Dolar

32,4914

Euro

34,9056

Altın

2.440,14

Bist

9.716,77

'Hayatınızın sporunu' yaparken hayatınızdan olmayın

Spor hayatımızın ayrılmaz bir parçası ama öyle sporlar var ki sporcunun hayatı pamuk ipliğine bağlı...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-18 20:03:25

'Hayatınızın sporunu' yaparken hayatınızdan olmayın

Adrenalin tutkunu olup hayalinizdeki sporu yapmak ayrı, bu sporları yaparken dikkatle birlikte iradeniz dışı gelişen olaylara kendinizi verebilmeniz apayrı.

Sporcuların genel olarak fiziki bir kondisyona sahip olması gereken aktiviteler bütünü ekstrem spor olarak adlandırılmaktadır. Ekstrem sporlar diğer sporlara göre belli bir oranda tehlike barındırmaktadır. Bununla birlikte, çeşitli önlemlerle son derece güvenli bir hale gelen sporlarda adrenalinin yüksek olması sporcuların bu riski almasını sağlıyor.

Yüksek adrenalin ve riskler

Niyetimiz asla spor dallarını eleştirmek değil ama bazı spor dalları var ki, özellikle adrenalini yüksek Extrem sporlar, kişinin iradesi dışında gelişebilecek olaylara gebe.
Bir nevi hayatınız kendi ellerinizde.....
Adrenalin tutkunu olup hayalinizdeki sporu yapmak ayrı, bu sporları yaparken dikkatle birlikte iradeniz dışı gelişen olaylara kendinizi verebilmeniz apayrı.
İşte dünyanın en tehlikeli sporlarından bazıları;

Bungee jumping, esnek ip ve halatlar yardımıyla yüksek bir yerden atlama olarak tanımlanır. Kule, baraj gibi yüksek yerlerden ya da vinçle kurulan platformlardan atlayış gerçekleştirilir.
Hava dalışı olarak da bilinen skydiving, özellikle son yıllarda oldukça popüler olan sporların başında gelir. Belli bir yüksekliğe ulaşan hava araçlarından yapılan atlayışların ardından paraşüt açılarak iniş gerçekleştirilir.

Kaya tırmanışı olarak adlandırılan abseiling çeşitli zorluk seviyelerine sahiptir. Outdoorda dik kayalarda yapılan bu spor için öncelikle yapay ortamlarda antrenman yapmak gerekir. Dayanıklı ipler ve halatlarla kayaya tırmanış ve ardından inişi içeren bu sporda teknik bilgilerin önemi büyüktür. Abseiling, Yalnızca Avrupa'nın değil dünyanın da en zorlu parkurları arasında bulunan Petit Dru daha çok profesyonel sporculara hitap eder. Oldukça tehlikeli kabul edilen ve dik kayaların bulunduğu bölgede dayanıklı materyalden üretilen ekipmanların kullanılması güvenlik açısından önemlidir.

Abseiling, Özellikle kıyı kesimindeki abseiling rotalarında yaz mevsimi çok sıcak olduğu için sporcular bu spor için bahar aylarını tercih eder. Tırmanış sırasında aşırı sıcak ve soğuk havalar sporcuları olumsuz yönde etkiler.

Ekstrem sporların başında canyoning gelir. Derin ve dik vadilerde yapılan bu sporda kaya tırmanışı, yüzme, atlama gibi farklı alanlarda yetkinlik ve kondisyon gerekir. Oldukça zorlayıcı bir süreçte gerçekleşen canyoning çeşitli seviyelerde, solo ya da ekiple birlikte yapılabilir.

Rafting, Sal ve kano gibi araçlarla yapılan rafting için su seviyesinin biraz yüksek olması gerekir. Bu nedenle en doğru mevsim karların eridiği ilkbahar ayları ve bol yağışın görüldüğü sonbahar aylarıdır.

 

Haber Ara