Dolar

32,4914

Euro

34,9056

Altın

2.440,14

Bist

9.716,77

HDP'den Roboski açıklaması

HDP Grup Başkanvekilleri Baluken ve Buldan, Roboskililere yönelik saldırıları kınadıklarını belirterek, “Roboski halkına yönelik hasmane tutum ve uygulamalardan bir an önce vazgeçilmeli” dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 14:33:09

HDP'den Roboski açıklaması

Ajansların haberine göre, HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboski köyündeki saldırılara yönelik bir yazılı açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

“13 yıldır iktidarda olan AKP hükümetleri döneminde halka, partimize, parti çalışanlarımıza yönelik yapılan saldırılar her geçen gün artarak devam ediyor. Seçim süreci boyunca bütün kamuoyunun tanıklık ettiği bu saldırıların geldiği boyut Diyarbakır İstasyon meydanında yüz binlerce insanın katıldığı miting etkinliğinin bombalanması düzeyine varmış, bu konuda fail olarak yakalanan bombacı ile ilgili ortaya çıkan ihmal, yetersizlik ve kasıtlı tutumlar AKP hükümetinin saldırılarla ilgili sorumluluğunu açık bir şekilde gözler önüne sermiştir.”

'Roboski katliamı'

“Bilindiği gibi 2011 yılında F-16 savaş uçaklarıyla 34 köylümüzün katledildiği Roboski köyünde, uzun süreden beri yeni provokasyon ve saldırı dalgası hayata geçirilmiştir. Roboski köylülerini katleden anlayış, halka ve tarihe karşı hesap vermesi ve özür dilemesi gereken yerde, tam tersine keyfi gözaltı ve tutuklama furyasından tutalım da halkımızın üstüne gerçek mermilerle ateş açılmasına kadar her türlü acımasız saldırı konseptini yürütmeye devam etmektedir. Roboski halkına duyulan kin ve öfkenin geldiği boyut, Roboski'deki doğanın tahrip edilmesinden hayvanlara yönelik yapılan toplu katliamlara kadar, insani boyutun çok ötesine taşınmıştır. Son bir ay içerisinde artarak devam eden bu saldırıları yerinden takip eden milletvekillerimize yönelik de AKP hükümetinin talimatları doğrultusunda her türlü baskı ve şiddet konsepti hayata geçirilmiştir. Sistematik ve planlı olarak yapıldığı bilinen Roboski Katliamı gibi hayata geçirilen bu saldırı ve şiddet konseptinin de sistematik ve planlı olduğu açıktır.”

'Ferhat Encü'nün darp edilişi'

“AKP hükümetinin talimatıyla geliştirilen bu konseptin son halkası dün Şırnak halkının yüzde 85 oyuyla seçilen ve Roboski katliamında onlarca yakınını kaybeden Milletvekili Ferhat Encü'ye yapılan fiziki ve silahlı saldırı uygulamasıyla somutlaştı. Milletvekilimize yönelik yapılan saldırı AKP devletinin halkımıza bakış açısını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu saldırıda bir can kaybının yaşanmaması milletvekilimizin ve halkımızın göstermiş olduğu duyarlılığın sonucudur.”

‘Yeni bir katliam arayışı'

“Her şeyden önce Roboski katliamından sonra yeni bir katliam arayışı olarak değerlendirdiğimiz son aylardaki bütün bu saldırıları şiddetle kınadığımızı ve kabul edilemez bulduğumuzu kamuoyuna ifade etmek isteriz. Bu saldırılar boyunca Roboski'de yaşanan tehlikelerin bertaraf edilmesi için İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere devlet yetkilileri nezdinde yapmaya çalıştığımız girişimlerin sonuçsuz bırakılması anlayışının da manidar olduğunu belirtmek isteriz. Son birkaç günde telefonlarımıza bile çıkmayan İçişleri Bakanı, bakanlık yetkilileri ve Şırnak Valisi başta olmak üzere yereldeki mülki ve idari amirlerin bu saldırıların asıl planlayıcıları olduklarını ifade etmek isteriz.

Anayasal tarafsızlık ilkesine bağlı kalmak üzere, atama yöntemi ile geçici süreliğine görev yapan İçişleri Bakanı, partimize ve halkımıza yönelik saldırıların tümünde olduğu gibi Roboski köyündeki saldırılarda da tarafsızlığını yitirmiş, hukuku askıya almış ve halkımıza yapılan saldırılarda başrolü oynamıştır. Geçici İçişleri Bakanının bu tavrına İçişleri Bakanlığı Müsteşarının ve Şırnak valisinin Roboski köylülerine yapılan saldırıları önlemeyen, çözüm bulma hususunda çaba göstermeyen tavrı eşlik etmiştir.”

‘Şırnak valisi istifa etmeli'

“Tarafsızlığını yitiren geçici İçişleri Bakanı ve saldırıların emrini vererek azmettirici olan Şırnak valisi derhal istifa etmeli.

Uzunca bir süredir devreye konulan Roboski halkına yönelik hasmane tutum ve uygulamalardan bir an önce vazgeçilmeli.

Meclis'in iradesine yönelik saldırı olarak değerlendirilen bu olayla ilgili TBMM Başkanını gerekli tavrı almaya ve Meclis'in iradesine yönelik saldırılara karşı, mülga olmuş AKP hükümetini gerekli şekilde uyarmaya davet ediyoruz. Bu tarz saldırıların barış, demokrasi ve özgürlük mücadelemizde kararlılığımızı arttırma dışında hiçbir işe yaramayacağını bir kez daha tüm duyarlı kamuoyu ile paylaşırız.”

Haber Ara