Dolar

32,3692

Euro

34,9460

Altın

2.325,45

Bist

9.100,02

Havice'de 'açlıktan ölümler' yaşanıyor

2 yıldan uzun süredir IŞİD kontrolünde bulunan Kerkük'e bağlı Havice ilçesinde, açlıktan ölümlerin yaşandığı bildirildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-06 13:20:52

Havice'de 'açlıktan ölümler' yaşanıyor

AA'nın aktardığı habere göre Arap Aşiretleri Kurulu Başkanı Abdulkerim Azzavi, Havice'de yaşanan zulme dikkati çekmek için Kerkük'te düzenlediği basın toplantısında, ilçeye bir an önce müdahale edilmesi çağrısında bulundu.

"Havice ilçesi, ilçeye bağlı kasaba ve köylerde insanlar açlıktan ölmeye başladı" diyen Azzavi, ilçeye iki yıldan uzun süredir tıbbi malzemelerin girmediğini hatırlatarak, hastanelerin kapalı olduğunu ve bölgede salgın hastalıkların da baş gösterdiğini ifade etti.

Terör örgütü IŞİD'in Havice ilçesindeki baskılarının her geçen gün daha da arttığına dikkati çeken Azzavi, ''Musul'da olduğu gibi insanları canlı kalkan olarak kullanmak isteyen IŞİD militanları vatandaşların bölgeyi terk etmesine engel oluyor. Kaçmak isteyenleri öldürmekten de sakınmıyor" diye konuştu.

Kerkük'teki El-Cubburi Aşireti lideri Mesrur el-Cubburi de IŞİD'in olası bir Havice operasyonuyla eş zamanlı başlayacak halk ayaklanmasını önlemek için "adam kaçırma" vakalarını artırdığını vurguladı.

Aşiret lideri Cubburi yaşananlara ilişkin şunları söyledi:

"Özellikle son iki haftadan beri IŞİD, bölgede adam kaçırma eylemlerine hız vermiştir. IŞİD militanları, İnsanların bölgeyi terk etmesini önlemek için aşiret liderleri, önemli isimler ve kanaat önderlerini gece baskınlarıyla kaçırmaya başladı. Son olarak da bölgenin önde gelen şahsiyetlerinden Şeyh İbrahim Nayıf el-Miheri'yi ve kardeşlerini kaçırdı."

Terör örgütü IŞİD, Haziran 2014'ten bu yana Kerkük'ün batısındaki Havice ilçesi ve çevre bölgelerini elinde tutuyor. Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleri, Şii milis gücü Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri de yaklaşık 3 aydır ilçeyi tamamen kuşatma altına aldı.

Haber Ara