Dolar

32,3356

Euro

35,1760

Altın

2.245,30

Bist

8.718,11

Hasan Ruhani kimdir ?

Yedinci İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani. Hasan Ruhani kimdir? İşte Hasan Ruhani'nin biyografisi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-11 23:28:41

Hasan Ruhani kimdir ?

Hasan Ruhani 12 Kasım 1948'de Simnan Eyaleti'nin Surhe şehrinde dindar bir ailede doğdu. Babası Hac Esedullah Feridun, Surhe'de bir baharat dükkanına sahipti. Babası Esedullah Feridun, Muhammed Rıza Pehlevi zamanında siyasi olarak aktif olduğu için önce 1962'de tutuklandı ve daha sonra 1979'da İran Devriminden önce yirmi kez tutuklandığı biliniyor.

Hasan Ruhani çeşitli din alimlerinden dini eğitim aldıktan sonra 1969 yılında başladığı Tahran Üniversitesi'ndeki hukuk eğitimini 1972 yılında bitirdi. 1979 yılında Büyük Britanya'ya giderek İskoçya'daki Glasgow Caledonian Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürdü ve 1995 yılında hukuk alanında masterını 1999 yılında ise doktorasını tamamladı.

İyi derecede Fransızca, Almanca, İngilizce, Arapça ve Rusça bilen Hasan Ruhani, İran İslamcı hareketinin başlangıcında Ayetullah Ruhullah Humeyni'yi takip ederek siyasi faaliyetlerine başladı. 1965 yılında İran'da seyahat etmeye başladı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin hükümetine karşı konuşmalar yapmaya başladı. O yıllarda birçok kez tutuklandı ve kamuya açık konuşmalar yapmaktan men edildi.Kasım 1977'de, Ruhullah Humeyni'nin oğlunun ölümünü anmak için Tahran'ın Ark Camii'nde düzenlenen halka açık bir tören sırasında Ruhani, İslamcı hareketin sürgündeki lideri Ayetullah Humeyni için "İmam" unvanını ilk kez kullandı. İran'ın dışında, yurt dışında okuyan İranlı öğrencilere halka açık konuşmalar yaptı ve Fransa'ya giden Humeyni'ye katıldı.

İran İslam Devrimi'nden sonra doğmakta olan İslam Cumhuriyeti'ni istikrara kavuşturmak için elinden geleni yaptı ve ilk adım olarak, düzensiz İran ordusunu ve askeri üslerini örgütlemekle işe başladı. 1980'de İran Meclisine seçildi. Devrim sonrası Mecliste toplam 20 yıllık bir dönem boyunca görev aldı.

Ruhani, İslam Devrimi sonrasında birçok kritik görevde yer aldı. Orduda etkili bir isim haline geldi. İran-Irak savaşında da Tahran'ın askeri beyin takımındaydı. Ruhani yıllar içerisinde, Yüksek Milli Güvenlik Konseyi Üyeliği ile İran dış siyasetinin en önemli koltuklarından Nükleer Başmüzakerecilik pozisyonuna oturdu.

Hasan Ruhani, 2013 Haziran'ında İran'ın yeni cumhurbaşkanı seçildiğinde, nükleer krizi  2 yıl içerisinde çözüme kavuşturdu.

Hasan Ruhani'nin nükleer anlaşması ekonomide bir hareketlilik yaratsa da beklenen etkiyi göstermedi. İran ekonomisinin durgunluğu, onun önündeki en büyük sorun. Ruhani'nin hedefi ise tüm yaptırımları kaldırmak.

Batıyla vardığı anlaşma nedeniyle, özellikle muhafakarların sert eleştirisiyle karşı karşıya kalan Ruhani, kimileri tarafından reformcularla muhafazakarlar arasında bir köprü olarak nitelendiriliyor.

1968 yılında Sahibe Arabi ile evlenen Ruhani'nin 5 çocuğu var.

Haber Ara