Dolar

32,3781

Euro

34,9874

Altın

2.326,14

Bist

9.090,70

Hangi parti koalisyon için ne diyor ?

AK Parti, CHP, MHP ve HDP koalisyon için tavırlarını netleştirmeye başladı. Bütün partiler şartlı da olsa koalisyona yeşil ışık yakıyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-09 08:31:15

Hangi parti koalisyon için ne diyor ?

Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre sandıktan tek parti olarak çıkan Ak Parti, koalisyon için istişarelere başladı. İddiaya göre Ak Parti'nin koalisyon için üç kırmızı çizgisi bulunuyor. Bunlar, Çözüm Süreci, Paralelle mücadele ve Erdoğan'ın tartışmazlığı.

Sabah'ta yer alan habere göre Ak Parti'ni dün yaptığı toplantılarda sandıktan çıkan mesaj "uzlaşma ve koalisyon" olarak değerlendirildi. Bu nedenle Ak Parti'nin koalisyon için tüm partilerle görüşeceğini kaydeden gazeteci, üç kırmızı çizgiden taviz verilmeyeceğini söyledi. Kırmızı çizgilerin ise "Paralel yapı ile mücadele", "Çözüm sürecinin devam ettirilmesi" ve "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meşruiyetinin tartışılmazlığı" olduğu belirtildi. Görüşmeler sonunda koalisyon kurulamazsa erken seçim çağrısında bulunulacağı kaydedildi.

KILIÇDAROĞLU'DAN KOALİSYONA YEŞİL IŞIK

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının üç muhalefet partisine özel bir sorumluluk yüklediğini vurgulayarak, “Ülkeyi hükümetsiz bırakmak seçmene saygısızlık olur. AKP'nin yarattığı sorunları çözmeden seçime gitmek aynı sonucu verir” dedi.

Ortaya çıkan tabloyu Hürriyet'e değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Seçimler bitti, şimdi herkesin sağduyuyla hareket etmesinin zamanı. Seçmen ülkenin tüm sorunlarının Meclis çatısı altında çözümü yönünde irade gösterdi. Şimdi sağduyu içinde karar alma zamanı. Kısır tartışmalara girmekten uzaklaşma zamanı. Ülkeyi hükümetsiz bırakma lüksü kimsede yok; bu, seçmenin tercihine saygısızlık olur. Bu konuda dört siyasi partinin de sorumluluğu var ancak üç muhalefet partisinin sorumluluğu özel. Vatandaşa taahhütlerimiz oldu; emekliye iki maaş ikramiye vermek, asgari ücreti artırmak ve vergi dışı bırakmak, çiftçiye ucuz mazot, seçim barajını düşürmek, darbe ürünü yasaları yok etmek, yasakları kaldırmak, taşeron işçiliğe son vermek gibi. Bunların hem de bir yıl içinde yapılması gerekir. AKP'nin yarattığı bu sorunları çözmeden, seçime gitmek çok yanlış olur. Öylesi bir seçim benzer sonuç verir. Şimdi diyalog ve sağduyulu hareket etme zamanı. Hepimizin görevi yurttaşlarımıza huzurlu, barışın tesis edildiği bir ülke yaratmaktır.”

MHP'NİN DE ŞARTLARI BELİRGİNLEŞTİ

Bu arada seçim akşamı koalisyonlara kapıyı kapattığı belirtilen MHP'nin de kırmızı çizgiler belirlediği öğrenildi. İddiaya göre MHP, hükümet kurma görevinin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verilmesinin ardından, görüşme talebi gelmesi durumunda randevu verecek. Davutoğlu ile Bahçeli'nin görüşmesinde ise partinin kırmızı çizgileri hatırlatılacak. Hürriyet'in haberine göre MHP kırmızı çizgileri olarak şunları ifade edecek:

Başkanlık sistemi ısrarından vazgeçilsin, parlamenter sistemle devam edilsin. Yeni anayasa çalışmaları devam edecekse, Türk kimliği ve üniter yapı ile ilgili herhangi bir değişiklik önerisi getirilmesin. ‘Çözüm Süreci' olarak bilinen süreçten, terörün siyasi uzantılarına alan kazandırmaktan başka bir işe yaramadığı ve ülkenin bekası için vazgeçilsin. Siyasette şeffaf ve temiz bir yönetim oluşturulması için adı şaibeye karışan kimse, yeni formüller içinde yer almasın. Yolsuzluk iddialarının üzerine gidilsin.

HDP DE KOALİSYONLARA YEŞİL IŞIK YAKTI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, koalisyon hükümetlerin korkulmaması gerektiğini belirterek hükümetlere ortak olmaya hazır oldukları mesajı verdi.

Demirtaş, dün akşam Bakırköy'de yaptığı konuşmada "Koalisyonlardan Türkiye'nin korkmaması lazım. Devlet de böyle yönetilebilir. Adaylarımıza bakın nasıl bir koalisyon olduğumuzu görürsünüz. Rengarenk..." dedi. 

Demirtaş konuşmasında şunları söyledi: Ortak paydamız var, her birimiz demokrasiden yanayız. Türkiye hükümetsiz kalmaz. İlla devleti yönetecek birileri çıkar. Çıkmazsa biz hazırız. HDP hazır.

ABDULLAH GÜL'DEN KOALİSYONLARA DESTEK

Hürriyet gazetesine seçim sonuçlarını değerlendiren 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Sonuçları panik yapmadan, sağduyulu bir şekilde değerlendirmeliyiz. Beraberce bir hükümet kurmayı denemek lazım" dedi.

Gül şunları kaydetti: 'Milletin iradesi tecelli eder' demiştik, etti. Herkes millet iradesine saygı duyacak, yapılan açıklamalardan anlıyoruz ki herkes zaten duyuyor... Sonuçları panik yapmadan, sağduyulu bir şekilde değerlendirmeliyiz. Nihayetinde çok partili bir sistemde yaşıyoruz. Bu tür sonuçlar her zaman çıkar. Geçmişte de çok yaşandı.

Beraberce bir hükümet kurmayı denemek lazım. Seçim kolay bir şey değil. Memleketin nasıl yönetileceği konusuna bir annenin çocuğuna yaklaştığı gibi yaklaşmak lazım. Yani ülkenin annesi gibi... Olgun bir şekilde.

Haber Ara