Dolar

32,5179

Euro

34,8046

Altın

2.426,70

Bist

9.715,90

Hasadı geciken biberde yüksek rekolte beklentisi

Hasadı geciken biberde yüksek rekolte beklentisi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 17:49:18

Hasadı geciken biberde yüksek rekolte beklentisi
Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, ilçede konserve ve turşu fabrikalarının gözdesi olan biberin hasadına 1 ay gecikmeyle başlandığını ancak rekoltenin geçmiş yıllara göre yüksek olmasını beklediklerini bildirdi.

Şenol, gazetecilere yaptığı açıklamada Sinirli Mahallesi'nin ova kesiminde yetiştirilen ve birçok fabrika yetkilisinin alım için beklediği turşuluk ve konservelik biber çeşitlerinin hasadına başlandığını bildirdi.

Mart ve nisan aylarındaki yağış nedeniyle biber üreticisinin fidanları geç dikmek zorunda kaldığını ifade eden Şenol, bu nedenle hasat döneminin de geç başladığını vurguladı.

Şenol, "Üreticilerimiz bu sezon hava şartları nedeniyle hasat dönemine yeni başladılar. Geçtiğimiz yıllara oranla ekim alanlarında artış yaşanan biber ürününde şu anda fiyat bakamından çiftçimiz mutlu. Türüne göre biberler kilogram bazında 80 kuruş ile 1,5 lira arasında satılıyor" diye konuştu.

- Biberde yüksek rekolte bekleniyor

Biber ekiminin, bölgede 6 yıldır alternatif ürün olarak ön plana çıktığını vurgulayan Şenol, "sarı sivri", "charly", "frenk", "çarliston", "jenapon", "muz", "lombardi", "makedon" ve "kapya" gibi biber türlerinin yetiştirildiğini kaydetti.

Ürünün bu sezon, fiyat ve rekolte bakımından çiftçiyi memnun etmesini beklediklerini dile getiren Şenol, "Geçtiğimiz yıl 500 tonlara kadar düşen biber üretiminin bu yıl bin ile bin 500 ton arasında olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Biber üreticilerinden Mehmet Çetin ise geçen yıl dönümden 4 tona yakın biber hasadı yaptığını, bu yıl rakamın 5 tona yükseldiğini söyledi.

Haber Ara