Dolar

32,3781

Euro

34,9874

Altın

2.326,14

Bist

9.090,70

'Haşdi Şâbi'nin Musul Operasyonu'na katılmasını istemiyoruz'

Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Musul Operasyonu için 'Haşdi Şâbi denilen Şii milislerin katılmasını istemiyoruz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-10 18:12:25

'Haşdi Şâbi'nin Musul Operasyonu'na katılmasını istemiyoruz'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Al Jazeera'den Ola Karakurt'a konuşan Hawrami, operasyona katılmak için Kürt Bölgesi'nin öne sürdüğü şartları şu şekilde sıraladı:

- IŞİD ile mücadeleye gelince Kürt bölgesi herhangi bir şart koşmuyor. Ancak, operasyonun başarılı olması için uygun zeminin hazırlanmasını istiyorduk. Meselâ, Bağdat hükümeti ile operasyona katılacak güçleri görüşmüştük. Bu güçler şehri özgürleştirmekte mi rol oynayacak, yoksa operasyondan sonra sorunların kaynağı mı olacak Bize göre sadece Irak ordusu operasyonu yürütmeli. Haşdi Şâbi denilen Şii milislerin katılmasını istemiyoruz.

HAŞDİ ŞABİ'NİN KATILIP KATILMAYACAĞI KESİNLEŞTİ Mİ?

- Bağdat hükümeti yetkililerinin şu ana kadarki açıklamaları, operasyonun Irak ordusu tarafından yürütüleceği yönünde. Haşdi Şâbi'nin katılmasıyla ilgili her hangi bir resmi açıklama yapılmadı. Bizce onların katılımına gerek yok. Çünkü öyle bir ihtiyaç yok.

Ama Haşdi Şabii liderleri başka şeyler söylüyor?

- Bunun cevabını Bağdat hükümeti vermeli. Ancak bu güçler Kürt bölgelerden geçemeyecek. Çünkü onlar o bölgelerde bulunmuyorlar. Biz herhangi bir şart öne sürmüyoruz. Biz sadece iyi bir operasyon planı istiyoruz. 2015 Aralık ayından beri hazırız.

Hawrami-promo

PEKİ HAŞDİ ŞABİ KATILIRSA?

Dediğim gibi şu ana kadar Bağdat'tan duyduğumuz şey sadece ordu birliklerinin katılacağı yönünde. Bu konuda iç, dış, bölgesel ve küresel endişelerin olduğuna inanıyoruz.

Az önce zikrettiğim gibi, bu sadece bir askeri operasyon değil. Bu operasyonun başka yönleri de var ve bu yönlere odaklanmak lazım. Irak ordusunun dışından katılan her hangi bir güç operasyona yardımcı olmayacak.

 

Haber Ara