Dolar

32,4860

Euro

34,9489

Altın

2.430,73

Bist

9.716,77

Haseke'de Esed-PYD çatışması devam ediyor

Haseke'de PKK'nın Suriye uzantısı PYD ile Esed rejimi arasındaki çatışmalar devam ediyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-19 16:16:03

Haseke'de Esed-PYD çatışması devam ediyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ

AA'nın haberine göre Esed rejiminin dün, havadna ilk kez vurduğu Hasake'de taarruza geçtiği belirtiliyor. 4. gününe giren çatışmalarda ağır silah kullanımı ön plana çıkıyor. 

TANK, DOKÇA, HAVAN TOPU

Kentin doğusunda yer alan Aziziye, güneydeki Gavran, Meşfo ve Merşe semtlerinde devam eden çatışmalarda tank, dokça, havan topu kullanıyor.

PYD'DEN TAKVİYE

PYD, Kobani'den (Ayn el Arap) Haseke'ye takviye birlikler de gönderdi.

HALK GÖÇ EDİYOR

Elektrik ve suyun kesik olduğu Haseke'de halk, çatışma bölgelerinden güvenli gördükleri Kamışlı ilçesi ile Derbesiye ve Amude beldelerine kaçıyor.

ESED PYD'Yİ DÜN VURMUŞTU

Rejim ordusu, dün Haseke'de PYD'nin kontrolündeki mahalleleri savaş uçakları ve toplarla hedef almış, saldırıda 5'i sivil 6 kişi ölmüştü. Bu saldırı Esed güçlerinin PYD'yi doğrudan, havadan hedef aldığı ilk saldırı olduğu için de önem taşıyor.  PYD güçleri saldırıya Haseke merkezindeki rejim karargahlarını havan toplarıyla vurarak karşılık vermişti.

NE OLMUŞTU?

Suriye'de Mart 2011'de başlayan iç savaşın başından bu yana rejim ve PYD arasında, Halep'in kuzeyinde, PYD kontrolündeki Şeyh Maksud ve Haseke'de petrol alanlarında ve kontrol noktalarında birkaç kez günübirlik çatışmalar meydana gelmişti. Esed rejimi, bu alanları PYD'nin hakimiyetine bırakarak güçlerini diğer bölgelere kaydırmıştı.

HASEKE ve KAMIŞLI

Rejim ve PYD, Suriye'nin kuzeyindeki Haseke ilini ve Kamışlı ilçesini birlikte yönetiyor. PYD rejime vergi verirken, rejim de kamu kurumlarını çalıştırmaya devam ediyor. Esed rejimine bağlı memurlar 2011 öncesinde olduğu gibi işlerini sürdürüyor. Haseke'deki bazı işyerlerinin vergileri, PYD ve rejim arasında paylaşılıyor. Çoğu zaman rejimin ve PYD'nin kolluk güçleri kentte müşterek devriye yapıyor. Haseke'nin kuzeydoğusunda PYD kontrolündeki Rümeylan petrol sahasının PYD ve rejim tarafından birlikte korunduğu, çıkarılan petrolün bir kısmının rejime verildiği biliniyor.

Haber Ara