Dolar

32,5281

Euro

34,7969

Altın

2.425,49

Bist

9.717,54

Haritada görünmeyen köy, Süveyş’teki kriz nedeniyle ilgi odağı oldu

Dünyanın serveti yıllardır yanlarından geçerken hayat mücadelesi veren Mısır’ın Manshiyet al-Rugola köyü, sonunda Ever Given gemisi sayesinde haritada fark edildi

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-29 18:10:42

Haritada görünmeyen köy, Süveyş’teki kriz nedeniyle ilgi odağı oldu

2022 Afrika Uluslar Kupası eleme maçı için Mısır ve Kenya'nın Moi Stadyumu'nda karşı karşıya gelmesini izlemeye hazırlanan müşterilere Manshiyet al-Rugola köyündeki bir kafede koltuklar dağıtıldı.

27suez5-mobileMasterAt3x

Bir balık fabrikasında çalışan 31 yaşındaki bir satış elemanı olan Awad, geçen Salı gününden bu yana dünyanın en yoğun ticaret yollarından birinde trafiği sıkıştıran 400 metre uzunluğundaki Ever Given konteyner gemisinin bulunduğu Süveyş Kanalı'nı işaret etti.

Manshiyet al-Rugola köyünde yaşayan Awad, burada kendisi ve diğer sakinler onlarca yıldır Asya ile Avrupa arasında petrol, gaz ve diğer değerli kargoları taşıyan transit geçen büyük gemileri izlediler.

Hükümet ve uluslararası aktörlerin gemiyi yeniden yüzdürmek için harcadıkları muazzam zaman ve para sonucu ulaşılan başarı, yoksul köydeki bazı insanlar tarafından acı bir ironiyle not edildi.

Awad, "Gemiyi yola çıkarmak için gösterilen çabanın bir kısmının köyün sorunlarını çözmek için sarf edilmesini umuyoruz" dedi.

Uluslararası ilgi

000_96Y2VD

Manshiyet al-Rugola köyü, geçen hafta dünya çapında ün kazanırken muhtemelen ilk kez uluslararası basında adını İngilizce olarak yazdırdı.

Ev sakinleri, dünya ticaretini zor durumda bırakan konteyner gemisine bakmak için muhtemelen en iyi konuma sahipler.

Ancak, polisle çıkan çatışmalarda düzinelerce protestocunun öldürüldüğü 2011 ayaklanmalarının başlangıç ​​noktalarından biri olan Erbain Meydanı'na arabayla 20 dakika uzaklıkta bulunan köy, diğer yandan ülkenin dört bir yanına dağılmış pek çok az gelişmiş köyü andırıyor.

Taksi şoförleri, engebeli ve çukurlu yolları nedeniyle köye girmeyi reddediyor, tek seçenek olarak özel arabalar ve at arabaları kalıyor.

Tarım arazilerinin yanına inşa edilmiş gösterişli sarı boyalı kırmızı tuğlalı birkaç yasadışı konut ve diğer evler kaçak elektrik ve su sayaçlarıyla çalışıyor.

Manshiyet al-Rugola'dan bir öğrenci olan Tamer(16), dünyanın en büyük gemilerinden biri olan Ever Given kanalın kıyısına takılıp küresel tedariki bozana kadar, yüzlerce yabancı gemiden oluşan zinciri hayatında hiç görmemişti.

merlin_185647767_623f121c-a34d-4e97-93fe-6aca936b3d64-facebookJumbo

Okul dışında Süveyş'in asfaltsız yollarında ‘tuk tuk' adlı aracını sürerek ailesine maddi destek için biraz para toplarken MEE'ye konuşan Tamer, “Son birkaç gün içinde birçoğunu gördüm. Aralarında pek çok güzel kadın da var. Onları kanalda bir aşağı bir yukarı giden devasa gemilerin tepesinden el sallarken gördüm” dedi.

Ever Given sadece Manshiyet al-Rugola'yı bir gecede ünlü yapmakla kalmadı, aynı zamanda az gelişmiş köye birçok sivil polis getirdi.

45 yaşındaki ev hanımı Samia ise, "Son seçimlerden bu yana bu kadar fazla güvenlik gücü ve sivil polis görmedik" dedi.

Samia'nın 29 yaşındaki oğlu Hyaithm, bir polis arabası evinin yanından geçerken espri yapıyor: “Cumhurbaşkanımız ve ordunun bu sorunu çözeceklerinden ve kazadaki rolleri nedeniyle kötü [Müslüman] Kardeşleri cezalandıracaklarından eminiz."

Mısırlılar, gemi krizine ek olarak, hükümetin gemiyi ve kaptanını Mısır'ın itibarını zedelemek için bir komplonun parçası olmakla suçlanacağına dair şaka yapıyorlar.

Salı günü uyandık ve iniş yaptığını ve ayrılmak istemediğini gördük ”diyen Samia, geminin Mısırlı deyimiyle "ağır misafir" olarak istenmeyen ziyaretçi anlamına geldiğini düşündüğünü söyledi.

Göç umutları

0d56ad58ef416a8244e97c95990bad064f-suez-stuck-container-ship.rsquare.w1200

Kanal krizi nedeniyle küresel ticaret etkisin olsa da, bunun milyarlarca dolarlık gelir getiren kanalın Mısır ekonomisi üzerindeki doğrudan etkisine daha az ilgi gösterildi.

"Bunun büyük bir sorun olduğunu ve dolar kurunun etkilenebileceğini duyuyoruz. Umarım Mısır'ın parası değerini korur" diyen Samia, ekonomi üzerinde potansiyel bir zincirleme etkiden korktuğunu, ancak şu ana kadar yaşam standartlarında herhangi bir değişiklik görmediğini kaydetti.

Hayatında sadece bilet toplayıcı olarak çalıştığı zengin kuzey sahilindeki İskenderiye'ye seyahat eden Tamer için kanaldaki gemilerin geçişi bir gün Manshiyet al-Rugola'nın da fakirlikten kurtulacağı umudunu simgeliyor.

Tamer, “Bu geminin Hollanda'ya gittiğini duydum. Keşke orada yaşayıp Manshiyet al-Rugola'yı sadece tatillerde ziyaret edebilseydim” dedi.

Middel East Eye

Haber Ara