Dolar

32,3145

Euro

35,1153

Altın

2.288,86

Bist

9.048,33

Hatayla milyarder oldu

Deutsche Bank'ın Haziran ayında bir müşterisinin hesabına yanlışlıkla 6 milyar dolar gönderdiği ortaya çıktı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-20 21:42:59

Hatayla milyarder oldu

Acemi bir bankacı Deutsche Bank'ta 6 milyar dolarlık hataya neden oldu.

Bir hedge fonu müşterisine yanlışlıkla 6 milyar dolar gönderen banka, hatayı fark edince müşterinin hesabından parayı geri çekti. Ancak banka, ne olur ne olmaz diye hem ABD, hem Avrupa hem de İngiltere'deki otoritelere de yapılan işlemin hatalı olduğunu bildirdi.

Deneyimsiz bir bankacının "fat finger" (şişman parmak) hatasıyla bir hedge fonu müşterisine yollacağı miktarı 6 milyar dolar olarak kaydettiği bildirildi.

ERTESİ GÜN GERİ ÇEKTİ AMA

Deutsche Bank gönderdiği tutarı ertesi gün geri çekerken, yapılan hatalı işlem ABD, Avrupa ve İngiltere'deki otoritelere de bildirdi. Bu tarz hatalar, işlem emri veren kişilerin elektronik ortamda yanlışlıkla bir ya da birkaç sıfır fazla yazması nedeniyle "şişman parmak" hatası olarak adlandırılıyor.

Skandalın kendisi kadar ortaya çıkış zamanlaması da alman bankacılık devi için üzücü oldu. Deutsche Bank bir önceki gün üst yönetiminde görev değişikliklerine gideceğini ve yatırım bankacılığı işlerini ikiye ayıracağını açıklamıştı.

ŞİŞMAN PARMAK NEDİR?

Borsalarda brokerların yaptığı işlemler sırasında bilgisayarda yanlış bir tuşa basması sonucu istenen alım ya da satım miktarından çok daha fazlasını gerçekleştirmesine borsa literatüründe "fat finger" yani şişman parmak işlemi adı veriliyor. Yanlış tuşla yapılan büyük alımlar hisselerde anlık fiyat yükselmelerine yol açarken büyük satışlar ise hisselerde büyük düşüşe yol açabiliyor.

Haber Ara