Dolar

32,4858

Euro

34,9577

Altın

2.439,03

Bist

9.716,77

Hazır yoğurtlardaki kanser tehlikesi

Uzmanlar, en çok tüketilen besinler arasında yer alan hazır yoğurtlardaki kanser tehlikesine dikkat çekiyor...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-09 16:55:16

Hazır yoğurtlardaki kanser tehlikesi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Yoğurdun tanınışının 1800'lü yıllara dayandığı biliniyor. Çok eski çağlardan beri en çok tüketitilen besinler arasında bulunan yoğurt, aynı zamanda çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. 1900'lü yıllarda ilaç olarak kabul gören yoğurt, eczanelerde ilaç olarak satılan besinler arasında yer almaktaydı.

DİZDAR: YOĞURT DENGE KORUYUCU

Günümüzde ise hazır yoğurdun içinde bulunan jelatin maddesinin kansere yol açıp açmadığı hala tartışma konusu olarak yer alıyor.. Konuyla alakalı olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar  'Beslenme ve Sağlık İlişkisi' konferansında yaptığı konuşmada şu açıklamalarda bulunmuştu:

"Etrafımızda her gün birisine kanser teşhisi konulduğunu duyuyoruz. Uzmanlar, kanserdeki bu kadar yoğun bir artışı yalnızca sigara, alkol ve obezite ile açıklamanın mümkün olmadığını düşünüyor. Beslenme açısından da birbirinden çok farklı sosyal statüdeki insanlarda da kanser görülüyor. 'Hayatınızdan çıkarın' diyebileceğiniz neler var' diye sorarsanız bilim adamları olarak geçtiğimiz yıllarda bunu çok tartıştık. Birinci sırada olan yoğurt hala ilk sıradaki yerini koruyor. Bizim ülkemizde yoğurt, diğer ülkelere göre açık ara daha çok tüketilen bir üründür. Yoğurt, beslenmeden öte insan vücudunun dengesinin korunması açısından da çok önemlidir."

HAZIR YOĞURTLAR TÜRKİYE'YE DAYATILIYOR

Dizdar, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

"Dolapta bekleyen yoğurdu haftalar boyunca üstten yemeye devam etseniz bir şey olmuyor. Bunu ben defalarca test etmiş biri olarak biliyorum. Biraz dikkat eden herkesin de bildiğini düşünüyorum. Bir ürün bu kadar çok tüketiliyorsa, bu kadar derin bir değişime gitti ise sorun var demektir. Bir gıdanın bozulma biçiminin dönüşmüş olması, ekşimenin ötesinde küflenmeyi bile atlıyor olması, içerikte çok fazla değişiklik yapıldığını gösterir. Kimse kusura bakmasın. Bunlar yoğurt değil. Bu yoğurt yöntemi bilinçli bir şekilde Türkiye'ye dayatılıyor.''

EV YOĞURDU TÜKETİN

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, ise ev yoğurdunun önemine dikkat çekerek şunları söylüyor: 

"Ev yoğurdunun, belki de en az bilinen ve en önemli faydası ise çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin olmasıdır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda, günde 200-300 gram doğal yoğurt tüketmenin başta kolon kanseri olmak üzere, meme, mide, yumurtalık, endometriyoz kanserinden koruyucu olduğu bildirilmiştir.

 

 

Haber Ara