Dolar

32,3297

Euro

35,0436

Altın

2.280,79

Bist

8.993,96

Hawking: Kanıtlarsam nobel alabilirim

Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking, kara deliklerin radyasyon yaydığına dair teorisini deneysel olarak kanıtlamaya çok yaklaştığını söyleyerek belki Nobel ödülünü alabileceğini belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-11 10:44:55

Hawking: Kanıtlarsam nobel alabilirim

Hürriyet'in haberine göre, Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bilim insanı, 70'li yıllarda kara deliklerin aslında “yer çekimsel mezarlıklar olmadığını” yani çevrelerindeki her şeyi içlerine çekmediğini aksine çok az miktarda da olsa radyasyon yaydığını iddia etmişti. Bilim çevrelerinde artık neredeyse tamamen kabul gören bu teori fizik dünyasında devrim yaratmış ve birçok kişinin “Hawking'in Nobel ödülü almayı çoktan hak ettiğini” iddia etmesine neden olmuştu.

Ancak Fizik alanında Nobel ödülleri sadece deneysel olarak teorilerini kanıtlayabilen bilim insanlarına verildiği ve kara deliklerin yaydığı radyasyon şimdiye dek gözlemlenemediği için Hawking bu ödülü elde etmeyi başaramamıştı.

Dara O Brian ve Stephen Hawking

Kendisi de Dublin Üniversitesi Matematik ve Fizik bölümlerinden diploma sahibi olan ünlü komedyen Dara O Briain'ın sorularını yanıtlayan Hawking, “Ben ‘Hawking Radyasyonu'nun kanıtlarını doğrudan kara deliklerden elde etme imkanını elde edebileceğime inanmayı uzun zaman önce bıraktım” dedi.

Ancak ünlü bilim insanı sözlerine, “ Ama başka bir tip Hawking radyasyonu daha var. Bu erken dönem genişleyen evrenin kozmolojik olay ufkundan kaynaklanıyor. Ben şimdi Hawking radyasyonunu primordiyal çekimsel dalgalarda bulup bulamayacağımızı araştırıyorum. Kim bilir belki sonunda bir Nobel ödülü alabilirim” diyerek devam etti.

74 yaşındaki bilim insanı ayrıca konuşmasını dev bir Nobel ödülü madalyası önünde tamamlayarak artık bu ödülü almayı beklediğinin bir kez daha altını çizmiş oldu.

Haber Ara