Dolar

32,3194

Euro

35,0711

Altın

2.279,76

Bist

9.016,60

Hareketsiz Emekli Maaşı ne demek? Blokeli Maaş Sorgulama nasıl yapılır?

Hareketsiz Emekli Maaşı ne demek? 12 ay süresince hiçbir işlem yapılmamış emekli maaşlarını kapsayan Blokeli Maaş Sorgulama nasıl yapılır? İşte, Hareketsiz Emekli Maaşı konusunda emeklilerin araştırdığı o ayrıntılar...

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-11 17:07:41

Hareketsiz Emekli Maaşı ne demek? Blokeli Maaş Sorgulama nasıl yapılır?

Emekli Maaşlarını SGK'dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) alan vatandaşların dikkat etmesi, aksi halde bankaya yatan maaşların geri çekilmesinin söz konusu olabileceği bir gelişme aktarıldı. SGK'nın da her dönem de emekli kişilere bu konuyla ilgili uyarılar gerçekleştirdiği Hareketsiz Emekli Maaşı, 12 ay süresince hiçbir şekilde işlem yapılmayan maaşlar için kullanılan bir tanımlamadır. Şayet vatandaşların banka hesaplarındaki herhangi emekli maaşları hiç çekilmemesi halinde bankalar tarafından belirlenen 12 ayın sonuna gelindiğinde geri alınıp SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) gönderilmesi durumu söz konusu olmaktadır. Peki, Hareketsiz ve Blokeli Maaş sorgulama nasıl yapılır? İşte, Hareketsiz Maaşı hususuna ilişkin emekli vatandaşların yoğun biçimde araştırmasını sürdürdüğü önemli detaylar...

HAREKETSİZ EMEKLİ MAAŞI NEDİR?

SGK'dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) emekli maaşı almakta olan emeklilerin maaşları, banka hesaplarında 12 ay süresince hareketsiz kalması yani hiç çekilmemesi halinde bankalar bu maaşı belirlenen 12 ayın sonuna gelindiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu yeniden göndermektedir. Bu maaşlar hareketsiz emekli maaşı şeklinde tanımlanmaktadır. Uygulanan bu sistemin amacı; yalnız yaşayan ve daha sonra vefat etmesine rağmen bildirilmeyen emeklinin maaşını devlet bütçesine kazandırmaktır.

HAREKETSİZ VE BLOKELİ MAAŞ SORGULAMA SİSTEMİ!

E-devlet sisteminde SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), 12 aylık bir zaman zarfından hareketsiz kalan ve bloke olan hesapların emekli vatandaşlar nezdinde sorgulama gerçekleştirebilmesi için bir uygulama başlattı. Sisteme giriş işleminde bulunduktan sonra bankaların SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)'na gönderdikleri emekli maaşları ile hareketsiz olmasından ötürü Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bloke edilen emekli maaşları sorgulanmaktadır.

İşlemin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle e-Devlet şifresinin bulunması lazım gelmektedir. Şifresi olmayan kişiler kendilerine en yakın PTT şubelerinden yalnızca 2 TL ücretinde e-devlet şifresi temin edebilmektedir. e-Devlet şifresi edindikten sonra tarayıcınızdan turkiye.gov.tr sitesi giriş işlemi yapın. Ana sayfada yer alann “e-hizmetler bölümü”ndeki Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında yer alan “Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama” bölümüne tıklayın. Kimliğimi şimdi doğrula seçeneğine tıklamanızın ardından karşınıza çıkan pencereye e-devlet şifresi ve TC kimlik numaranızı girin. Bu sayede sisteme giriş işleminde bulunmanızın ardından blokeli maaş sorgulamasını başarıyla tamamlamış olacaksınız.

Haber Ara