kurulu'nda isimleri tartışacak halimiz yok. 80 milletvekilimizin tamamı, dürüstlük, adalet, eşitlik konusunda aynı düşünceye sahiptir, her biri aynı liyakata sahiptir."

"Bu durumda HDP'nin bakanları kadın bakan mı olacak?" sorusuna Demirtaş, "HDP'nin bütün bakanları kadın bakan olabilir, buna itirazımız olmaz" yanıtını verdi.

Selahattin Demirtaş, "HDP'nin seçim hükümeti dışında bırakılmak istendiği yönünde haberler var. Durumu hukukçulara incelettiniz mi?" sorusu üzerine şu görüşleri dile getirdi:

"Şu anda Anayasa askıda, saray darbesi yürürlükte. Bir kez daha Anayasa'yı çiğnerlerse, darbeyi ilerletirlerse buna şaşmamak lazım. HDP'siz bir seçim hükümeti kurup Anayasa'yı ihlal edip, Anayasa suçu işlerlerse şaşmamak lazım. Hangi gün işlemiyorlar ki? Her saat Anayasa'yı ihlal ediyorlar bu ülkede, her saat Anayasa suçu işleniyor. Böyle bir şey yaparlarsa bu bizi şaşırtmaz ama vebali ağır olur. Anayasa Mahkemesinden hızlı bir şekilde döner böylesi bir yaklaşım."

Haber Ara