Dolar

32,5214

Euro

34,8534

Altın

2.428,24

Bist

9.645,02

Hamza Bin Laden, babasının karizması İle El Kadiye’yi birleştirebilir mi?

El Kaide Lideri Usame Bin Laden’in Amerikan Özel Kuvvetleri’nin Pakistan’da düzenlediği baskında öldürülmesinden sonra, oğlu Hamza’nın örgütü yeniden diriltmeye başladığı öne sürüldü. Amerikan ve İngiliz istihbaratçıların peşinde olduğu Hamza’nın, babası Usame Bin Laden’in yolunu takip ettiği öne sürüldü.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-10 15:14:05

Hamza Bin Laden, babasının karizması İle El Kadiye’yi birleştirebilir mi?

 

Bir Arap haber sitesinde, “Hamza Bin Laden, babasının karizması ile El Kaide'yi birleştirebilir mi?” başlığıyla yayımlanan makalede, Hamza'nın örgütü toparlamaya başladığı dikkati çekildi.
İlgi çeken makelenin tercümesi şöyle:

1990'ların başında Usama Bin Laden tarafından kurulan El Kaide örgütü, 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine düzenlediği uçaklı saldırılarından sonra geri çekildi.
Binlerce insanın hayatını kaybettiği olaydan sonra ABD'nin, Afganistan ve Irak'taki rejimi devirmek için bir savaş dalgası başlatmasına neden oldu.
Gözlemciler, 2011 yılında ABD'nin Pakistan'da özel kuvvetler tarafından başlatılan bir operasyonda El Kaide lideri Usama Bin Laden'i öldürmesi, teröre karşı Batıyı bir blok haline getirdi. Usama Bin Laden'in öldürülmesiyle örgüt etkisini yitirdi. ABD ve Batı, örgütün etkisini büyük elçide yitirmesini Usama Bin Laden gibi karizmatik bir liderin olmamasını bağladılar.
ABD ve Batılı ülkeler, İslam dünyasının sorunlarından ve çöküşünden onun sorumlu olduğunu söylediler.

EL KAİDE'DEN, KOPAN GRUPLARI
YENİDEN SAFLARINDA
BULUŞTURMA GİRİŞİMLERİ

Şimdi ise, El-Kaide'den kopan ve onu "cihatçı" vizyonun uygulanmasını dünyanın birçok yerinde hayatına geçirmeye çalış örgütlerin çöküşüyle birlikte, El Kaide'nin bu örgütleri yine kendi safında birleştirme ve örgütü yine eskisi gibi ‘diri' tutma ihtimalinin bulunduğu konuşuluyor.
Örgütün, Hamza Bin Laden liderliği çatısı altında geri dönmeye çalıştığı; Hamza'nın, babası Usame Bin Laden'in karizmasından faydalanarak, El Kaide'nin şimdiki lideri Eymen ez-Zevahiri'nin yerini de aldığı öne sürülüyor.

HAMZA ŞU AN KURDUĞU ÖRGÜTTEE
LİDERLİK İÇİN ROL ALMAYA ÇALIŞIYOR

Hamza Osama Bin Laden, Mayıs 1989 yılında Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde, Usame Bin Laden'in üçüncü eşinden doğdu.
Hamza, 11 Eylül İkiz Kulelere düzenlenen saldırılarından önce Afganistan'da babasına eşlik etti, silahların nasıl kullanılacağını öğrendi ve eski Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan ve eve geri dönmeyen Arap savaşçılara eşlik etti.

Amerikan askeri akademisi West Point'teki Terörle Mücadele Merkezi tarafından yayınlanan bir raporda ise, "Hamza şu anda babasının kurduğu örgütte öncü bir rol almaya hazırlanıyor" denildi.

Eski bir FBI özel ajanı olan Ali Soufan ise, "Örgütün devlet teşkilatı çöküşün eşiğindeyken, Hamza, küresel cihad hareketini yeniden birleştirecek en önemli kişi haline geldi” dedi.

HAMZA: BABAM ÇELİK KADAR SERT,
ZAFER YADA ŞEHİTLİK OLMAYA HAZIRDI

ABD Deniz Kuvvetleri tarafından, Usame Bin Laden'in bir bilgisayarında bulunan mektuplara göre, Pakistan'daki Abbottabad'daki sığınağında öldürüldüğü operasyon sırasında, Hamza, babasından kariyerini tamamlaması için eğitmesini istediğini yazdı.

Hamza, mektuplarında babasının "çelik kadar sert" olduğunu ve "zafer ya da şehitlik" elde etmeye hazır olduğunu söyledi. Yen mektuplarda Usame Bin Laden'in Hamza'yı örgüt liderliğinin yerine koymaya hazırladığı belirtildi.

İNGİLİZ İSTİHBARATI
HAMZA'NIN PEŞİNDE

The Guardian gazetesi, 3 Ağustos 2018'de Usame Bin Laden ailesiyle özel bir röportaj yaptı. Aile, Hamza'nın babasının davranışlarına duyduğu üzüntüyü babasının yolunda dile getirdi. Amcası Hassan, Hamza'ya şöyle dedi: "Babam için intikam istiyorum ve bunu yaşamak istemiyorum".
Ekim 2017'de İngiliz istihbaratı Hamza Bin Laden'in Suriye'de olduğunu ve El Kaide'yi oradan yeniden inşa etmeyi planladığını bildirdi.

Daily Star gazetesi, "Güvenlik ve istihbarat kaynakları, Hamza'nın üssünü yeniden inşa etmeyi planladığını keşfetti ve kaynaklarından biri, teknolojinin, istenen kişileri onları bulmak için izleyebilecek kullanımların önünde olduğunu belirtti."
Gazeteye göre, "İngiliz istihbaratı, Hamza'yı izlemek ve onu öldürmek için Suriye'ye 40 komando elemanı gönderdi."

Babasının çizgisinin ardından Hamza, örgüt ve takipçilerine mesaj göndererek El Kaide'nin çevrimiçi bir düşman olarak kullandığı ülkeleri tehdit etti, sesli mesajlar ve video kayıtlarını Batı başkentlerine saldırı çağrısı yaparak ve babasının cinayetinin öcünü almakla tehdit etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, yurtdışındaki ABD vatandaşlarını öldürmekle tehdit etti ve Suudi kabilelerini Yemen'deki El Kaide şubesiyle Suudi rejimiyle savaşmaya çağırdı.
Örgüt tarafından Ağustos 2015'te İnternet'ten yayınlanan bir ses kaydında, Hamza, babasını korumaya çalışırken, babası ve ağabeyi Halid'in “şehitliği”ni övdü.

Hamza, dünyanın dört bir yanında "cihatçı" olarak tanımladığı şeyin "Kabil'den Bağdat'a, Gazze'den Washington'a, Londra'dan, Paris'ten ve Tel Aviv'den" duyulmasını istedi.

HAMZA, ZEVAHİRİ'NİN HALEFİ

Birleşmiş Milletler Yaptırım Komitesi 28 Perşembe günü yaptığı açıklamada, malvarlıklarına el konulan kişiler arasında Hamza Bin Laden'in de olduğunu açıkladı.
Bir kaynak, "El-Kaide'nin şu anki lideri Ayman El Zevahiri, Ağustos 2015'te resmen El-Kaide'nin bir üyesini aradı ve“ Hamza'nın Zevahiri'nin halefi olarak kabul edildiğini ”belirtti.
Aynı gün, ABD, babası tarafından kurulan ağda "gelişmekte olan bir lider" olarak kabul edildiğini iddia ederek tutuklanmasına izin verecek herhangi bir bilgi veren herkese 1 milyon dolarlık ödül verdiğini açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik güvenlik devlet sekreteri yardımcısı Michael İvanov, Hamza'nın Afganistan ve Pakistan arasındaki sınırın yakınında saklanmasına rağmen İran'a geçmeyi veya hatta Güney-Orta Asya'ya gitmeyi deneyebileceğini söyledi.
Ertesi gün Suudi Arabistan milliyetinin Hamza'dan çekildiğini açıkladı.

EL KAİDE VE GERİ
DÖNÜŞ GİRİŞİMLERİ

Suriye krizi ateşlendikten sonra El Kaide saflarında saflarında bir baskı ve ayrılmalar görüldü. Bu ayrılmalarla birlikte Beşşar Esed rejimine karşı mücadele başladı ve savaş Suriye topraklarına taşındı.

Stratejik Araştırmaların Geleceği Merkezi'nde İslami gruplarda uzmanlaşmış bir araştırmacı olan Sadiq Amorbali, Al-Hleej Online'a şunları söyledi:
"Suriye ve Irak'taki El Kaide liderleri, herhangi bir bölgedeki devlete dayalı bir vizyonla Nisan 2013'te İslam devleti adına bir örgüt kurmayı kabul etti. Mücahidler, böylece ana örgütlenme (El Kaide) vizyonunu ihlal etti

EL KAİDE'NİN YAPISINDAKİ
İLK ÇATLAK

“2 Şubat 2014'te El-Kaide Merkez Komutanlığı, cihatçı forumlarda, Irak'taki ve Levant'taki devlet teşkilatı ile olan çeşitli ilişkilerini ortadan kaldırarak liderliğe karşı isyan başlattığına dair bir bildiri yayınladı.
"Bu açıklama El-Kaide'nin yapısındaki ilk çatlaktı ve onu takip ediyordu. Silahlı gruplar, devletin muhaliflerine karşı aşırı farklı ve aşırı şiddet arasındaki farkı genişleten meşruiyet arayışı içinde birbirleriyle bir çatışmaya girdiler. Kefaret ve cinayet noktasına ulaştı, mesele bu anlaşmazlığın getirisi değil. ”
Terörist gruplardaki araştırmacı, "Irak ve Suriye'de devleti düzenleme projesinin başarısızlığı bu çizgiyi benimseyenleri inceleme sınavı yaptı ve ana kuruma geri dönme şansının çok fazla olduğuna" inanıyor.
“Bu Usame Bin Laden'in bıraktığı boşluğu doldurabilecek karizmatik bir kişiliğe ihtiyaç duyuyor. Hamza hakkında mevcut olan bu bilgiler onun istediği kişi olabileceğini doğruluyor ve babasının dünyadaki güncel olaylar hakkındaki yorumuyla ispatlıyor” dedi.

Haber Ara