Dolar

32,3809

Euro

35,2362

Altın

2.326,18

Bist

9.079,97

'Hayır diyeceğiz ve yepyeni bir sosyal sözleşmeyi kendi aramızda yapacağız'

CHP'li Öztrak, 'Hayır diyeceğiz ve insan haklarına dayanan, hukuk devletini güçlendiren, demokratik parlamenter rejimi geliştiren yepyeni bir sosyal sözleşmeyi kendi aramızda yapacağız' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-02 13:56:41

'Hayır diyeceğiz ve yepyeni bir sosyal sözleşmeyi kendi aramızda yapacağız'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Hayır diyeceğiz ve insan haklarına dayanan, hukuk devletini güçlendiren, demokratik parlamenter rejimi geliştiren yepyeni bir sosyal sözleşmeyi kendi aramızda yapacağız" dedi.

Öztrak, CHP Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve beraberindeki heyetle, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (İOSB) Başkanlığının ev sahipliği yaptığı toplantıda iş insanlarıyla referandum sürecini konuştu.

Suriye ve Irak'taki savaşın devam ettiğini, Türkiye'nin Suriye'de savaşta olduğunu belirten Öztrak, "Orada birlikte savaştığı sanılan taraflar ikide bir yanlışlıkla birbirlerini vuruyor. Rusya gidiyor Özgür Suriye Ordusu'nu vuruyor, gidiyor oradaki Amerikalılarla birlikte hareket eden Kürt topluluklarını bombalıyor, dönüyor bizim askerlerimizi bombalıyor. Aynı şeyi muhtemelen Amerikalılar da yapıyor. Bir gün taraflar arasında bu çok ciddi bir savaşa da dönüşebilir" dedi.

Öztrak, Suriye'de bu durum devam ederken, hiç yapılmaması gereken bir düzenlemenin yapıldığını söyleyerek, şöyle devam etti:

"Getirdik dedik ki 'biz Türkiye'de başkanlık sistemine geçeceğiz.' Hem de nasıl bir başkanlık sistemi, yani dünyada bana bir tane demokratik sistem göstersinler ben buna 'evet' diyeceğim. Yok böyle bir şey. Başbakanı kaldıracaksınız, cumhurbaşkanına bağlayacaksınız. Ondan sonra yetmeyecek cumhurbaşkanı Mecliste aynı zamanda partisinin grup başkanı olacak partisin genel başkanı olduğu için, Meclisi de ona bağlayacaksınız. Başkan gidecek bütün HSYK üyelerini ve Anayasa Mahkemesi üyelerini o atayacak. Meclisin Güven Oylaması yetkisini budayacaksınız, sözlü soruyu budayacaksınız, yazılı soruyu kaldıracaksınız. Böyle bir düzende kimse yatırım yapmaz. Siz yatırım yapmazsanız yabancılar da yatırım yapmaz. Yatırım olmazsa ülkede istihdam olmaz. Gençlerimize iş veremeyiz."

Anayasa değişikliği paketinde gençlerle ilgili maddeye de değinen Öztrak, bir gencin 18 yaşında seçme hakkı varsa, seçilme hakkının olması kadar doğal bir şey yok diyerek, "Adam oy verirken diyorsunuz ki 'bu mümeyyizdir' ama seçilmesine gelince 'arkadaş çok genç, bu olmaz' diyorsunuz. Bu olmaz. Seçebiliyorsa seçilecek ama diyorsanız ki bunları askerden muaf tutalım, milletvekilliği askerden kaçma yeri olamaz arkadaşlar. O kısmına tamamen karşıyız. Askerlik meselesini halleder öyle gelir" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de güvenin dibe vurduğunu, belirsizliğin arttığını, getirilmek istenen cumhurbaşkanlığı sisteminin bir "geriye dönüş" olduğunu ifade eden Öztrak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugüne kadar Türkiye'de böyle bir sistem yok. Tek parti dönemi var Kurtuluş Savaşı sonrasında. Parti devleti var ama tek parti var o zaman. O parti devletinde dahi, devleti yöneten tek adam değil, Atatürk değil. Atatürk tabii bu işin başında ama parlamentonun başı olarak başında. Bu işi yürüten parlamento. Atatürk'e, bu yetkiler kadar değil, daha azının verilmesi istendiğinde o dönemde milletvekilleri itiraz ediyor. Mustafa Kemal Atatürk kendisi de itiraz ediyor. Yani niye geriye dönüyoruz? İleriye doğru gitmek varken, Türkiye'yi bilmediği bir yoldan geriye götürmeye çalışıyorlar. 'Hayır' diyeceğiz ve insan haklarına dayanan, hukuk devletini güçlendiren, demokratik parlamenter rejimi geliştiren yepyeni bir sosyal sözleşmeyi kendi aramızda yapacağız. Türkiye'ye birinci sınıf demokrasiyi, birinci sınıf hukuk devletini getireceğiz."

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara