Dolar

32,5885

Euro

34,8412

Altın

2.508,17

Bist

9.693,46

Hangi ülkenin bayrağı ne anlatıyor?

Türk bayrağı için; 'Gece yarısı kanların üzerine yansıyan hilal biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur. Bu efsanenin 1389 yılında meydana gelen I. Kosova Muharebesi'nde gerçekleştiği söylenmektedir....'

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-24 21:57:55

Hangi ülkenin bayrağı ne anlatıyor?

Bayrağımız, 1982 Anayasasının 3. maddesine göre, "şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayrak"
Kanuna göre, Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmî yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara, kürsülere örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.

Renkler nereden geliyor?

Bayrağımızdaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilal biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur. Bu efsanenin 1389 yılında meydana gelen I. Kosova Muharebesi'nde gerçekleştiği söylenmektedir.

İşte bazı ülkelerin bayraklarının anlamı:

KKTC: Ay yıldız Türklüğü, kırmızı renk Kıbrıslı Rumlarla meydana gelen çatışmalarda dökülen Kıbrıslı Türk kanını, beyaz barışı, üstteki kırmızı şerit Türkiye'yi, alttaki kırmızı şerit Kuzey Kıbrıs'ı ve şeritlerin düz ve paralel olması "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar süreceğini sembolize ediyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi: Bayrak Kıbrıslı Türk ressam İsmet Güney tarafından çizildi. Barışı simgeleyen beyaz zemin üzerine Kıbrıs adasının haritası, antik çağlardan beri işletilen ve adaya adını veren bakır madenlerini simgeleyen sarı renkle temsil edilmiştir. Haritanın altında yine barışı temsil eden ve adada bol bulunan bir bitki iki tane zeytin dalı bulunur.

Yunanistan: Mavi ve beyazın Ege Denizi'ni ve dalgalarının köpüklerini temsil ettiği söylenir, ayrıca mavi Helen Uygarlığı'nın rengidir. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda mücadele eden denizcilerin mavi ve beyaz renklerinde giysiler giydikleri de bilinir.

Ermenistan: Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşmakta. kırmızı; Dağlık Ermenistan'ı, Ermenilerin hayatta kalma mücadelesini ve Hristiyan inancının korunmasını, mavi; Ermenistan halkının barışçıl bir gökyüzü altında yaşama iradesini, turuncu ise Ermenistan halkının yaratıcılığını ve çalışkan mizacını simgelemekte.

Almanya: Siyah, sarı ve kırmızı olmak üzere 3 renkten oluşmaktadır. Renklerin anlamı "Beraberlik, Hak ve Özgürlük" olarak belirlenmiştir.

ABD: 13 olan şeritlerin altısı beyaz, yedisi kırmızıdır. Bu şeritler ülkenin kuruluş döneminde Birleşik Krallığa başkaldıran Onüç Koloni'yi simgelerler. Sol üst köşede mavi dikdörtgenin içindeki 50 adet yıldız ülkenin eyaletlerini simgeler

İtalya: Her renge bir anlam atfedilmeye çalışıldığında genelde yeşilin doğayı, beyazın Alplerdeki karı, kırmızının da İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nda akan kanı temsil ettiği söylenir.

Azerbaycan: Mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur ve kırmızı zemin üzerinde ak renkte sağa bakan bir hilal ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayraktaki gök renk Türklüğü, yeşil renk İslamiyeti, kırmızı renk ise uygarlığı temsil etmektedir.

Birleşik Krallık: Mavi zemin üstünde beyaz bir çarpı ve artı onların üstünde de kırmızı bir çarpı ve artı bulunmaktadır. Sivil bayrakta zemin kırmızı, Hükümet bayrağında mavi, Gemi bayrağında beyaz olur. Ancak gemi bayrağında beyaz zeminin yanı sıra zeminin üstünde kırmızı bir artı bulunur. Birleşik Krallık bayrağı ise artının sol üstünde bulunur.

Çin Halk Cumhuriyeti: Kırmızı rengin üzerine bayrağın sol köşesinde bulunan sarı renkli bir büyük ve dört küçük yıldızdan oluşmaktadır. Kırmızı renk komünizmin ve Çin Han Ulusu'nun simgesi olarak kullanılmakta olup, büyük sarı yıldız komünist partinin önderliğini ifade etmektedir.

Fransa: Fransız Devrimi'nin resmi sloganı olan Eşitlik, Kardeşlik, Hürriyet sözünün bayrakta temsil edildiği görüşüdür. Mavi renk Hürriyet, beyaz renk Eşitlik ve kırmızı renk Kardeşlik anlamına gelir.

Japonya: Beyaz renk dürüstlük ve saflığı , kırmızı daire ülkeden doğan güneşi ifade eder.Efsaneye göre bir budist rahip, güneş tanrıçası Amaterasu` nun soyundan geldiğine inanılan Japon hükümdarına bir güneş diski vermiş, o gün bugündür de bu kızıl güneş simgesini bayraklarında kullanıyorlarmış.

İsrail: İsrail bayrağı beyaz zemin üzerinde altta ve üstte boydan boya iki mavi şerit ve ortasındaki Davud yıldızından oluşur. Bunun sembolik anlamı, kutsal Tevrat`ta geçen iki nehir arasının İsrailoğulları`na Tanrı tarafından vaadedilmiş topraklar kavramıdır. Tevrat`ta bu iki nehir arasındaki Kenan ülkesi kesin olarak neresi olduğu belirtilmemişse de Nil nehri ile Fırat nehri arası olduğu düşünülmekte, bu iki şerit arasına konulan Duvud yıldızı da bu bölgenin İsrailoğulları`na aitliğini simgelemektedir.
Pakistan: Pakistan ulusal bayrağı, Syed Amir-ud-Din Kedwaii tarafından 1906 yılında Hindistan Müslümanları için Türk bayrağından esinlenerek dizayn edilmiştir.Pakistan bayrağında yeşil zemin İslamiyeti, beyaz zemin diğer dinleri, hilal "ilerlemeyi" beş köşeli yıldız ise geleceği ve aydınlığı sembolize etmektedir.

 

Haber Ara