Dolar

32,3707

Euro

34,9944

Altın

2.325,78

Bist

9.087,02

Hasta, engelli ve bakıma muhtaç maaşı devlet desteği ne kadar? Engelli maaşı nasıl alınır?

Hasta, engelli ve bakıma muhtaç yakını olanlara devlet maaş bağlıyor. Peki hasta, engelli ve bakıma muhtaç devlet desteği ne kadar oldu ve engelli maaşı nasıl alınır? Sadece 2019’da bu destekten faydalanan kişi sayısı 517 binden fazla oldu. 1.460 lira olan evde bakım maaşı nasıl alınır?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-18 14:59:33

Hasta, engelli ve bakıma muhtaç maaşı devlet desteği ne kadar? Engelli maaşı nasıl alınır?

Hasta, engelli ve bakıma muhtaç olduğu için bakıma muhtaç olanların yakınlarına veya bakımı üstlenenlere devlet her ay 1.460 lira maaş ödüyor. Bu kapsamda 2019'da 517 bin 511 kişi için toplam 7 milyar 988 milyon 803 bin lira evde bakım maaşı ödendi. Bakım maaşı alacak olanların, engelli veya yaşlı kişinin akrabası (amca, teyze, dayı, bunların çocukları ve eşleri de dahil) olması; akrabası bulunmaması durumunda da yasal vasisi olması gerekiyor. Bakım maaşı için bazı şartlar aranıyor. Bu şartların başında da gelir yer alıyor.

Hasta, engelli ve bakıma muhtaç maaşı başvuru şartları nelerdir?

Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından yararlanabilmek için hastanelerden alınacak 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.

Özürlü kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması yani tuvalet, beslenme ihtiyacını, giyinip-soyunabilme, merdiven inip çıkabilmek.

hasta, yaşlı, engelli, devlet desteği maaşı koşulları (1)

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden daha az olduğunun diğer bir hesapla Ocak 2019 itibariyle 1219 TL olarak belirlenen gelir kriterini bir örnekle açıklayacak olursak 4 kişilik bir aileye ayda 4.876 TL'nin altında bir gelir varsa bakım maaşı için başvuruda bulunabilir.bakım raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir. (Aile bireylerinin hesaplanmasında üvey evlatlar, vatani görevini yapmakta olan bireylerde sayılmaktadır. Ayrıca, aile bireylerinin geliri toplamında üniversitede okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı ne olursa olsun gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.)

30.07.2006 tarih 26244 sayılı “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak.

Hasta, engelli ve bakıma muhtaç maaşı başvurusunda istenen belgeler

Özürlü ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri.
Devlet Hastanelerinden alınan ağırlı özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya fotokopisi
Özürlüye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf.
Özürlüye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti.
Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı.
Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı

hasta, yaşlı, engelli, devlet desteği maaşı koşulları (3)

 ENGEL VE YA HASTALIK DURUMU RAPORLA BELGELENMELİ

Evde bakım parası almak için parayı alacak kişiyle birlikte yaşayan hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Bu tutar 2020 yılı için kişi başı 1.402 lira ve her yıl asgari ücrete göre belirleniyor. Bir başka deyişle 4 kişilik ailenin toplam geliri 5.608 liranın altındaysa bu maaşa başvurma hakkı var.

Emeklinin bayram ikramiyeleri gelir hesabına dahil edilmiyor. Tabi bakıma muhtaç kişinin sağlık durumu da raporla belgelenmeli. Bunun için sağlık kurulu tarafından düzenlenen 'yüzde 50 ve üzerinde engelli raporu', raporda da 'ağır engelli' ibaresinin yazması gerekiyor. Muhtaçlıkta yeme, içme, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getirmediğine bakılıyor.

EN AZ 8 SAAT BAKIM

Rapor almadan önce 'Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne veya varsa ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı. Başvuru 30 gün içinde sonuçlandırılır. Tüm bu süreçten sonra ödeme almaya hak kazananlara her ay 1.460 lira yatırılıyor. Evde bakım yardımı her ayın 15'i ile 31'i arası hesaplara geçiyor. Maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması gerekiyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara