Dolar

32,3660

Euro

34,9990

Altın

2.324,23

Bist

9.079,97

''Haşdi Şabi Musul-Rakka yolunu ele geçirdi'' iddiası

Irak'ta Şii milis grubu Haşdi Şabi'nin, Musul-Rakka yolunu 'tamamen ele geçirdiği' iddia edildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-22 15:51:56

''Haşdi Şabi Musul-Rakka yolunu ele geçirdi'' iddiası

Rudaw'ın bölgedeki muhabiri Karwan Ali, Haşdi Şabi'nin "Musul - Rakka bağlantı yolunu keserek, IŞİD'in son güzergahını ele geçirdiğini" duyurdu. Haberde "Geçtiğimiz günlerde IŞİD'liler bu yolu kullanarak çok sayıda araçla Musul'un Telafer ilçesinden Suriye'nin Rakka kentine geçti" denildi.

ÖRGÜT ÜYELERİ AİLELERİNİ DE BERABERİNDE GÖTÜRDÜ

Peşmerge Komutanı Bedirhan Goveyi, günlük 300 - 400 kadar aracın Telafer'den Rakka'ya doğru gittiğini söylemişti. Peşmergenin edindiği bilgiye göre örgüt üyeleri, ailelerini de beraberinde götürdü. Havaalanından bildiren Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, binlerce silahlı milisin bulunduğu üsse yeni ağır silahların getirildiğini aktarıyor.

Ajansa göre, resmi açıklamalara göre daha önce yalnızca ordu birliklerinin Telafer'e gireceği açıklansa da bazı militanlar farklı düşünüyor ve Türkmen kentine sızmaya hazırlanıyor.

ELLERİNDE İRAN YAPIMI SİLAHLAR VAR

AP ayrıca Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul operasyonuna Türkiye'nin uyarısına rağme katılan İran destekli Şii milisler Haşdi Şabi mensuplarının ellerinde İran yapımı silahlar bulunduğunu belirtiyor.

AP'ye konuşan Irak Hizbullah Tugayı sözcüsü Cafer el Hüseyini, İran'lıların kendileriyle birlikte olduğunu ve İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani'den doğrudan emir aldıklarını söyledi. Sözcü Hüseyini, Telafer'i kuşattıktan sonra taarruza geçeceklerini kesin bir dille aktarıyor.

Telafer'deki Haşdi Şabi güçleriyle daha kuzeydeki peşmerge güçleri arasındaki mesafe 20 kilometrenin altında. İki tarafın bir araya gelmesiyle Musul'daki IŞİD kuşatması tamamlanmış ve örgüt çembere alınmış olacak.

YÜZLERCE ARAÇ AYRILDI

Irak Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani'nin yayın organı Rudaw ise, Telafer'den kaçan IŞİD'lilerin görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, örgütün Suriye'deki kalesi Rakka'ya doğru yola çıkan araçlar yer alıyor.

Her gün yüzlerce aracın Telafer'den ayrıldığı ve örgüt üyelerinin yanlarına ailelerini de aldığı bildiriliyor.

17 Ekim'de başlayan Musul operasyonuna, ABD'nin başını çektiği koalisyon güçleri hava saldırıları ve karadan özel birliklerle destek veriyor. Cephede ise Irak ordu birlikleri, peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçleri IŞİD'e karşı savaşıyor.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, daha önce yaptığı açıklamada orduya bağlı 92. ve 72. Tugay ile Telaferli Şii ve Sünnilerden oluşan gücün Türkmen kentine gireceğini ilan etmişti. Haşdi Şabi'nin Tikrit ve Felluce'de Sünni sivillere yaptığı işkenceler ve katliamlar Birleşmiş Milletler (BM) raporlarında yer aldı.

ANKARA'NIN GÖZÜ TELAFER'DE

Telafer'deki askeri havaalanının Haşdi Şabi'ye geçmesiyle, Türkiye sınırdaki askeri birlikleri teyakkuza geçirmişti. Silopi ve Cizre'ye haftalar önce sevk edilen birlikler, bölgedeki gelişmeleri an be an takip ediyor.

Telafer'in Şii Haşdi Şabi milisleri tarafından alınması durumunda kentte Sünni katliamı yaşanacağı uyarısını birçok kez dile getiren Türkiye, istenmeyen bir gelişme olduğunda müdahale edebileceği sinyalini vermişti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Haşdi Şabi'nin Telafer'e 15 kilometre yaklaştığına ilişkin bilgilerin Ankara'ya ulaşmasından sonra 10 ve 11 Kasım tarihlerinde kuvvet komutanlarıyla Şırnak'taki birliklere iki gün süren denetleme ziyaretinde bulunmuştu. Geceyi Silopi'deki tümende geçiren Akar, tümenin harekat merkezinde sahada bulunan komutanlarla Telafer konusu dahil son gelişmeleri tele konferans aracılığıyla değerlendirip gerekli emirleri vermişti.

Akar'ın Şırnak'taki birlikleri denetlemesi, Musul operasyonu çerçevesinde Irak'ta istenmeyen gelişmeler karşısında Türkiye'nin müdahale konusundaki kararlılığının yansıtılması olarak yorumlanmıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara